E seară. Mă îndrept cu pași ușori spre camera copiilor. În semiîntuneric, zăresc câteva foi aruncate pe jos și gândesc, preț de-o secunda, că iar și-au lăsat lucurile împrăștiate prin casă. Mă aplec să ridic prima foaie – pe ea scrie frumos – „mami, te iubesc!”; puțin mai încolo zăresc imprimată imaginea unei mânuțe într-o palmă de om mare; îmi zâmbește sufletul; încă o foaie cu „te iubesc” în mai toate limbile pământului și încă o foaie c-o inimă mare… Ridic ochii spre cer și mulțumesc pentru minunile din viața mea.
Cred că fiecare părinte își dorește să crească un copil senin care să își dezvolte întregul potențial de a fi o ființă umană cinstită, amabilă și bună.
Uneori, ne punem semne de întrebare, ne temem că nu i-am crescut „cum trebuie”, pentru ei înșiși, pentru societate, că poate am greșit aici sau dincolo și așteptăm certitudini; le așteptăm chiar și o viată.
Încercăm să-i educăm despre valori și să le oferim mediul adecvat, vrem să ajungă oameni frumoși atât în interior, cât și în exterior. Pentru aceasta, însă, este crucial să știm să fim un exemplu.
Dar ce este cu adevărat bunătatea la un copil?
Bunătatea este o calitate umană care reflectă tendința de a face bine și de a empatiza cu ceilalți; o persoană care dă dovadă de bunătate este o persoană care ia în considerare mai multe aspecte înainte de a lua o decizie. În general, scopul său este de a atinge echilibrul și bunăstarea comună. Este o calitate ce presupune deopotrivă încredere, putere și inteligență.
Fără îndoială, dacă vrem să ne îndrumăm copiii în mod eficient pe calea bunătății, trebuie să-i învățăm să fie echilibrați și cooperanți, să le cultivăm stima de sine și dorința de a acționa. Acesta este genul de putere de care au nevoie pentru a trăi o viața în armonie.
De aceea, în cele ce urmează, ne-am propus să abordăm 7 moduri prin care poți încuraja ca părinte bunătatea copilului tău:
-
Mulțumiri
Recunoștința este fundamentală în educație. Aceasta este una dintre bazele structurării bunătății la copii. Cuvinte precum „mulțumesc” și „te rog” sunt instrumentele care le vor permite să deschidă multe uși pe calea vieții. În acest fel, îi putem ajuta să-și creeze obiceiul de a-și exprima recunoștință spontan, astfel încât mesajul de bază să fie cu adevărat apreciat.
-
Solidaritate
Pentru a încuraja bunătatea copiilor, este necesar să îi învățăm să împărtășească și să îi ajute pe toți cei care au nevoie. Este vorba despre a oferi ceea ce putem, nu ceea ce ne prisosește. A învață să ofere ajutorul la nevoie, fie că este vorba despre un cuvânt, o mângâiere, o îmbrățișare sau orice altceva, îl va ajuta să înțeleagă puterea pe care o are și modul în care poate transforma viața sa și a celor din jur.
-
Inteligența emoțională
Recunoașterea emoțiilor, identificarea lor, a învăța cum să le gestioneze sunt deprinderi esențiale pentru a avea interacțiuni pozitive și relații armonioase cu ceilalți. Astfel, copilul își îmbunătățește comunicarea și promovează respectul.
În acest sens, este esențial să-i ajutăm să-și exprime sentimentele pentru a se cunoaște pe ei înșiși. De asemenea, trebuie să dăm un bun exemplu de inteligență emoțională. Nu numai pentru a-i învăța, ci pentru a menține un mediu sănătos, constructiv.
-
Colaborare
În general, copiii sunt foarte cooperanți și acest lucru este esențial pentru promovarea bunătății la copii. Sunt ușor de motivat, deoarece participarea îi entuziasmează foarte mult. Le place să se simtă integrați și, pe de altă parte, curiozitatea le dă aripi. De aceea, se simt foarte fericiți când participă la îndeplinirea unei sarcini.
Dacă îi integrăm în activități interne, încetul cu încetul, vor dobândi obiceiul de a fi colaboratori responsabili; nu vor mai vedea sarcinile de rutină ca pe o povară, ci ca pe o altă activitate făcută in echipa.
-
Răbdare
Pentru a dezvolta bunătatea la copii, este necesar să îi învățăm să aibă răbdare. Aceasta este una dintre cele mai dificile lecții pe care le avem ca părinți. Cu toate acestea, cu perseverență, vom reuși.
Un copil răbdător îi va putea asculta pe ceilalți fără ca acest lucru să-l deranjeze. Ascultarea nu înseamnă că trebuie să renunțe sau să fie total de acord cu ceea ce se spune. Trebuie să aștepte și să evalueze cu atenție lucrurile, sa găsească momentul potrivit pentru a vorbi. Acest lucru îi va îmbogăți viața.
-
Să știe să-și ceară scuze și să ierte
A știi cum să-și ceară scuze presupune a găsi o modalitate de a se opri pentru o clipă, de a reevalua conflictul în mod constructiv, de a-l aborda pe celălalt, de a-și cere scuze și de a merge mai departe.
Pe de altă parte, trebuie să-i facem să înțeleagă că scuzele pot ajuta și oferi ușurare. A ști să-și recunoască greșelile și consecințele negative pe care le-au provocat altora le va permite să identifice greșelile și să învețe să creeze situații pozitive pentru toată lumea.
Importanța afecțiunii
Ca și concluzie, ar trebui punctat faptul că aspectele enumerate mai sus vor fi întotdeauna susținute de modul în care am învățat să ne exprimăm afecțiunea față de copilul nostru. Pentru ca un copil să se dezvolte sănătos psihologic și emoțional, este esențial să se simtă valoros, iubit și apreciat de cei apropiați. Este ceea ce va zugrăvi zâmbete în sufletul sau, zâmbete care vor lumina lumea; va învăța astfel că a fi bun este unul dintre acele lucruri care transformă viața sa și pe a celor din jur, că „simpla bunătate față de sine și față de tot ce e viu reprezintă cea mai puternică forță transformatoare posibilă” după cum afirmă dr. Hawkins în cartea sa Putere vs. Forță.
Mai multe informații despre valorile pe care le putem cultiva copiilor noștri puteți găsi și aici.
Tu ce valori cultivi copilului tău? Te așteptăm să împărtășești cu noi din experiența ta de părinte.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares