A avea o sănătate mintală bună este o parte esențială a bunăstării generale pentru copii și adulți.

Multor părinți le este greu să le vorbească copiilor despre sănătatea mintală, pentru că sunt îngrijorați de faptul că subiectul ar putea fi deranjant, nu știu cum să vorbească despre asta sau cred că este ceva prea serios, despre care copiii nu trebuie să știe.

A discuta cu copiii despre sănătatea mintală de la o vârstă fragedă îi poate ajuta să-și înțeleagă emoțiile, să devină mai rezistenți, să reducă stigmatul cu privire la bolile mintale și să-i învețe cum să aibă grijă de ei înșiși mental și fizic.

A învăța despre sănătatea mintală este la fel de important pentru copii, precum a învăța despre sănătatea fizică și există modalități simple de a face acest subiect o parte normală a conversațiilor zilnice cu copiii.

 

Vorbind despre emoții

Pe măsură ce copiii cresc, ei învață despre corpul lor, emoțiile lor și locul lor în lume.

Dezvoltarea emoțională este un aspect cheie al creșterii sănătoase și al menținerii bunăstării mintale.

Putem ajuta copiii să învețe despre ce emoții sunt și despre ce se întâmplă vorbind cu ei despre cum se simt.

Pe tot parcursul zilei, recunoașteți cum vă  simțiți voi și împreună cu ei numiți emoții folosind cuvinte simple. De exemplu, „văd că te simți supărat pentru asta” sau „Sunt trist pentru că mi-am pierdut șapca”. Spuneți-le că este normal să simțim emoții diferite în situații diferite.

De asemenea, le  putem vorbi copiilor despre modul în care emoțiile îi fac să se simtă în corpul lor. Îi putem întreba dacă atunci când sunt triști se simt obosiți, sau dacă entuziasmul le provoacă fluturi în burtică? Ce emoție simt când nu pot înceta să zâmbească gândindu-se la ceva?

copii sanatate mintala

Acest lucru îi poate ajuta să înțeleagă ce emoții simt și de ce și să înceapă să vadă legătura dintre ce gândesc/experimentează și ceea ce se simt  în corpul lor.

Un mod în care copiii își dezvoltă reziliența este prin a învăța cum să-și gestioneze emoțiile. Aceasta nu înseamnă să-i învățăm să simtă mai puține emoții, ci, în schimb, să-i învățăm să recunoască modul în care emoțiile diferite îi determină să acționeze și să se comporte și să găsească modalități de a-și gestiona sentimentele într-un mod sănătos.

 

  • Poți afla mai multe despre emoțiile copiilor, citind  și acest articol

 

Modalități de a-i ajuta pe copii să învețe să-și gestioneze emoțiile:

  • exprimându-și emoțiile creativ prin desen sau arta de a spune povești
  • calmându-și respirația, suflând bule sau prefacându-se că suflă lumânări
  • ascultând muzică care îi calmează
  • făcând ceva exerciții fizice pentru a elibera hormonii „fericirii”.

 

Vorbind despre sănătatea mintală

Vorbind cu copiii despre sănătatea mintală ajută la reducerea sentimentelor de stigmatizare și judecată cu privire la boli mintale. Acest lucru îi va ajuta să își întrețină sănătatea mintală și îi va încuraja să caute ajutor dacă vor avea nevoie vreodată. copii sanatate mintala

Putem ajuta copiii să fie conștienți de sănătatea mintală, vorbind despre aceasta ca despre o parte normală a vieții. În același mod în care le vorbim despre necesitatea consumului de legume pentru a-și menține corpul sănătos și puternic, este necesar să împărtășim cu ei modalități prin care pot fi sănătoși psihic.

Îi putem învăța cum să își liniștească mintea, să meargă la culcare devreme pentru a evita oboseala și iritabilitatea produsă de aceasta.Putem să discutăm împreună seara despre cum ne-am simțit în ziua respectivă.

 

Pe măsură ce cresc și devin conștienți de corpul lor și de posibilitatea apariției bolilor, le putem explica faptul că uneori oamenii se pot îmbolnăvi și psihic, boala afectându-le felul în care simt, gândesc și acționează. Este perfect normal să le vorbim despre anxietate și depresie la fel cum le vorbim despre gripă sau răceală și despre faptul că medicii și specialiștii pot trata aceste boli.

 

Este foarte important să fim atenți la cuvintele folosite pentru a descrie sau numi o persoană cu probleme de sănătate mintală. Este greșit să folosim cuvinte precum nebun, diliu, psihopat sau altele asemenea. Acest tip de limbaj negativ este dăunător și jignitor pentru persoanele cu boli mintale, și poate face ca problemele de sănătate mintală să pară jenante sau greșite din punct de vedere moral, ceea ce ar putea descuraja copiii să solicite ajutor în viitor, dacă au nevoie.

Pe măsură ce copilul tău crește, încurajează-l să dezvolte un comportament care să-i permită să caute ajutor atunci când nu se simte bine. Încurajează-l să-ți spună ție, drag părinte, sau unui alt adult de încredere dacă ceva îl deranjează, să identifice situațiile care nu-l fac să se simtă bine și să găsească modalități de a rezolva problema sau să facă ceva care îl face să se simtă mai calm când este supărat, prin diverse activități și creativitate.

 

în România, conform estimarilor unu din 10 români suferă de depresie. Mai mult de jumătate din aceștia nici nu știu că suferă de depresie, iar din cei care știu, numai jumătate merg la medic pentru tratament.

Fiind o societate destul de conservatoare, societatea românească amplifică eforturile pe care un depresiv trebuie să le facă pentru a-și accepta condiția și a-și căuta vindecarea. Ne este rușine în primul rând să acceptăm față de noi că avem nevoie de un psihiatru, dar în fața societății? În general, dar mai ales în România ești “nebun” dacă mergi la psihiatru. Educația sanitară în România este foarte slabă, iar educația privind sănătatea psihică lipsește cu desăvârșire.

 

 Jocul ,,EQ Game – Alfabetul inteligenței emoționale” creat de colegul nostru,  Florin Alexandru, este un  instrument excelent care vă pot fi de mare folos în descifrarea minunatei lumi a emoțiilor împreună cu cei mici.Copilul va învăța să recunoască emoțiile, să le gestioneze și să le exprime, ca mai apoi să poată să-și regleze propriul comportament în situații de criză, amplificând emoțiile pozitive și cultivând empatia. 

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse