Poate fi foarte dificil atunci când încerci să educi un adolescent. Poate părea că mai ieri tu și adolescentul tău aveați o relație grozavă – una care nu părea atât de confuză sau de frustrantă. Nu încerc să spun că, pe măsură ce copilul tău devine adolescent, totul se va schimba și va deveni teribil.

Pentru tine este același copil, dar el nu se mai simte la fel și nu-ți mai permite să te raportezi la fel la el.

Fiecare copil este unic și va răspunde anilor adolescenței în mod diferit. Cu toate acestea, ceea ce știm cu toții este că lucrurile se vor schimba.

Adolescenții au șase nevoi de bază care trebuie îndeplinite în timpul adolescenței pentru ca ei să devină adulți echilibrați emoțional și bine adaptați.

Iată cele 6 nevoi ale adolescenților pentru a devenii adulți echilibrați

1. Nevoia de a-și dezvolta identitatea lor distinctă și un sentiment al unicității lor

Adolescenții au nevoie de activităţi noi, inovative, cu care nu s-a întâlnit până atunci.

Ca părinți, putem avea o influență extraordinară asupra identității sau stimei de sine a copiilor noștri. Prin identitate, ne referim la felul în care adolescentul gândește despre el însuși- pozitiv sau negativ.

Există câteva lucruri importante pe care le putem face ca părinți pentru a ajuta la dezvoltarea pozitivă a identității unui adolescent.

În primul rând, îi putem ajuta să-și identifice domeniilor de interes. Fiecare adolescent are o anumită zonă de interes sau domenii unde excelează.

Fie că este vorba de atletism, de muzică, de școală, de artă, de karate sau altceva, ajută-ți adolescentul să-și identifice aria de competență.

În al doilea rând, oferă-i laudă și încurajare. Este vital ca adolescenții să primească laude și încurajări din partea părinților sau a altor adulți influenți.

2. Nevoia de a se separa progresiv de dependența lor din copilărie față de părinții lor

Poți face și tu ceva pentru a-ți ajuta adolescentul în timpul acestei tranziții.Implică-te în viața lui în alt mod decât te-ai implicat până acum, încearcă să-i fii mentor.

Atunci când alegi să fii mentorul copilului tău, sau când el te alege pe tine ca mentor, asigură-te că îl ajuți să devină încrezător şi mai curajos, în niciun caz să-l intimidezi.

3. Nevoia de a dezvolta relații semnificative cu colegii și cu ceilalți oameni din afara familiei

Așa cum poate ști deja, adolescenții se bucură să petreacă timp cât mai mult cu alți tineri de vârsta lor, fiind mai tot timpul plecați de acasă.

Noii prieteni ai adolescentului tău sunt importanți pentru el. Sunt importanți deoarece îi satisfac nevoia de a aparține unui grup și de a se distra. Totodată îi oferă sprijinul emoțional, înțelegerea și intimitatea de care are nevoie la această vârstă.

Deși încă mai au nevoie de aceste lucruri și din partea familiei lor și a altor adulți, este esențial în dezvoltarea lor să primească aceste lucruri și de la prietenii lor.

4. Nevoia de a-și dezvolta capacitatea de a relaționa bine cu sexul opus

Ce putem face pentru a ne ajuta adolescenții să ia decizii cât mai conștiente când vine vorba de relațiile lor viitoare cu partenerii de sex opus?

Este foarte important să ne învățăm adolescenții despre onoare, integritate, responsabilitate și rezistență la presiunea colegilor.

5. Nevoia de se simți încrezători în ei și în abilitățile pe care le au

Este important să ne încurajăm adolescenții în domeniile care sunt de interes pentru ei. Dar este, de asemenea, necesar să îi învățăm care sunt abilități reale de care au nevoie pentru a reuși.

Atunci când ne învățăm copiii de mici să-și dezvolte abilități precum inteligența emoțională, inteligența socială, etc aceștia pot atinge un nivel de performanță sporită. Astfel vor ajunge să aibă o stimă de sine crescută.

Modul în care comunicăm cu ai noștri copii ne ajută să determinăm modurile în care ei învață să-și controleze emoțiile și impulsurile. Totodată ei învață de la noi părinții cum să relaționeze cu ceilalți.

Citește mai mult despre cum îl poți ajuta pe copilul tău să-și dezvolte inteligența emoțională și cea socială în cartea ”Copilul tău este un geniu!”:

6 nevoi esențiale ale adolescenței 1

Cu alte cuvinte, cu cât un adolescent dobândește mai multe abilități (de exemplu, cum să gătească, să schimbe uleiul la mașină, să remedieze ceva rupt sau să construiască ceva), cu atât va avea o părere mai bună despre el însuși.

6. Nevoia de a se simți înțeleși, susținuți și acceptați de părinți

 

Atunci când vin la noi, este foarte important să fim atenți la ceea ce le spunem. Dacă spunem: „Nu acum, sunt ocupat”. Ei vor observa ceea ce facem și vom compara importanța pe care o au ei în viașa noastră cu ce facem noi în acel moment.

Un adolescent are nevoie să știe că este important  în viața părinților săi. El are nevoie să știe că aceștia sunt disponibili în momentele când are nevoie de ei.

 

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes