Copiii se luptă în mod constant cu o mulțime de informații noi, medii noi şi foarte diferite, activități solicitante, așteptări, întâlniri cu oameni noi, iar această avalanşă de nou, deşi îi pregăteşte pentru provocări şi viaţă, uneori poate fi copleşitoare.
Cum ajutăm copiii să se adapteze la schimbare
Copiii iubesc rutina. Da, le place rutina. Iar prin rutină înţelegem siguranţă. Le place să cunoască mediul în care se află, să facă lucrurile care le oferă siguranţă, la care sunt buni, să se implice doar acolo unde se simt siguri. Nu sunt tocmai deschişi la risc, deși acesta înseamnă şi evoluţie, aşa că, iată de ce e necesar ca noi, adulţii, să îi încurajăm să se avânte cu încredere în provocările care apar, ajutându-i, în acelaşi timp, să se adapteze schimbării şi să o îmbrăţişeze cu deschidere.
Iată ce poţi face pentru a-ţi ajuta copilul să se adapteze mai uşor schimbărilor
1 Fii alături de el
Atunci când copilul ajunge într-un mediu nou, nu e suficient să îl lăsam acolo (chiar dacă e pe mâini bune) şi să ne aşteptăm că îl vor ajuta cei mai pricepuţi să se integreze. Pentru că are încredere majoră în părinţi, copilul are nevoie ca ei să fie acolo, alături de el. Astfel, prezenţa ta îl ajută să se asigure că e un mediu de încredere şi, tot cu ajutorul tău, să interacţioneze cu ceilalţi, iar ceilalţi să îl înţeleagă aşa cum este.
Tu eşti, practic, legătura şi primul pas din comunicarea copilului cu persoanele necunoscute. Doar după ce i-ai ajutat să se cunoască şi să împrietenească… poţi să ieşi din ecuaţie. Însă, până atunci, pentru a obține rezultate bune, prezenţa ta este esenţială în fluxul comunicării şi acceptării unui mediu nou. (Vezi și 10 moduri prin care susții sănătatea emoțională a copilului tău)
2. Acceptă-i noile nevoi
Da, când vine vorba să integrăm copilul într-un mediu nou, e foarte posibil ca acesta să aibă nevoi suplimentare, să îţi spună şi să îţi ceară lucruri surprinzătoare. Ce e de făcut? În primul rând, nu ar trebui neglijat, nu ar trebui tratat superficial şi nu e indicat să îl criticăm şi să îl împingem cu forţa să se adapteze. Suntem tentaţi să facem asta, adesea…
O jucărie care să îl însoţească, rochia preferată, adidaşii noi şi tot felul de astfel de detalii, chiar dacă par total nepotrivite în unele situaţii, pentru el sunt cărămizi solide, care îl ajută să îşi construiască zona de siguranţă. Odată oferite, acestea îi vor da un plus de curaj, iar adaptarea va fi puţin mai uşoară.
La fel, e posibil ca un copil să caute căldură, armonia şi comunicarea de acasă… şi în alte medii, iar aceasta este o situaţie frecvent întâlnită la începutul şcolii. Copiii caută conexiune emoţională cu profesorii, colegii şi celelalte persoane cu care interacţionează.
Când le-au primit, lucrurile se simplifică imediat, copilul devenind mult mai deschis la schimbare şi mai uşor de adaptat noilor situaţii.
3. Discuţii deschise despre schimbare
Unii copii sunt foarte stresaţi de schimbare, plâng, devin frustraţi şi chiar furioşi, iar adaptarea lor la medii noi poate fi dificilă. În astfel de cazuri, presiunea nu este deloc o soluţie, însă ar putea fi o soluţie eficientă să discutăm cu copilul despre ce simte, de ce se teme, ce anume îi generează această stare şi respingere a schimbării, a noului mediu.
Când aflăm rădăcinile problemei (teama de nou, de respingere, nesiguranţa, teama de separare) ştim şi care e pasul următor în a-l ajuta să se adapteze mai uşor schimbării. Iar comunicarea rămâne esenţială pentru a-l înţelege pe celălalt şi a descoperi cum îl putem ajuta.
Nu-mi place şi nu vreau sunt replici frecvente în rândul copiilor care refuză schimbarea, însă rareori căutam cauza. Iar cauza ne ajută să descoperim şi soluţia. Totodată, pregătirea pentru schimbare ar trebui să înceapă cu ceva timp înaintea schimbării în sine, astfel încât copilul să ştie în detaliu la ce ar trebui să se aştepte, iar contactul să fie unul deja familiar.
4. Atitudinea pozitivă
Dezvoltarea gândirii şi atitudinii pozitive a copilului reprezintă un pas important în procesul educaţiei acestuia şi trebuie să înceapă cât mai devreme. Atitudinea ta pozitivă îl poate ajuta şi pe el să privească schimbarea cu pozitivism, mai ales dacă îi explici simplu: o schimbare aduce posibilităţi minunate de a cunoaşte oameni noi, de a ne face prieteni noi, de a învăţa lucruri noi, de a descoperi lucruri frumoase şi de a fi mai fericiţi. Poate, iniţial, copilul va fi prins în capcana lui nu, însă argumentele îl pot ajuta să se deschidă, încet-încet, mai ales dacă printre ele strecurăm câteva dintre lucrurile pe care el le iubeşte.
La fel, experimentele în mediul familial, locul în care el se simte sigur, pot fi de ajutor. Începeţi cu schimbări în mediul lui de siguranţă: invitaţi persoane noi, copii cu care să se împrietenească, alături de care să descopere jucării şi idei, să descopere că sunt diferiţi şi pot învăţa multe unul de la celălalt.
Sunt schimbări mici, însă pe marginea lor, argumentele necesare în momentul schimbării devin mult mai uşor de gestionat. Pentru că noul nu mai este… atât de nou şi de neaşteptat.
5. Focus pe succes
Copilul este dependent de succes. În maniera în care înţelege el succesul, bineînţeles.
Adică are nevoie să se simtă încrezător şi să ştie că în situaţia nouă în care se află… are posibilitatea de a realiza ceva pentru care va fi apreciat. Iar când atenţia se mută pe acest aspect, copilul devine mult mai deschis. Spiritul competitiv îl motivează – şi nu trebuie să fie angrenată o competiţie acerbă, e suficient să existe o finalitate a schimbării pe care i-o propunem: o grădiniţă nouă, o expoziţie de pictură pe care o va vedea toată lumea, talentul său pus în lumină, de exemplu.
Concluzie
Neuroștiința arată în mod repetat că primii ani de viaţă, înainte de vârsta de cinci ani a copilului, sunt fundamentali pentru dezvoltarea capacităţii de acomodare şi acceptare a schimbării, iar micile modificări săptămânale, dacă nu zilnice, îl ajută pe copil să se obişnuiască, încă din primii ani de viaţă, cu schimbarea şi beneficiile acesteia.
Ce îi face pe unii copii să se adapteze mai ușor la schimbare decât pe alţii? Iată o întrebare activă pe buzele părinţilor. Potrivit revistei Psychology Today, unii copii sunt, în mod natural, mai deschişi schimbării decât alții, însă gestionarea noilor situații depinde de mai mulți factori, inclusiv temperamentul înnăscut al copilului și pregătirea pentru schimbare, care începe acasă.
Îţi recomand să descoperi secretul care te ajută să creşti un copil inteligent emoţional, uşor adaptabil şi de succes, în numai 30 de minute pe zi. Aruncă un ochi aici.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 243 shares