Mulți dintre copiii de azi experimentează școala sau procesul învățării ca pe o corvoadă și nu cunosc nici dorința, nici plăcerea de a învăța.

De aceea, încă din primii ani, un copil are adesea nevoie de puțin ajutor înainte de a putea efectua singur o sarcină nouă – să se îmbrace singur, să bea apă din pahar, să arunce cu mingea, să scrie, să numere sau să citească etc.  În acest context, se impune a fi subliniată importanța jocului în procesul de învățare, pentru că jocul este cel mai complet mod în care copilul trebuie să interacționeze cu el însuși și cu lumea. Procesul de învățare bazată pe joc oferă o dezvoltare sănătoasă și armonioasă puiului de om. Când se joacă, copiii devin mai independenți, iar sensibilitatea lor vizuală și auditivă devine mai acută. În plus, jocul îi ajută să-și folosească imaginația, creativitatea, le dezvoltă inteligența emoțională și le stimulează capacitatea de creștere mentală și de adaptare socială.  

! Jocul este cea mai eficientă modalitate de învățare și cel mai complet mod în care copilul interacționează cu el însuși și cu lumea.

În acest sens, îți propunem jocurile Tika Math, EQ Game – Alfabetul inteligenței emoționale sau Orășelul stinghiuță care îți pot veni în ajutor pentru a dezvolta abilitățile motorii, cognitive, imaginația, ingeniozitatea, interpretarea, gândirea, inteligența emoțională sau autonomia decizională a copilului tău.

 

De ce să încurajezi dorința de a învăța?

Pentru a-i dezvolta încrederea și dorința de a învăța, trebuie să îl ajuți pe copilul tău să facă lucrurile singur, nu să faci tu în locul lui. Aceasta se numește sprijin. În acest fel, îi vei permite puiului tău să-și atingă întregul potențial și să câștige încredere în capacitatea lui de a învăța.

Prin urmare, poți însoți cu dragoste copilul, observându-i acțiunile și ghidându-l în funcție de nevoile sale. Pe măsură ce progresează, sprijinul pe care îl primește se diminuează treptat. Astfel, este încurajat să-și exercite singur noul său know-how, ceea ce îi permite să dezvolte noi abilități și să devină din ce în ce mai independent.

 

Cum să sprijini învățarea copilului tău?

În acest sens, există mai multe modalități de a-ți susține copilul în procesul învățării, încă din primii ani. Iată câteva exemple care-ți pot fi de folos pentru a-l ajuta și pentru a-l ghida frumos:

  • Descompune sarcina în mai mulți pași simpli – de exemplu, uneori este dificil pentru un copil mic să se îmbrace singur; îl poți învăța mai întâi să-și pună șosetele, apoi să-și pună pantofii, să distingă stângul de dreaptul.
  • Încurajează inițiativa copilului tău atunci când reușește să-și încheie nasturii sau să-și pună pantofii pe în picioare. Încurajarea ta îi oferă încredere.
  • Pune-l pe copilul tău în situația de a se întreba singur – de exemplu, arată-ți interesul pentru turnul său de blocuri spunând: „Ai construit un turn înalt. Știi câte piese ai folosit? ” Profită de ocazie pentru a-l determina să numere piesele, acordă atenție numerelor pe care le rostește și, după ce a terminat, adăugă câteva: „după 7, este … 8, 9. Apoi este …?” Acordă-i timpul necesar pentru a răspunde.
  • Facă sugestii după ce este necesar să facă într-o anumită situație – de exemplu, atunci când copilul tău încearcă să se hrănească singur, îi poți face o sugestie pentru a-l îndruma. Observă mai întâi încercările copilului tău, deoarece el trebuie să experimenteze singur. Dacă nu poate face ce vrea, îl poți îndruma cu cuvinte, fără să o faci pentru el. Dacă copilul tău încearcă să se hrănească și mâncarea cade, deoarece gura nu este suficient de deschisă, sugerează-i să deschidă gura largă. Îi poți arăta cum să o facă. Comentează acțiunile lui și recunoaște-i eforturile.
  • Direcționează atenția copilului tău către un anumit punct – de exemplu: „Ai văzut linia aceea pe paharul tău? Se toarnă lapte până la această linie.{ Astfel, copilul tău învață să recunoască indicii care să-i ghideze acțiunile.
  • Dezvoltă jocul micuțului tău – de exemplu, dacă se joacă cu mâncare imaginară, întreabă-l dacă ar dori să servească un client. Dacă este de acord, preia rolul clientului la restaurant și fă apel la memoria lui sau îmbunătățeste-i comunicarea. De asemenea, poți profita de ocazie pentru a folosi expresii politicoase fiind un model bun pentru el.
  • Dacă copilul tău te însoțește la magazin, fă-ți timp pentru a-l implica – va fi mai motivat dacă unele dintre produsele achiziționate vor fi folosite într-o rețetă pe care o veți găti în curând împreună. De exemplu, încurajează-ți copilul să-și amintească unul sau două lucruri pe care trebuie să le cumperi. El își exersează astfel memoria.
  • Sprijină-ți copilul spre noi provocări – spre exemplu, când este hotărât să scoată roțile mici de pe bicicletă, încurajează-l și asigură-l că îi ești alături. Apoi, oferă-i câteva sugestii pentru a-l susține: „Uită-te drept înainte, te voi ține de șa în timp ce pedalezi”. Dacă va cădea, încurajează-l recunoscându-i eforturile. Și mai presus de toate, respectă-i ritmul.
  • Introdu concepte noi în vocabularul copilului tău. Când îi spui o poveste, oprește-te să explici anumite cuvinte: „Știi ce înseamnă perseverență ?”. Ascultă ce îți răspunde, apoi oferă-i explicațiile necesare.

Pe măsură ce copilul crește, și provocările părinților sunt altele. Pentru că în fața unui copil care dovedește puțin interes pentru școală, nu este întotdeauna ușor să improvizezi. De aceea, îți propunem 7 modalități de a-ți menține copilul motivat la școală.

! Un copil care se simte iubit și apreciat, indiferent de succesul său academic, va avea o relație mult mai sănătoasă cu responsabilitățile sale de elev.

 

7 modalități de a-ți menține copilul motivat la școală

7 modalități de a-ți menține copilul motivat la școală:

  • Oferă-i un mediu care îi stimulează curiozitateaPărinții care oferă un mediu ce stimulează curiozitatea copilului lor îl ajută pe acesta să-și construiască un sentiment de competență pentru a învăța. Astfel de părinți promovează lectura acasă și discută despre ceea ce copilul a citit pentru a-l încuraja să se bucure de învățare.
  • Crede în abilitățile copiluluiDacă părinții au o percepție pozitivă asupra competenței copilului, la rândul său, copilul va avea mai multe șanse să dezvolte o percepție pozitivă.
  • Adoptă atitudini pozitiveAtitudinea părinților este la fel de importantă ca și cea a copiilor în motivarea lor atunci când vine timpul să-și facă temele acasă. Cu cât părinții adoptă o atitudine pozitivă și își susțin copilul, cu atât copilului va percepe procesul învățării cu seninătate și bucurie.
  • Stabilește o relație armonioasă cu puiul tăuUn copil care se simte iubit și apreciat, indiferent de succesul său academic, va avea o relație mult mai sănătoasă cu responsabilitățile sale de elev.
  • Promovează autonomiaatunci când părinții își încurajează copilul să fie independent, este mai probabil ca acesta să fie motivat și implicat la școală.
  • Încurajează efortulUnele acțiuni ale părinților pot afecta, de asemenea, motivația, inclusiv evaluarea inteligenței față de efort. Un copil care simte că succesul său se datorează doar inteligenței sale și nu eforturilor sale ar putea ajunge să vrea să evite provocările pentru a-și proteja stima de sine.
  • Vezi eșecul ca pe o oportunitate de a învățaModul în care părintele reacționează la eșecul copilului său afectează și motivația acestuia. Pentru că atunci când copilul își percepe abilitățile ca pe ceva ce poate îmbunătăți în timp, confruntarea cu obstacolele va fi una constructivă.

În altă ordine de idei, este important ca sprijinul părinților să aibă loc într-un context plăcut astfel încât copilul să aibă suficient timp pentru a-și exersa și dezvolta autonomia. Astfel, va câștigă încredere în abilitățile sale și va afla că părinții sau orice altă persoană care îl sprijină în învățarea sa sunt acolo pentru a-l îndruma cu căldură, nu pentru a-l critica.

7 modalități pentru a menține motivația copilului tău de a învăța 1

8 metode de învățare eficientă

Odată cu trecerea timpului, copilul tău își va construi un sistem propriu de învățare, însă, nu de puține ori,  îți va cere ajutorul în a găsi modalități de a spune creierului că informațiile citite, scrise, consultate sunt importante, că au valoare și că merită păstrate?

Iată, așadar, 8 metode de învățare eficientă pe care le poți pune în practică alături de copilului tău:

  1. Sugerează-i să vorbească unui coleg despre informațiile proaspăt accumulate sau să-și pună întrebări pentru a aprofunda subiectul.
  2. Încurajează-l să folosească cartonase de memorare ( card flash ) – îl pot ajuta la îmbunătățirea procesului de învățare.
  3. Vorbește-i despre crearea de imagini și de povești mentale – Asocierea unui cuvânt sau a unei fraze cu o imagine ăl poate ajuta să-și amintească mai ușor.
  4. Îndrumă-l să ilustreze cu exemple concrete, pictograme sau diagrame informațiile necesar a fi reținute.
  5. Ajută-l să transforme lecția într-o hartă mentală – Transformarea unei lecții sub forma unei hărți mentale este o modalitate eficientă de învățare deoarece necesită selectarea informațiilor importante și sintetizarea acestora sub forma unor cuvinte cheie.
  6. Explică-i cum poate asocia cuvinte care trebuie învățate pe de rost cu zgomote, locuri sau mișcări pentru că indiciile contextuale pot ajuta la memorare.
  7. Atrage-i atenția asupra intervalelor ideale pentru revizuirea informației în funcție de timpul rămas înainte de evaluare – Într-un studiu realizat în 2008 cu 1.300 de studenți la o universitatea din California, oamenii de știință au determinat intervalele optime pentru învățarea informațiilor. Spre exemplu, dacă evaluarea are loc într-o săptămână, este mai bine să programați două sesiuni de lucru la distanță de una sau două zile.
  8. Vorbește-i despre rolul somnului – Creierul procesează și structurează informațiile pe timp de noapte. Neurologii insistă asupra rolului jucat de somn în această fază de acumulare și consolidare a informațiilor. Ei susțin că, după o perioadă de învățare, chiar și o scurtă perioadă de somn îmbunătățește memoria.

 

Concluzie

Prin urmare, sprijinul tău ca părinte îi permite copilului să-și atingă potențialul maxim și să câștige încredere în capacitatea lui de a învăța. Este important să îți aloci timp pentru a-ți observa copilul astfel încât să-i poți oferi perspectiva care îl va motiva.

Poți începe de la ceea ce îi place, evitând a confunda învățarea cu memorarea; concentrează-te pe punctele lui forte, nu pe cele slabe; oferă-i timp, respectă-i ritmul și iubește-l necondiționat. Și nu uita: o atitudine pozitivă față de teme și o relație armonioasă părinte-copil îl vor face să se simtă apreciat și îi vor spori motivația pentru că un copil independent este capabil să-și exercite controlul asupra învățării și comportamentului său.

În plus,  există tipare diferite de a percepe informația sau de a învăța: tiparul vizual, auditiv, kinestezic sau senzitiv, de care părinții ar trebui sa țină cont atunci când își observă copiii. În acest sens, îți recomandăm cartea ”Copilul tău este un geniu!”, scrisă de Florin Alexandru în colaborare cu prof. Florian Colceag în care poți găsi informații valoroase, care-ți vor fi de un real folos în educația copilului tău.

Tu cum îți ajuți copilul să învețe?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse