Ca părinte, fiecare dintre noi își dorește să crească un copil sănătos emoțional, echilibrat și senin. Însă pentru a dezvolta stima de sine și respectul față de ceilalți, un copil trebuie să știe că este important ceea ce gândește, ceea ce simte și ceea ce face. Stima de sine a celui mic depinde foarte mult de tine. Cuvintele și acțiunile tale, ca părinte, au puterea de a-l ajuta să se dezvolte frumos sau de a-l reduce.

4 tipuri de pericole care împiedică copiii să dezvolte o stimă de sine sănătoasă

În acest context, este necesar a face distincția între stima de sine – valoarea pe care un om și-o acordă lui însuși și încrederea în sine – credința în propriile abilități de a depăși o anumită situație. Astfel, specialiști în psihologia copilului subliniază conceptul de corectitudine, de responsabilitate personală și avertizează asupra a patru tipuri de pericole care împiedică copiii să dezvolte o stimă de sine sănătoasă și care, implicit, afectează relația pe care o avem cu ei:

  • Abuzul adulților asupra „puterii definitorii” – ca adulți, abuzăm de puterea noastră definitorie atunci când atribuim caracteristici negative copiilor – spre exemplu, atunci când afirmi: “ești mut”, „ești nepoliticos”, „ești rău”, „ești prost” etc.
  • Pericolul de a deveni „proiectul” părinților săi – părinții care fac acest lucru ignoră identitatea copilului, își impun propriile idei, planuri și obiective de viață.
  • Părinții fără limite personale sau cărora le lipsește o exprimare autentică a nevoilor – este vorba despre părinții care își neagă limitele și nevoile personale și care doresc să elimine conflictele din viața lor prin sacrificarea lor și anticiparea nevoilor copiilor.
  • Părinții care se îngrijorează constant – este normal ca părinții să se îngrijoreze pentru copiii lor, dar unii părinți tind să aibă o frică difuză, care să se reflecte asupra tuturor acțiunilor. Acest tip de frică copleșitoare și paralizantă exprimă neîncredere în abilitățile copiilor (și chiar în capacitatea lor de a face față vieții).

Comportamente care dăunează stimei de sine a copilului

De aceea, specialiștii propun evitarea comportamentelor care dăunează stimei de sine a copilului astfel:

  1. Nu-l critica constant. Dacă îi tot faci micuțului comentarii negative și, în ciuda eforturilor depuse, ești nemulțumit de comportamentul lui, acesta va fi descurajat. Și mai presus de toate, nu-l critica în fața altora.
  2. Copilul tău face mai mult bine decât rău într-o zi. Concentrează-te asupra pozitivului și încearcă să îi spui cel puțin trei lucruri încurajatoare și constructive în fiecare zi.
  1. Evită să pui etichete copilului tău. Un astfel de comportament este dureros pentru el și ajunge să-l facă pe micuț să simtă că este mai puțin valoros decât alții. În schimb, concentrează-te pe comportamentul de îmbunătățit, mai degrabă decât pe persoană. De exemplu, dacă îl lovește pe fratele său, spune-i că gestul său nu este frumos în loc să spui că este un copil rău.
  1. Evită protejarea excesivă a copilului. Acest lucru îl împiedică să învețe și îi transmite mesajul că nu este capabil sau nu este suficient de bun pentru a face lucruri.
  1. Nu-ți ignora copilul. Interesează-te de el și de ceea ce face. Ești în centrul universului său. Modul în care îl privești și atenția pe care i-o acorzi înseamnă mult pentru el.
  1. Nu-l compara cu frații sau cu alți copii de vârsta lui. Compară-l cu el însuși subliniind progresul său.
  1. Nu-l șantaja emoțional pe micuțul tău. Nu-i spune, de exemplu, că ai fi cu adevărat fericit dacă ar putea face ceea ce i-ai cerut. Ar putea crede că îl iubești numai atunci când te face fericit. Copilul tău trebuie să știe că îl iubești necondiționat, chiar dacă comportamentul său nu este întotdeauna perfect.

Concluzie

Prin urmare, copilul tău trebuie să învețe să se aprecieze pentru ceea ce este, la adevărata sa valoare, iar tu îl poți ajuta să-și construiască stima de sine urmând câțiva pași:

  • lăudă-l pentru eforturile lui, acordă-i timp și dă-i mici responsabilități;
  • servește-i ca model prin respectul pe care ți-l porți tu ție însuți;
  • permite-i să-și exprime opinia și să facă alegeri (de exemplu: între 2 activități extracurriculare) pentru a-i oferi astfel posibilitatea de a dobândi încredere și pentru a-și dezvolta simțul responsabilității;
  • este important să acționezi în așa fel încât copilul să aibă o viziune pozitivă, dar totuși realistă despre sine (de exemplu: subliniază-i punctele forte și evocă dificultățile, oferindu-i mijloacele necesare pentru a se îmbunătăți);
  • ajută-l să-și exprime emoțiile și sentimentele și nu ezita să-i trezești motivația pentru sarcinile școlare și de agrement. Este important să-l determini să-și urmeze proiectele, respectându-i ritmul;
  • în cele din urmă, încurajează-l să iasă și să întâlnească alți copii și ajută-l să-și găsească locul în grupul colegilor săi, gestionând el însuși conflictele.

În acest sens, pentru a-ți ajuta copilul să-și dezvolte stima de sine, pentru o conectare profundă și reală cu copilul tău, îți propunem să descoperi și ideile surprinse în cartea ”Copilul tău este un geniu!”, scrisă de Florin Alexandru în colaborare cu prof. Florian Colceag.

Tu cum dezvolți stima de sine a copilului tău?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse