Răni emoționale
În mod normal atunci când suntem răniți aplicăm un bandaj pe locul rănii respective. Și, de obicei, acest lucru se întâmplă după o perioadă de timp.
Când vorbim de o rană emoțională, lucrurile stau puțin altfel. Pentru că, pur și simplu, nu știm cum, în ce fel să o tratăm și, de cele mai multe ori, fugim de ea. Pentru că așa am învățat și dacă nu ne gândim la ea. Nu mai doare și nu ne mai poate face rău.
Acesta este un tipar folosit de noi toți. Și, desigur că, de câte ori avem emoții asemănătoare, se declanșează din nou acea frustrare sau durere emoțională. Pentru că se creează un tipar emoțional “negativ”, să spunem așa. Și ea tot apare până nu vedem despre ce e vorba.
În cele ce urmează, o să îți spun cum să îți tratezi de unul/una singur(ă) rănile emoționale. De așa natură încât ele să nu mai poată construi acolo în spate un tipar care să tot revină, de câte ori treci printr-un cumul de emoții asemănătoare.
Desigur că ceea ce îți voi spune în continuare nu este modul normal în care am învățat să reacționăm la emoții. Și, din acest punct de vedere, este necesară experimentarea uneia dintre metode. Și vei afla de unul/una singur(ă) care vor fi diferențele. Chiar dacă, în prima fază, gestul tău reflex va fi să fugi de rănile emoționale. Dar, cu concentrare și implicare, o să vezi că efectele sunt cele în care emoțiile tale te vor ajuta zi de zi.
1. Recunoaște o rană emoțională atunci când apare și oferă-i atenția necesară.
În momentul în care apare este sub forma unui tipar deja format și se reproduce de fiecare dată în același fel, pe același cumul de emoții. Și, deși gândurile și faptele sunt diferite, emoțiile sunt aceleași.
În mod normal, noi ne concentrăm pe gânduri și aproape deloc pe emoții. Și asta datorită faptului că am învățat în familie că, în cazul în care îți exprimi emoțiile, ești o persoană slabă, cu o personalitate mai puțin puternică.
Acest lucru este total greșit. Și, din acest punct de vedere, în momentul în care ne expunem emoțiile, de fapt, suntem mai puternici. Pentru că atunci noi devenim vulnerabili. Și când suntem vulnerabili ieșim din zona de confort. Iar din acel moment toate simțurile noastre sunt în alertă și suntem concentrați să învățăm din tot ce se întâmplă. Practic, vulnerabilitatea reprezintă un impuls evolutiv.
Așa că este cazul să ne concentrăm pe emoții. Chiar dacă avem tendința să fugim de ele. Este esențial să ne concentrăm pe ele și să vedem care este cauza care a declanșat acel cumul de emoții sau trăire “negativă”!
Eh, așa cum corpul fizic sesizează că ar fi ceva în neregulă atunci când apare o durere, la fel se întâmplă și cu corpul emoțional. El sesizează printr-o emoție mai puțin plăcută, cum ar fi: frustrarea, rușinea, vina șamd.
Singurătatea
Un exemplu în acest sens este singurătatea. Ea apare după un proces complex de emoții și care, de cele mai multe ori, se datorează unui “eșec” în iubire.
Îi spun eșec pentru că așa este perceput în prima fază. Apoi evităm să fim singuri și ne umplem viața cu tot felul de prieteni sau cu tot felul de relații care ne acoperă o nevoie de a fugi de singurătate. Dar, în realitate, nu ne umple acel gol care rămâne. și, cumva, la un moment dat, când rămânem singuri conștientizăm că fugim și ne e frică de singurătate.
Apoi suferim și rămânem singuri pentru o vreme. Și, în cele din urmă, acceptăm situația și începem să trăim din nou.
În prima fază, neacordându-i atenție emoției de singurătate, fugim de ea, dar, în cele din urmă, își face simțită prezența și trecem prin acea durere care generează o emoție atât de puternică.
Cu alte cuvinte, nu putem fugi de aceste emoții, pe cealaltă parte, emoția a survenit în urma unui șir lung de fapte și asta presupune un lung șir de întâmplări căruia nu i-am acordat atenția necesară și este normal să se manifeste în acest fel.
Emoțiile noastre sunt în funcție de ce anume plantăm, practic noi suntem grădinări iscusiți sau mai puțin pricepuți și, de fiecare data, noi plantăm fapte care generează emoții și faptele inițiale tot în urma unor emoții le-am plantat. Este normal ca, în funcție de ceea ce plantăm, să ne bucurăm de viață sau să suferim pentru faptele noastre.
2. Concentrează-te pe ceea ce poți face, nu pe ceea ce ai făcut deja
De cele mai multe ori, în momentul în care apar aceste răni emoționale datorită gândurilor mai puțin constructive, ne concentrăm pe ceea ce nu putem face în acel moment, cu alte cuvinte, suntem negativiști.
Uităm să ne gândim la ceea ce putem face în astfel de situații, iar simplul fapt că reușim să ne concentrăm pe ceea ce putem face, schimbă total modul de a acționa și asta ne dă energie și ne oferă și posibilitatea de a ieși din acea zonă.
De asemenea, în momentul în care reușim să ne concentrăm pe partea pozitivă a lucrurilor putem să creăm o ancoră care să ne ajute de câte ori trecem prin astfel de momente.
Un exemplu în acest sens este capacitatea de muncă a noastră când trecem printr-o depresie sau un eșec emotional. Pur și simplu, nu mai suntem eficienți la muncă și tot ceea ce facem, când vine vorba de muncă, este dezamăgitor și totul se transformă într-o corvoadă.
Dar, în cele din urmă, dacă suntem obligați să muncim în acea perioadă, vom observa că munca ne ajută și ne grăbește procesul de a ne reveni, desigur, cu condiția să nu fugim de emoții , ci să facem ceva legat de starea emoțională în care am ajuns.
3. Ai grijă de încrederea ta în propria persoană
Este una dintre cele mai importante calități și cea mai complexă calitate de construit. Ea are darul să ne ofere personalitatea noastră.
În momentul în care încrederea de sine se construiește, are nevoie de timp și de spațiu. Ea se construiește din aproape în aproape, de cele mai multe ori, și, rareori, din salturi de personalitate. Iar încrederea de sine reprezintă calitatea cea mai greu de construit pentru că ți-a luat întreaga viață să o construiești.
Așa că…
Este esențial să ai grijă de ea ca de cel mai de preț bun pe care îl deții. Și asta presupune că evenimentele din viața ta nu ar trebui să afecteze încrederea de sine. Și totuși, uneori, această calitate are de suferit.
Datorită acestui spirit de concurență din societate, reușim cumva să ne autosabotăm. Și să alegem competitor pe măsură și, desigur că, uneori, pierdem. Iar asta ne știrbește din încrederea în noi.
Soluția
Soluția de a avea grijă de încrederea în propria persoană este compasiunea pentru propria persoană. Mai exact, să îți dai voie să greșești și să îți acorzi timp și spațiu de învățare din tot acest proces complex de negociere cu propriile emoții.
Să ne gândim că tocmai am pierdut posibilitatea de avansare în detrimentul unui coleg pe care îl credeam inferior profesional. Și simțim o mare dezamăgire când primim vestea.
Dar, în esență, este un cumul de evenimente care au dus la acel rezutat. Și totul s-a întâmplat în fața noastră. Iar modul în care ne-am uitat la aceste evenimente ne-au făcut să nu fim atenți la toate detaliile esențiale. Și, astfel, ne-am trezit cu această veste care ne-a provocat o rană emoțională.
Evident că unul dintre multele motive au înclinat balanța înspre concurentul tău: poziționarea, afinitatea factorului decizional pentru concurentul tău, profesionalismul, cunoștințele tehnice; sau, pur și simplu, prezentarea, înfățișarea sau gradul de rudenie au putut decide împotriva ta. Dar, în această situație, ești dezamăgit(ă) datorită așteptărilor false create. Iar încrederea în tine poate avea de suferit în condițiile în care nimic nu s-a schimbat. Tu ești aceași persoană.
Modul în care ai proiectat tot ce urma să se întâmple te-a dezamăgit. Și, desigur că este afectată și încredere de sine.
În concluzie, să fim atenți la ceea ce plantăm. Și să ne acordăm timp și spațiu. Și, mai mult decât atât, să fim înțelegători cu noi și să înțelegem că orice greșeală am face, ea ne va ajuta să evoluăm și să devenim o variantă mai bună a noastră zi de zi.
4. Când gândurile negative apar, întrerupe-le cu gânduri pozitive
Acesta este cel mai întâlnit efect: gânduri negative și este esențial să nu le dai voie prea mult să își facă de “cap”. Ci să le schimbi alegând să faci ceva ce îți cere concentrare și o atenție deosebită.
În acest fel vei reuși să îți dai seama că lucrurile nu sunt chiar atât de grave cum le vezi dacă rămâi cu acele gânduri negative.
Dacă te uiți puțin în urmă o să observi că, de cele mai multe ori, ceea ce crezi despre o situație că ar fi foarte gravă, în esență, nu este atât de gravă pe cât ar părea, ci este mult mai puțin gravă.
Așa că acordă timp și concentrează-te pe o activitate care să te întrebuințeze serios mental.
5. Găsește un înțeles în evenimentul care a provocat rana emoțională
Acesta este modul cel mai eficient din cele prezentate pentru că necesită să înțelegi procesul prin care ai ajuns ca rana emoțională să existe.
Un proces în care vei înțelege cauza, pe de o parte, și, pe cealaltă parte, vei înțelege că tot ceea ce se întâmplă în Univers este guvernat de cea mai importantă lege: cauza și efect.
În situația dată vei înțelege că, de fapt, efectele sunt normale și că ai ceva de învățat din cele petrecute.
Dă-ți ocazia să înveți din acea rană emoțională. Și vei avea apoi ocazia să devii o variantă mai bună din clipa în care ai reușit să înțelegi ce s-a întâmplat de a fost provocată acea rană emoțională.
6. Nu lăsa vina să te cuprindă
Vina poate fi utilă în doze mici, de fapt, foarte, foarte mici.
Una peste alta, vina nu ajută pe nimeni și nimic. Singurul ei scop este să îndrepte ceva, dar, în doză mică, acest lucru se poate întâmpla. Dacă îi dai voie să se manifeste și să fie mult mai prezentă în corpul tău emoțional asta poate crește și intensifica efectele unei răni emoționale.
Vina poate fi tratată cu scuzele de rigoare. Să spunem că te simți vinovat față de o situație în care lipsa ta de acțiune a cauzat un eveniment nefericit. Și îți atribui vina de a nu fi făcut nimic în acel moment.
Scuzele tale sincere față de tine însuți te vor absolvi de vină. Și, desigur și față de persoana care a avut de suferit ar fi indicate. Dar, dacă nu mai este lângă tine, poți foarte bine să îi adresezi acele scuze în gând și efectul este același.
Astfel vina se dizolvă de la sine. Dar asta presupune să îți asumi faptul că nu ai făcut nimic în condițiile în care ai fi putut să faci ceva. La fel este și în cazul altui exemplu de aceeași nuanță.
Scuzele vor absolvi efectele atribuirii de vină.
7. Analizează care din metodele de mai sus funcționeaza în tratarea rănilor emoționale
Intră în modul analiză și observă ce funcționează cel mai bine la tine și cum funcționează. Cu alte cuvinte, înțelege procesul prin care treci.
Creează ancore de care te vei putea folosi de câte ori ai nevoie. Și fă-o în modul cel mai simplu cu putință, observând emoțiile din spatele gândurilor.
Concentrează-te pe emoții și nu pe gânduri folosind mai tot timpul întrebarea:
Ce simt față de acest gând?
Ce simt față de acest eveniment?
Practicând igiena emoțională vei constata de unul/una singur(ă) că, în timp, vei ajunge la o viața emoțională echilibrată.
PS: Spor la grădinărit!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 563 shares