După cum am povestit în articolul anterior, zahărul este principalul vinovat pentru kilogramele în plus și pentru o stare de sănătate precară, aducând doar calorii goale organismului și niciun nutrient.

Cel mai important lucru de care trebuie să fim conștienți este că zahărul reprezintă principalul răspunzător pentru afecțiuni cum ar fi obezitatea sau diabetul. Îndulcitorii artificiali par să fie una dintre soluțiile unei slăbiri eficiente, oferind satisfacția gustului de dulce fără calorii.

Teste de laborator

Un exemplu concret stă într-o doză de băutură acidulată îndulcită cu zahăr care are în jur de 150 de calorii, comparativ cu o doză fără zahăr ce conține  0 calorii. Alegerea pe care o fac mulți dintre noi este evidentă. Avem impresia că salvăm calorii din dietă fără nicio repercusine.

Asociațiile American Heart (AHA) și American Diabetes (ADA) au emis o avertizare privind utilizarea îndulcitorilor artificiali în locul zahărului pentru a combate obezitatea, sindromul metabolic, diabetul și bolile cardiovasculare.

„Integrarea inteligentă a îndulcitorilor în alimentație ar putea ajuta la reducerea zahărului din dietă și automat reducerea caloriilor. Reducerea caloriilor poate ajuta la menținerea unei greutăți corporale normale și să îndepărteze riscul de boli cardiovasculare și diabet”, spune dr. Christopher Gardner, profesor medic la Universitatea Stanford din California.

7 lucruri pe care trebuie neapărat să le afli despre îndulcitori

Adevărul despre îndulcitori - 7 lucruri pe care trebuie să le știi 11. Îndulcitorii nu sunt creati la fel

Au fost aprobați patru îndulcitori artificiali: zaharina, aspartamul, sucraloza și acesulfamul. De asemenea, a fost aprobat și îndulcitorul natural ștevie. Însă felul în care corpul uman și creierul răspund la aceștia este complex.

S-a demonstrat că oamenii care folosesc îndulcitorii artificiali au tendința de a înlocui caloriile salvate prin alte surse: practic consumă zahăr pe lângă produsele cu îndulcitori, diminuând beneficiile scăderii în greutate sau ale menținerii sănătății.

Asta pentru că ne place să ne păcălim: Beau băuturi cu îndulcitori, deci pot mânca și o prăjitură”, spune dr. Ludwig, specialist în obezitate și scădere în greutate de la spitalul de copii din Boston aflat în colaboare cu Universitatea Harvard. sursă: AICI

2. Îndulcitorii sunt ca un cuțit cu două tăișuri

Cercetările sugerează că acestea anulează asocierea gustului dulce cu numărul de calorii consumate. Drept urmare, putem să simțim nevoia de și mai multe dulciuri, iar în timp să creștem în greutate.

Un studiu făcut în San Antonio a arătat că un grup de oameni care a consumat peste 21 de băuturi cu îndulcitori pe săptămână a fost supus de două ori mai mult riscului de a deveni supraponderali în comparație cu cei care nu au consumat băuturi dietetice.

Adevărul despre îndulcitori - 7 lucruri pe care trebuie să le știi 2

3. Crezi că poți renunța la băuturile dietetice când vrei?

Răspunsul este nu, pentru că îndulcitorii artificiali dau dependență.

Cel puțin așa arată studiile efectuate pe șobolani cărora li s-a dat să consume cocaină, iar apoi li s-a dat opțiunea de a alege între cocaină și asimilarea orală de zaharină. Majoritatea a ales zaharina.

4. Care este limita consumului în siguranță?

Studiile efectuate până acum au eliminat riscul de cancer pentru majoritatea îndulcitorilor. Oricum ar fi, acele studii au fost efectuate ținând cont de cantități mult mai mici de băuturi dietetice în comparație cu cele consumate zilnic de majoritatea oamenilor care le preferă.

Adevărul despre îndulcitori - 7 lucruri pe care trebuie să le știi 3Oamenii de știință încă nu cunosc efectul pe care l-ar putea avea aceste chimicale asupra organismului în următorii zeci de ani.

Studiul multietnic de asteroscleroză (Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis) a demonstrat că un consum zilnic de îndulcitori este asociat cu un risc de 36% mai mare pentru sindromul metabolic și de 67% pentru diabetul de tip II.

5. Ce se întâmplă dacă am consuma îndulcitori pe termen lung?

Aceste produse pot schimba modul în care papilele noastre gustative percep mâncarea.

Îndulcitorii au o capacitate de îndulcire mult mai mare decât zahărul, iar o cantitate mică produce un efect de îndulcire mult mai mare față de aceeași cantitate de zahăr.

Asta înseamnă că alimentele dulci precum fructele pot fi percepute mai puțin intens, iar produsele care nu sunt dulci, de exemplu legumele aproape imposibil de consumat.

Cu alte cuvinte utilizarea frecventă a îndulcitorilor poate provoca evitarea mâncărurilor sănătoase, nutritive, pentru a consuma produse cu arome artificiale și fără valoare nutritivă. Suprastimularea receptorilor papilelor gustative corepunzători zahărului poate limita toleranța pentru gusturi mai complexe din cauza utilizării frecvente a acestor îndulcitori.

6. Unii dintre îndulcitori vin cu efecte adverse

Xylitolul, de exemplu, consumat în cantități mari, poate provoca retenție de apă.

Unii medici dentiști au recomandat totodată consumul de xylitol, deoarece s-a demonstrat că previne formarea cariilor. Se pare că mestecatul gumei sau a bomboanelor mentolate îndulcite cu xylitol neutralizează aciditatea plăcii dentare.

7. Ștevia este cel mai cunoscut îndulcitor natural fără calorii

Acesta provine din planta numită ștevie care a început să fie folosită acum câteva secole în scopuri medicinale în Paraguay și Brazilia. Este lipsită de calorii și de 300 de ori mai dulce decât zahărul.

În Japonia este vândută de mai bine de patru decenii, fiind aprobată în SUA în 2008 și în Europa în 2011. Minusul ar putea fi faptul că mulți dintre consumatori susțin că simt un gust „de după” amar.

Dacă vrei să încerci și tu acest acest îndulcitor, pe site-ul vegis.ro am găsit câteva produse care îl conțin.

European Food Safety Authority confirmă faptul că ștevia nu este periculoasă sau toxică și că este în regulă chiar și pentru copii și femei însărcinate. Marele avantaj este că ajută satisfacerea poftei de dulce fără a aduce kilograme în plus sau a provoca diabet.

Adevărul despre îndulcitori - 7 lucruri pe care trebuie să le știi 4

Concluzie și ce ar trebui să reții

Deși îndulcitorii sunt pe piată de ceva timp, nu s-a observat nicio îmbunătățire în reducerea obezității în lume. Oamenii de știință încă nu știu dacă există consecințe în cazul în care creierul înregistrează gustul de dulce, iar apoi nu primește acel zahăr pe care îl așteaptă.

Îngrijorarea multora este că îndulcitorii pot să păcălească într-un fel corpul să elibereze prea multă insulină, fapt ce poate conduce la creșterea în greutate, în timp. Încă nu se poate confirma dacă acest lucru chiar se întâmplă. Se pare că îndulcitorii nu își merită totuși reputația pe alocuri proastă.

Chiar și cercetătorii susțin faptul că încă mai este nevoie de research pe tema îndulcitorilor. Studiile efectuate până acum nu spun prea multe despre efectele asupra sănătății umane.

În 2013 un studiu vast asupra a 300.000 de mii de oameni în 8 țări europene nu a găsit nicio legătură între diabetul de tip II și utilizarea îndulcitorilor în dietă.

miere de albine

Prin urmare, există o lecție de reținut și aceea că nu există îndulcitori buni sau răi.

Fiecare tip este diferit și are nevoie de o documentare separată. Ținând cont de toate investigațiile de până acum se pare că este prea devreme pentru a se opta pentru zahăr în loc de îndulcitori. O soluție la îndemână și 100% sigură rămâne consumul de miere, sirop de arțar sau de agave, însă vin cu dezavantajul a 325 calorii pe 100 g. În consecință, trebuie folosite cu măsură!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse