Inteligența emoțională este, cu siguranță, cea mai importantă calitate de dezvoltat copiilor noștri și asta datorită numeroaselor beneficii.
Îţi aminteşti că părinții noștri ne vorbeau de bun simț, de cei 7 ani de acasă; de cum să ne controlăm emoțiile; de cum să ne descurcăm în viață; de cum să reușim în viață șamd.
Eh, asta face inteligența emoțională, ne oferă baza, platforma de la care noi vom dezvolta mai departe toate celelalte calități. Desigur că mai e nevoie și de încredere în forțele proprii, dar împreună, aceste două calități fac minuni și construiesc o personalitate puternică.
Soluția este simplă și la îndemâna noastră, a tuturor. Doar că pentru a reuși acest lucru, trebuie să distrugem un mit vechi de când lumea, care nu există doar în țara noastră, ci peste tot în lume.
Mitul cum că dacă ne arătăm emoțiile suntem considerați slabi de către ceilalți!
A ne arăta emoțiile reprezintă vulnerabilitate și de câte ori ai fost vulnerabil(ă), ai observat că evoluția ta s-a accelerat?
Asta datorită mai multor elemente:
- Ieșim din zona de confort și asta ne face mai vigilenți, mai pregătiți să învățăm pentru că suntem cu toate simțurile acute.
- Suntem onești și asta dezarmează orice persoană în a judeca.
- Înveți să nu mai ții cont de “judecățile” celorlalți.
- Vei deveni o variantă mai bună a ta.
Vulnerabilitatea ne ajută, dar asta presupune să trecem peste câteva frici esențiale, cum ar fi frica de a fi judecați, frica de a ne expune, frica de a trăi șamd.
Eh, și acum, dacă tot vom reuși să trecem peste această paradigma veche de când lumea, să începem să ne dezvoltăm această calitate care are darul de a ne oferi bucuria călătoriei.
1. Jucați-vă cel mai simplu joc de creativitate – Cum ar fi dacă…?
Un joc care dezvoltă creativitatea și, mai mult decât atât, ne face să empatizăm cu diverse personaje, stări, animale, trăiri de tot felul. Copiii fac mai tot timpul asta, doar că, împreună cu părintele, apare magia – validarea cum că e natural ceea ce face el/ea în căpșorul ei/lui.
Să îți dau câteva exemple:
- Astăzi suntem lupi, cei mai frumoși lupi. Și avem o familie mare și numeroasă de care vom avea grijă. Și le vom dărui iubire necondiționată tuturor membrilor acestei familii.
- Astăzi sunt un nor pufos și sunt locul de odihnă al îngerilor care merg la copii pe pământ.
- Astăzi sunt emoția recunoștință. Și mă bucur pentru viața pe care o am, pentru părinții mei, pentru ziua asta frumoasă pe care am ocazia să o trăiesc și pentru tot aerul acesta cu gust magic și frumos.
- Astăzi sunt un vultur care zboară peste mări și țări, simt tot aerul care trece prin penele mele.
- Astăzi sunt vânt și călătoresc prin toată lumea. Mă conectez cu toți oamenii Pământului. Astăzi sunt totuna cu planeta mamă pentru că fac parte din ea.
Nu avem nici o limită, jocul acesta are darul să ne dezvolte inteligența emoțională în salturi și cu o viteză incredibilă.
Îl recomand copiilor și părinților deopotrivă.
2. Jucați-vă jocuri de mimă cu și despre emoții
Imitați emoții de tot felul și demonstrează-i cum arată emoțiile și pe fața adulților.
Să îi arătați că are în corpul lui/ei un detector de minciuni. Și că înțelege comportamentul celorlalți după felul în care își etalează emoțiile în comportament.
Strâmbați-vă și prostiți-vă cu ei chiar dacă au 12 ani și sunt aproape adolescenți și propuneți ca și copilul să facă la fel.
Desenați-vă o emoție pe față unul altuia, apoi faceți exact contrariul acelei emoții și distrați-vă cât puteți de mult.
Vă veți conecta și veți construi o echipă minunată împreună.
3. Activități comune care să genereze discuții despre emoții
Pot fi filmele, desenele animate sau spectacole la care să mergeți împreună și să vă bucurați împreună de aceste evenimente.
Iar, cel mai important dintre toate, vorbiți de câte ori aveți ocazia despre emoții și ai putea începe cu ceva de genul:
- Ce crezi că a simțit personajul respectiv?
- Ce crezi că ar fi trebuit să facă?
Folosiți-vă de orice ocazie care vi se ivește și vorbiți despre emoții, despre stări și despre trăiri. Și povestiți-i cum erați voi când erați copii și cât de mult ați visat cu ochii deschiși.
Asta o să îi ofere încredere și o să vrea să vorbească despre emoții și va crea o legătură incredibilă între voi.
Simplul fapt că îi arăți unui copil că și tu ești vulnerabil uneori. Și îl poziționezi ca pe un bun prieten pe copilul tău va face minuni.
4. Citește-i cu emoție
Fii un adevărat povestitor și implică-te în poveste. Se va conecta imediat cu povestea. Dar și cu tine și o va face că și când tu ești acea magie din poveste și asta îl/o va face să creadă și mai mult în super puterile tale.
Știai că copilul nostru crede despre noi părinții că suntem super eroi?
De câte ori ei au nevoie de ceva, părintele este acolo și îl ajută. Orice problemă are un copil un părinte știe să o rezolve și, pe deasupra, îl iubește necondiționat.
Doar super eroii fac toate aceste pentru oameni și el/ea crede despre tine că ești un super erou.
Așa că … te rog să îți asumi acest rol și să îi citești ca și când tu te-ai lupta cu dragonul din poveste.
Avem magia în noi și noi, părinții, și asta ne face să putem fi copii, super eroi, păpuși de poveste sau regi și regine.
Astfel ne vom distra și noi și, pe deasupra, avem ocazia să învățăm și noi pentru că toate poveștile sunt pline de pilde.
5. Oferiți-vă fiecăruia 5 minute în care să aveți voie să greșiți
Creați un joc de familie care, uneori, când sunteți supărați, să vă dea voie să va exprimați frustrarea, ceva de genul:
Acum vorbește mama/tata/copilul cea/cel supărat(ă)! și începi să spui vrute și nevrute până acea frustrare iese.
Oferă-i un exemplu și declanșează tu jocul. Astfel va înțelege că a greși este normal și e totul în regulă să facem asta uneori. Doar că este indicat să le spunem și celorlalți ce se întâmplă, astfel nimeni nu va fi rănit de niște cuvinte spuse la supărare.
Dezvoltarea inteligenței emoționale este un proces de lungă durată. Dar odată declanșat acest proces, evoluția este ireversibilă, iar efectele nu vor întârzia să apară.
Mai este o surpriză ascunsă, anume faptul că și tu ca părinte îți vei dezvolta inteligența emoțională odată cu copilul tău. Și asta te va ajuta să devii o variantă mai bună a ta și să ai o familie împlinită.
Spor la viață, drag părinte!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 608 shares