Vizionarea unor filme cu adolescentul tău e una dintre activitățile pe care le poți face cu acesta pentru a petrece împreună un timp de calitate, în care să vă destindeți, să vă conectați, să vă amuzați, să vă bucurați de momentele frumoase unul cu celălalt.

Stabiliți împreună o seară de film, fie că aceasta va fi săptămânal, fie la două săptămâni sau chiar o dată pe lună, în funcție de timpul și de dorințele fiecăruia dintre voi. Nu uitați să aveți alături de voi o gustare – popcorn sau, dacă se poate, ceva mai sănătos, să vă faceți comozi și să alegeți împreună un film care să vă placă și să vă rămână în amintire.

Și nu doar filmele să vă rămână în amintire, ci întreg momentul în care petreceți amândoi timp unul cu celălalt și nu aveți nimic de făcut decât să vă relaxați și să vă bucurați de prezență!

Așadar, avem pentru voi 5 recomandări de filme pe care ați putea să le vedeți împreună și, apoi, să împărtășiți păreri despre ele, să trageți concluzii.

1. Harry Potter (toate cele 8 filme)

E un plus dacă, pe lângă vizionarea celor 8 filme, adolescentul a citit și cărțile după care s-au realizat. Sunt niște filme pline de aventuri, în care este descrisă o lume a vrăjitorilor și luptele se dau între forțele răului și forțele binelui, iar magia domină pretutindeni.

Adolescenții pot învăța de la Harry Potter, protagonistul filmelor și al romanelor, despre curaj, despre importanța depășirii propriilor frici și limitări care stau în fața succesului. De asemenea, sunt înfățișate lecții despre prieteniile adevărate, despre importanța unui profesor-călăuză, despre faptul că oamenii nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi, despre moartea care e inevitabilă, dar în urmă rămâne dragostea – pentru că Harry Potter resimte dragostea părinților săi, chiar dacă aceștia nu mai sunt vii.

2. Cercul poeţilor dispăruţi (Dead Poets Society)

S-ar putea ca, la început, să nu fie un film tocmai pe placul adolescenților, pentru că e destul de vechi (1989) și ar părea, pentru ei, puțin neactual. Protagonistul filmului e John Keating, un profesor de engleză tocmai angajat la Academia Welton, care șochează tocmai prin nonconformismul lui, prin ceea ce aduce nou, prin faptul că nu încurajează în niciun fel a memora pe de rost noțiunile despre poezie din manuale, ci încearcă să își determine elevii să înțeleagă poezia prin propriii lor ochii, să filtreze informația oferită de ceilalți de felul în care percep ei poezia și să o simtă pe deplin.

John Keating, profesorul, devine destul de ușor prietenul elevilor pentru că, într-o mare măsură, suplinește ceea ce le lipsește acestora acasă: majoritatea dintre ei sunt copiii unor părinți bogați, au destine deja prestabilite – vor fi medici, avocați (meserii în general care le vor aduce bani și prestigiu), duc lipsă de comunicare, părinții nu sunt interesați de dorințele și de trăirile lor.

Dictonul după care profesorul își învață elevii să trăiască este Carpe Diem! (Trăiește clipa!) și, chiar dacă nonconformismul lui ajunge să fie blamat, în inimile copiilor acesta trezește o scânteie, îi determină să simtă, să înțeleagă, să observe lumea și lucrurile din jur și din altă perspectivă, să iubească, să lupte pentru propriile lor idealuri, pentru dreptate.

3. Minunea

Și filmul Minunea are o carte după care s-a scris – o carte cu același nume, pe care ar fi interesant să o citiți înainte să vizionați filmul.

E un film înduioșător despre un băiețel diferit –  Auggie, despre importanța cuvintelor (mai ales despre cât de mult pot răni și pot distruge cuvintele dure, reci, urâte), despre faptul că a fi bun e întotdeauna o alegere și că ar trebui cu toții să ne dorim să fim cât mai buni, cât mai empatici, despre bullying, despre importanța familiei și a sprijinul acesteia și nu numai. Chiar cred că e un film după care adolescenții vor rămâne cu lecții întipărite înăuntrul lor dacă îl vor vedea cu inima deschisă – lecții pentru viitor!

4. Absolut tot (Everything, Everything)

Dincolo de povestea de dragoste care ia naștere între Maddy – protagonista serialului și Olly, serialul e și despre mame, despre felul în care, uneori, sunt mult prea protective, iar traumele nerezolvate ale acestora, fricile, teama de abandon pot să transforme viața propriilor lor copii într-un lung șir de limitări și interdicții, furându-le libertatea.

5. Fathers and Daughters (Totul despre tata)

Un film pe care orice fiică, orice tată ar trebui să-l vadă (și nu numai). Un film despre durerea abandonului și despre ceea ce naște în copil mai apoi, despre importanța familiei și despre iubirea necondiționată a părinților, despre relația dintre tați și fiicele lor, despre efectele pe care le are pierderea unui părinte asupra copilului, despre durerile și traumele copilăriei care sunt prezente chiar și atunci când nu mai ești copil.

Voi ce alte filme ați mai văzut împreună cu adolescenții voștri și v-au plăcut? Care credeți că ar mai fi potrivite vârstei lor și ce pot învăța din ele?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse