În articolul precendent, v-am prezentat conceptul de mentalitate flexibilă versus mentalitate fixă, iar prin înţelegerea incredibilelor beneficii pe care le aduce cea dintâi veţi dori, probabil, să ştiţi cum s-o aplicaţi, concret, în vieţile de zi cu zi.

În a doua parte a articolului vă furnizăm  zeci de mesaje care să cultive mentalitatea flexibilă a copilului dvs. care în scurt timp vor îmbogăţi mentalitatea întregii familii!

Beneficii

Haideţi să vedem, în mod concret, care sunt principalele beneficii ale mentalităţii flexibile, beneficii demonstrate ştiinţific de Prof. Carol Dweck şi de colegii ei în urma a 20 de ani de cercetări:

  • Te poţi bucura de viaţă chiar şi atunci când nu eşti perfect, priceput sau toate merg conform planului. În vreme ce te concentrezi pe a exersa, a învăţa şi a progresa, fără să ai tot timpul în minte rezultatul şi realizările, este mult mai uşor să te bucuri de proces.
  • Creşte încrederea în sine şi acurateţea autoevaluării. Multe studii arată că oamenii fie se subevaluează, fie se supraapreciază, de cele mai multe ori. Cei cu mentalitate flexibilă ştiu exact cine sunt şi care le sunt capacităţile.
  • Priveşti greşelile sau dificultăţile ca pe etape normale pe drumul către progres şi succes! Cei cu mentalitate rigidă tind să se simtă deştepţi, de exemplu, când nu fac greşeli şi se autoevaluează adesea în funcţie de erorile pe care le fac (În urma unei decizii neinspirate vor spune „Ce prost am fost!” spre deosebire de cei cu mentalitate de creştere care vor evalua greşeala în sine: „Am făcut o alegere proastă dar asta nu mă defineşte ca om. Pot învăţa din asta!”)
  • Îşi asumă responsabilitatea pentru propriile vieţi. După un eşec, oamenii cu mentalitate fixă vor încerca să-şi recâştige stima de sine dând vina pe alţii şi căutând scuze.

23 de mesaje prin care îţi ajuţi copilul să-şi dezvolte mentalitatea flexibilă 1

  • Nu se stresează să fie perfecţi şi nu au ca scop în viaţă succesul. Mentalitatea flexibilă îi face pe oameni să se concentreze pe învăţare şi creştere, pe călătorie şi nu pe destinaţie.
  • Creşte rezistenţa în faţa etichetelor şi stereotipurilor. În mentalitatea fixă, când ţi se pune o etichetă pozitivă (deştept, cu simţ artistic, etc)te temi să n-o pierzi iar când ţi se pune o etichetă negativă (neserios, egoist etc.) te temi să n-o meriţi ”, scria Dr. Carol Dweck.

Acelaşi lucru este valabil şi la stereotipuri – în carte se dă exemplul stereotipului conform căruia femeile nu sunt bune la matematică.  În cazul mentalităţii fixe, femeile simţeau că nu aparţin acelei clase şi aveau performanţe din ce în ce mai slabe în vreme ce acelea cu mentalitate flexibilă, ştiind că abilităţile lor pot fi îmbunătăţite, au simţit că aparţin şi au menţinut acest nivel de încredere şi performanţe în creştere în ciuda mesajelor stereotipe.

De asemenea, o mentalitate flexibilă îţi îmbunătăţeşte relaţiile cu ceilalţi, scade riscul de a dezvolta anxietăţi şi depresii şi te scuteşte de efortul epuizant de a –ţi demonstra valoarea din nou şi din nou şi de a te compara constant cu ceilalţi.

Iată o sinteză a comportamentului  oamenilor cu mentalitate fixă:

  1. Evită provocările;
  2. Renunţă uşor în faţa obstacolelor;
  3. Percep efortul ca pe ceva inutil;
  4. Ignoră feedbackul negativ constructiv;
  5. Se simt ameninţaţi de succesul celorlalţi.

23 de mesaje prin care îţi ajuţi copilul să-şi dezvolte mentalitatea flexibilă 2

Pe de altă parte, cei cu mentalitate flexibilă, care cred că inteligenţa poate fi dezvoltată:

  1. Acceptă provocările;
  2. Perseverează în faţa obstacolelor;
  3. Văd efortul ca pe o cale către perfecţionare;
  4. Învaţă din feedbackul constructiv;
  5. Trag învăţăminte şi se inspiră din succesul altora.

Surprinzător, lauda este unul dintre acele obiceiuri pe care le-am crezut benefice în educaţia copiilor însă care cultivă o mentalitate rigidă. Despre cum să evitam capcanele laudei şi să ne încurajăm copiii într-un mod benefic şi sănătos, citiţi pe larg în articolul „Bravo, deşteptul mamei! Sau cum lauda mai mult strică!”

23 de mesaje prin care îţi ajuţi copilul să-şi dezvolte mentalitatea flexibilă 3

23 de mesaje cheie pe care să le folosiţi în interacţinea cu copiii voştri pentru dezvoltarea mentalităţii flexibile:

23 de mesaje prin care îţi ajuţi copilul să-şi dezvolte mentalitatea flexibilă 4

  1. Creierul tău este ca un muşchi! El creşte pe măsură ce înveţi/ te antrenezi/ exersezi!
  2. Tu eşti responsabil pentru cât de deştept eşti pentru că îţi poţi antrena creierul!
  3. Nu poţi s-o faci ÎNCĂ, cu efort şi exersare vei putea!
  4. Greşelile sunt bune, ele te ajută să creşti!
  5. Pot fi mai bun, trebuie doar să perseverezi!
  6. Îţi poţi îmbunătăţi abilităţile/talentele/ inteligenţa, trebuie doar să exersezi mai mult!
  7. Fiecare succes începe cu decizia de a încerca!
  8. Poţi obţine orice îţi propui cu efort şi strategiile potrivite!
  9. Cu cât desenezi/decupezi/cânţi la chitară/ citeşti cu atât vei deveni mai bun la asta!
  10. Greşelile sunt bune: poţi învăţa din ele, le poţi corecta şi merge mai departe!
  11. Nu renunţa până nu eşti mândru de rezultat!
  12. Nu-ţi fie teamă de provocări, ele te ajută să evoluezi!
  13. Nu toate strategiile sunt potrivite. Te poţi gândi la alta care să te ajute să rezolvi problema?
  14. Ce lucruri noi eşti dispus să încerci pentru a reuşi?
  15. Eşti pe drumul cel bun. Continuă!
  16. Poţi să faci lucruri grele.
  17. Progresul este ţelul, nu perfecţiunea!
  18. Învăţarea este superputerea ta!
  19. Aproape nimic pe lumea asta nu iese din prima. Trebuie doar să perseverezi şi să nu renunţi.
  20. Dacă nu ţi-a ieşit este pentru că nu poţi s-o faci ÎNCĂ.
  21. Străduieşte-te să fii cea mai bună variantă a ta.
  22. Este aceasta cea mai bună performanţă a ta? Ce ai schimba/îmbunătăţi?
  23. Putem învăţa atât de multe de la oamenii de succes! Cu toţii au depus o muncă incredibilă şi au avut provocări, dar n-au renunţat la visul lor!

Descarcă și acest infografic pentru a avea la îndemână toate aceste mesaje și a le folosi cât mai des pe cele cu care rezonezi:

23 de mesaje prin care îţi ajuţi copilul să-şi dezvolte mentalitatea flexibilă 5

Vă propunem un instrument extrem de eficient pentru antrenarea mentalitatăţii flexibile a copiilor dvs.  prin aplicarea soluţiilor, jocurilor şi exerciţiilor din cartea „Copilul tău este un geniu”, de care se bucură deja peste 25.000 de familii.

23 de mesaje prin care îţi ajuţi copilul să-şi dezvolte mentalitatea flexibilă 6

Iată câteva subiecte tratate în carte şi care pot face diferenţa în dezvoltarea mentalităţii flexibile a copilului tău:

  • Încrederea în sine – cum să o identifici şi să o dezvolţi;
  • Gândirea out of the boxacel mod de gândire flexibil prin care copilul vede un lucru sau o situaţie din mai multe perspective şi reuşeşte să se distanţeze de prejudecăţi;
  • Gândirea pozitivă – cum să cultivăm conştientizarea şi adoptarea acelor viziuni şi comportamente care să-i facă pe copii să se bucure de viaţă, să facă din fericire o alegere;
  • Inteligenţa emoţională – cu jocuri şi activităţi practice pentru perceperea şi folosirea emoţiilor dar mai ales pentru gestionarea lor, despre care Prof. Florian Colceag spunea că „este baza inteligenţei. Fără ea nu se poate face nimic”.

Pentru a afla mai multe despre cum să crești un copil genial şi pentru activităţi şi jocuri prin care să-i dezvolţi o mentalitate flexibilă, te invit să descoperi cartea: „Copilul tău este un geniu!”.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse