Prima menstruație poate fi o experiență deloc plăcută și chiar înfricoșătoare pentru multe dintre adolescente, mai ales dacă nu discută în prealabil cu mamele lor despre acest aspect și cu atât mai mult cu cât nu au habar de schimbările care survin în corpul lor odată cu aceasta.
Așadar, încă de dinainte de a avea prima menstruație, e foarte important să discuți deschis cu fiica ta despre aceasta. Menstruația nu este un subiect tabu, iar fiicei tale tocmai asta e nevoie să îi transmiți: că e firesc, că e un proces normal, că nu e nimic care ar trebui să o sperie și că toate femeile trec prin asta.
De aceea, astăzi îți propunem 5 lucruri pe care ar fi indicat să le discuți cu fiica ta înainte ca aceasta să aibă prima menstruație.
1. Vorbește-i despre aparatul reproducător feminin, despre cum funcționează acesta și despre rolul menstruației.
Chiar dacă ai impresia că fetița ta este prea mică pentru astfel de discuții, încearcă să îi explici, pe înțelesul ei, ce rol are menstruația în viața ei și cum funcționează aparatul reproducător feminin. Explică-i ce schimbări apar în organism odată cu prima menstruație.
2. Discutați despre absorbante, despre tampoane și alegeți-le pe cele mai potrivite.
Odată cu prima menstruație, fiica ta va fi nevoită să știe să folosească absorbantele sau tampoanele potrivite. Sunt recomandate absorbantele la o vârstă mai mică întrucât sunt mai comode și mai ușor de folosit. Testați împreună care se potrivesc mai bine nevoilor ei și, de asemenea, învaț-o cum să folosească un absorbant, ajut-o să-l pună corect și asigură-te că știe că trebuie schimbat frecvent și că nu e indicat să-l țină mai mult de câteva ore.
3. Asigur-o că prima menstruație – și, de asemenea, menstruația în general – e parte absolut firească a vieții fiecărei femei.
Îi poți povesti despre prima ta menstruație, despre cum te-ai simțit atunci, despre experiența pe care ai avut-o. Reamintește-i că nu e nimic ciudat și că nu ar trebui să o sperie menstruația. Fii alături de ea și ascultă-i temerile, grijile, încurajează-o.
4. Învaț-o cum să își urmărească menstruația în calendar.
Cu toate că la vârsta ei este absolut normal ca menstruația să fie neregulată și aceasta se va regla în timp, o poți învăța cum să își monitorizeze menstruația într-un calendar. De asemenea, poate folosi diferite aplicații pe care le poate descărca pe telefon și care, la rândul lor, pot fi utile atunci când vine vorba de menstruație.
5. Vorbește cu ea despre simptomele pe care le-ar putea avea și despre felurile în care ar putea să le diminueze.
Explică-i că sunt normale crampele, balonarea, iritabilitatea și nu ar avea de ce să se sperie dacă întâmpină astfel de simptome. Consultați un medic dacă crampele devin insuportabile și dacă fluxul menstrual este foarte abundent.
6. Discutați despre normele de igienă și despre felul în care ar trebui să își îngrijească corpul în perioada menstruală (și nu numai).
Vorbește-i fiicei tale despre importanța igienei, despre dușurile frecvente pe care ar trebui să le facă pentru a se menține curată, despre spălatul pe mâini înainte și după ce va folosi toaleta și după ce își va schimba și arunca absorbantul.
7. Explică-i despre apariția petelor pe lenjeria intimă, pe haine, pe lenjeria de la pat.
Asigur-o că e firesc să se întâmple „accidente” și să păteze lenjeria de la pat, lenjeria intimă. Tototdată, sfătuiește-o să își schimbe tamponul/absorbantul frecvent pentru a evita astfel de „accidente” care, la urma urmei, sunt normale. Dacă se întâmplă totuși, învaț-o cum să scoată petele și cum să pună la spălat hainele/lenjeria. De asemenea, indică-i faptul că e important să aibă mereu câteva tampoane/absorbante de rezervă la ea oriunde se duce, mai ales atunci când este la școală sau într-un loc unde va petrece mai mult timp.
Nu în ultimul rând, amintește-ți că fiica ta are nevoie de tine, de răbdarea și de dragostea ta. Fii alături de ea în tot acest proces al primei menstruații, încurajeaz-o, vorbiți deschis despre acest subiect și susține-o, pentru că s-ar putea să fie mai speriată și mai îngrijorată decât ai crede.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares