Dacă limităm educaţia copiilor la şcoală, e posibil să nu fie suficient.

Dincolo de universul destul de rigid al şcolii, copilul are de învăţat o mulţime de alte lucruri, de explorat şi de descoperit universuri în plină dezvoltare.

Ceea ce învăţăm copiii acasă poate avea un impact enorm în realizările şi rezultatele lor de la şcoală. Copiii au nevoie de noi pentru a le deschide lumea informaţiilor şi a posibilităţilor care să-i motiveze să îşi dorească să înveţe şi la şcoală mai mult.

5 moduri prin care îţi motivezi copilul să înveţe

Să nu uităm: copiii sunt foarte sinceri atunci când le place ceva. La fel şi atunci când nu le place. Iar în momentul în care nu mai vor să înveţe, e posibil ca şcoala să fie… plictisitoare.

De aceea motivaţia trebuie să pornească de acasă. Atunci când îi descoperim copilului un întreg univers, atunci când el poate descoperi şi începe să devină curios, automat devine şi motivat să înveţe tot mai mult. Însă e obligatoriu să-i scoatem pe cei mici din rutină şi tipare.

Îţi propun 5 moduri prin care să-l motivezi pe cel mic să înveţe

1. Deschide-i apetitul pentru cărţi

cum motivezi copilul sa invete

Mulţi copii nu au contact cu cărţile până la începerea şcolii. Iar şcoala îi supune unui ritm alert şi le impune o serie de lecturi care nu sunt neapărat pe placul lor. În momentul în care copilului nu îi place o anumită lectură, el îşi va construi o barieră general valabilă.

Va renunţa să mai încerce, va considera că toate cărţile sunt ,,grele” şi „urâte” și va fi sincer. Dacă nu îi plac, îţi va spune. Însă grija ta este ca el să nu creadă că toate cărţile sunt plictisitoare. Oferă-i permanent opţiuni, prezintă-i lecturi care să-l atragă, mergeţi împreună în librării, căutaţi titluri atrăgătoare şi fii atentă la ce l-ar putea interesa.

Nu-i refuza anumite lecturi doar pentru că le consideri nepotrivite sau ţi-ai dori altceva pentru el.

Apetitul pentru lectură se deschide cu cărţi care-l interesează, nu cu acelea pe care le citeşte din obligaţie. Dacă pleacă la drum cu dragostea pentru cărţi şi curiozitatea de a descoperi şi mai multe poveşti interesante, atunci lecturile de la şcoală vor deveni şi ele o rutină plăcută. Nu îţi vorbesc din cărţi, ci din experienţa lucrului cu copiii.

Foarte important: dacă vrei să îl vezi pe cel mic citind, asigură-te că aveţi un program comun în care citiţi cu toţii acasă sau că în casă la voi există măcar un colţ destinat cărţilor.

2. Susţine-i interesele

copii motivati Vei fi surprinsă de cât de multe pasiuni au, de fapt, copiii. Însă nu au susţinerea necesară pentru a se exprima, pentru a experimenta şi a se implica în ce îşi doresc.

Iar la şcoală se întâlnesc zilnic cu acelaşi program şi ritm. Nu e de mirare că mulţi copii nu mai sunt motivaţi să înveţe. Stai liniştită, sigur nu ai un copil problemă. Ci doar un copil care nu e motivat, care are nevoie de mai mult.

Povestea lui Tudor

Hai să-ţi spun, pe scurt, povestea lui Tudor. La doar 9 ani, Tudor nu mai voia să înveţe nimic. Nu mai exista nici măcar o materie care să-l intereseze. Se plictisea la şcoală, iar acasă îşi petrecea tot timpul construind.

După încercările părinţilor de a-i interzice joaca, dacă nu pune mâna pe carte, Tudor a trecut la ultima sa mişcare: a refuzat să mai meargă la şcoală.

Pentru prima oară, după un an chinuitor, părinţii au stat de vorbă cu Tudor şi au descoperit că nimic din ce învăţa la şcoală nu era o bucurie, totul trebuia făcut în tipare, devenise plictisitor. Aşa că au început să găsească metode prin care temele să fie creative, iar pasiunea lui Tudor pentru construcţii să fie fructificată cumva.

Încurajat, Tudor a realizat o machetă a unei lumi ideale. E greu de descris în cuvinte ce lucru extraordinar a ieşit. Macheta a fost expusă la şcoală, Tudor a fost premiat, iar motivaţia lui pentru şcoală a devenit cu totul alta.

Copiii au nevoie de susţinere, apreciere, confirmări şi libertate. Creativitatea rămâne un element esenţial în dezvoltarea personală şi reuşita copiilor. Te rog să ai grijă de acest aspect.

3. Învăţaţi jucându-vă

cum motivam copiii sa invete

Dacă şcoala a devenit o corvoadă şi copilul nu mai e motivat să înveţe, caută şi alte soluţii. Înainte să te grăbeşti să îl cerţi, să îl pedepseşti şi să îi faci reproşuri, oferă-i oportunităţi de joc prin care să poată învăţa mai uşor.

Încearcă să citiţi împreună lecturile pentru şcoală şi să le comentaţi. Dezbateţi, transformaţi totul într-un spectacol, puneţi-vă întrebări, creaţi personaje.

Încearcă şi audiobook-ul. Poate ascultarea este abilitatea cea mai dezvoltată a copilului tău.

Dacă şcoala nu are răbdarea necesară să descopere fiecare copil, trebuie să o facem noi acasă. Toţi copiii sunt geniali, însă prea puţini sunt descoperiţi cu adevărat.

4. Discută cu copilul tău despre ce învaţă la şcoală

Discută cu copilul tău despre ce învaţă la şcoală, în fiecare zi, însă nu îl întreba despre note, ce au spus profesorii sau ce teste are. Vei începe cu stângul.

Mai bine discutaţi despre ce a învăţat şi ce i-a plăcut, nu despre ce nu i-a plăcut. Roagă-l să îţi povestească, arată-te interesată să înveţi şi tu lucruri noi, iar la final vei câştiga un copil care tocmai a făcut o recapitulare completă a materiei din ziua respectivă.

Propune-i noi metode de rezolvare a temelor, implică-te mai mult. Afterschool-ul este o a doua şcoală plictisitoare pentru unii copii. Măcar acasă încercaţi să găsiţi împreună soluţii creative pentru rezolvarea sarcinilor şcolare.

5 Moduri prin care îţi motivezi copilul să înveţe 1

Atunci când vine vorba de joacă, nimic nu mai e plictisitor. Însă e de datoria noastră, a părinţilor, să găsim limbajul comun cu copilul şi să îi oferim resursele motivaţionale de care are nevoie.

Îţi recomand EQ Game, un joc ideal pentru a motiva, cunoaşte şi ajuta copilul să găsească metodele prin care să înveţe cu plăcere. Aruncă un ochi aici.

5. Sărbătoriţi fiecare realizare

copil fericit si motivat

Oricât de mică, fiecare realizare a copilului trebuie sărbătorită. Poate încheierea temelor la timp, poate o notă bună, poate un progres la o materie care nu-i place. Sărbătoriţi iniţiativa lui de a face ceva, acasă sau la şcoală, şi nu mai căuta lucruri măreţe pentru a-i arăta copilului că eşti mândră de el.

Atunci când sărbătoreşti orice mică reuşită, îi arăţi copilului tău că este extraordinar şi îl motivezi să facă şi mai mult pentru a te vedea şi mai fericită. Atunci când îi ceri mai mult şi îi arăţi cât de puţin a făcut, nu faci decât să-l demoralizezi şi să-l demotivezi şi mai mult.

Concluzie

Atenţie! Să nu îi promiţi lucruri în schimbul temelor şi al notelor bune. Nu vrei un copil dependent de confort material, nici un copil care învaţă doar în aşteptarea unui rezultat imediat.

Mulţi părinţi sunt tentaţi să promită copiilor tablete, vacanţe şi cadouri scumpe, totul în schimbul unei medii mai mari sau al temelor. În locul acestor oferte, părinţii se aleg cu copii care îi vor privi ca pe nişte furnizori. Următoarele probleme vor fi: ,,Copilul meu nu vorbeşte cu mine dacă nu îi cumpăr…”, ,,Adolescentul meu se poartă urât şi cere bani tot timpul” sau, mai rău, ,,Mi se cuvine”.

Îţi recomand ghidul de inteligenţă emoţională care te ajută să descoperi comunicarea sănătoasă şi eficientă cu copilul tău. Aruncă un ochi aici.

Un copil motivat poate fi un copil extraordinar. Oferă-i motivaţia necesară lui şi bucuraţi-vă împreună de tot ce înseamnă procesul învăţării, precum şi de rezultatele obţinute. Copilul se naşte cu dorinţa de învăţare permanentă, nu există copil căruia să nu îi placă să înveţe, ci doar copil pe care nimeni nu l-a ajutat să descopere bucuria învăţării.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes