Spiritualitatea face parte din noi. Suntem fiinţe sensibile, intuitive şi ne putem construi viaţa conform propriilor credinţe şi acţiuni. Dacă te întrebi ce legătură are asta cu educaţia copilului tău – şi consideri că la vârsta lui nu ar trebui să aibă astfel de preocupări…vreau să îţi spun că lucrurile stau exact invers.

Copilăria e perioada ideală, în care să înceapă educarea inteligenţei emoţionale şi predarea lecţiilor simple de spiritualitate. Te invit să descoperi paşii simpli prin care poţi ajuta copilul să se conecteze la Sine, încă de la o vârstă fragedă – şi să înveţe că el este arhitectul vieţii la care visează.

Lecţii de spiritualitate pe care orice copil trebuie să le înveţe

1. Încredere

Copiii trebuie să înveţe să aibă încredere. Ei ar trebui să ştie că Universul le zâmbeşte, că este de partea lor şi că îi poate ajuta să îşi îndeplinească toate visurile. Totodată, copiii ar trebui educaţi că oamenii sunt buni – şi că nu e sănătos să îi privim pe ceilalţi cu suspiciune. Da, ştim cu toţii că lucrurile nu se arată mereu prietenoase, însă prin mentalitate, prin încredere putem schimba cercurile în care ajungem şi oamenii pe care îi atragem în jurul nostru.

Copilul trebuie să creadă cu tărie că Universul îi este alături – şi că are la dispoziţie toate instrumentele necesare realizării planurilor sale. Să nu uităm: de la lipsa încrederii porneşte, mai târziu, procrastinarea.

2. Natura este parte esenţială din noi

copil in naturaIată o lecţie simplă: natura este parte din noi. E suficient ca un copil să înţeleagă puterea şi frumuseţea naturii – pentru că apoi să se conecteze cu aceasta, să o protejeze şi să înţeleagă câte probleme îşi găsesc rezolvarea în conexiunea cu natura.

Din natură ne luăm energia, în mijlocul ei reuşim să ne încărcăm şi să înţelegem că simplitatea e o componentă esenţială a noastră. Natura este mediul în care devenim introspectivi, în care ajungem să ne cunoaştem mai bine.

3. Recunoştinţa

Recunoştinţa este cea mai puternică lecţie de spiritualitate. Experienţa recunoştinţei ne face mai fericiți, ne învaţă să apreciem ceea ce avem, să ne bucurăm de ceea ce ni se oferă şi să înţelegem cum putem atrage ceea ce ne dorim. Recunoștința înseamnă mulţumire pentru ce primim – şi deschidere către mai mult. Copilul trebuie să înţeleagă cum recunoştinţa ne poate vindeca emoţional. Recunoştinţa deschide uşa către viaţa pe care ne-o dorim, iar copilul ar trebui să înţeleagă cum, cu cât recunoștința lui este mai profundă, cu atât el se va apropia tot mai mult de viața la care visează.

Da, poate să pară puţin dificil să explici astfel de lucruri copilului. Cea mai simplă modalitate prin care poți face acest lucru este să îi explici zilnic cât de norocos este pentru tot ce are. În acest sens, o idee simplă şi eficientă ar fi să discutaţi în fiecare seară, înainte de culcare, despre lucrurile minunate din viaţa voastră.

4. Meditaţia

Nu există o vârstă ideală pentru a începe să meditezi. Putem face asta oricând simţim. De ce meditaţia este o lecţie excelentă de spiritualitate pentru cel mic? Copilul este foarte deschis, îşi dă voie să fie vulnerabil şi să accepte provocări şi schimbări, cu mult mai multă uşurinţă decât un adult. Aşadar, cu cât începem mai devreme, cu atât mai bine.

meditatie

Cum poţi preda meditaţia unui copil?
Practic.

Luaţi-vă zilnic cinci minute (şi creşteţi pe parcurs numărul minutelor) în care să vă deconectaţi de orice activitate, să renunţaţi la televizor, calculator şi tablete – şi să staţi în linişte perfectă. Puterea exemplului îi va oferi şi celui mic o definiţie a meditaţiei pe înţelesul său.

Liniştea îi poate oferi celui mic o experienţă senzorială extraordinară: va descoperi conectarea cu el însuşi, la un nivel mai profund şi autocontrolul. Poate nu va reuşi să definească aceste aspecte, însă fii convinsă că va înţelege mecanismul prin care poate lucra cu ele. Şi asta e tot ce contează.

5. Autenticitatea

fetita cu pisica

Ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii noştri. Tot ce e mai sofisticat, aşa cum multe mame mi-au spus-o. Pentru vrem să îi vedem fericiţi, mereu cu zâmbetul pe buze. Însă comparaţia, încercarea permanentă de a cere copiilor să se comporte exemplar, să nu dezamăgească şi să fie altfel decât sunt… îi îndepărtează tot mai mult de Sine, îi deconectează şi îi determină să înceapă să poarte măşti.

Autenticitatea este o lecţie esenţială pentru un copil: acesta învaţă că el este suficient, că merită să fie iubit pentru ceea ce este, că nu trebuie să facă nimic special pentru a fi acceptat şi plăcut, că este perfect aşa cum este. Autenticitatea îl învaţă pe cel mic, înainte de toate, respectul şi iubirea de sine.

Ce ar mai trebui să ştii

Credinţele noastre ne construiesc realitatea. Va mai dura încă mult timp până când vom înţelege sau accepta pe deplin acest lucru. Aşa cum spunea şi Einstein, copiii trebuie să ştie că Universul este prietenul lor. Iar atunci vor putea face orice.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse