Bunătatea conduce la succes – în afaceri, în viață, ca ființe umane.

Ne dorim multe pentru copiii noștri: să fie fericiți, să aibă succes, să se descurce la școală și în final să fie pregătiți să înfrunte lumea reală.

Ne dorim ca ei să fie în multe feluri, dar nimic mai presus și mai important decât să devină oameni cu adevărat buni.

A fi un om bun are cumva un efect de multiplicare – este antidotul la tot ceea ce este greșit în lume. A fi bun este ca și când ai avea prăjitura și poți să o și mănânci. Un studiu realizat în 2007 la Centrul pentru Leadership Creativ, a arătat că bunătatea și empatia sunt calitățile esențiale pentru un lider de succes.

De multe ori nu considerăm că a fi bun este o caracteristică importantă și chiar uităm să întărim această trăsătură de caracter la copiii noștri.

Prin proiectul său denumit Making Caring Common, psihologul Richard Weissbourd și-a propus să ne ajute să creștem copii cărora le pasă de semenii lor și de binele comun. Acesta a descoperit că 80% din copiii intervievati au spus că părinții lor erau mult mai preocupați de realizările lor, de fericirea lor decât erau de faptul că lor le pasă sau nu de ceilalți.

Cei mai mulți copii au fost de acord cu afirmația: “Părinții mei sunt mult mai mândri de mine dacă iau o notă mare decât dacă sunt un membru căruia îi pasă de ceilalți în clasa sau în școala mea.”bunatate, copil bun

Ce putem face ca părinți pentru a ne asigura că vom crește copii buni?

1.Nu fiți doar un model de bunătate. Trăiți-o ca pe o valoare de bază.

Valorile sunt acele lucruri mici pe care le facem în fiecare zi, care demonstrează cine suntem. Acele mici impresii zilnice ce dau impresia mare, permanentă despre cine suntem cu adevărat. Dacă ar fi să notați acum pe o foaie valorile voastre fundamentale, ați putea? Un procent de 75 la sută reușesc să facă asta în mai puțin de 2 minute. Veți trece oare bunătatea printre ele? Ca pe o valoare ce simțiți că trebuie respectată în viața de zi cu zi, fără a fi negociabilă?

2.Verbalizați bunătatea ca pe o prioritate

Weissbourd ne îndeamnă ca în loc să le spunem copiilor “Cel mai important lucru este ca tu să fii fericit” , să le spunem “Cel mai important lucru este să fii un om bun.” Astfel copilul va reuși să găsească echilibrul între nevoile lui și nevoile celor de lângă el. De asemenea psihologul ne sfătuiește să ne asigurăm că ai noștri copii se vor adresa celor din jur cu respect, chiar și atunci când sunt obosiți, distrași sau furioși.

3.Extindeți cercul

Orice copil are la început un cerc restrâns de oameni importanți pentru el, oameni de care îi pasă. Este datoria noastră ca părinți să îi ajutăm să îl lărgească, astfel încât în el să poată intra un nou coleg care poate vorbește o altă limbă, un bătrânel din vecini, sau cei mai puțini norocoși din jurul nostru.bunatate, copil bun

Weissbourd ne spune că este necesar să-i învățăm să focalizeze dar să aibă și o imagine de ansamblu. Adică să fie atenți la cercul din  imediata lor apropiere, dar să ia în considerare și perspectiva mai mare, să-i pese ce cred și simt ceilalți, mai ales cei care sunt mai vulnerabili sau sunt diferiți ( etnie, religie,cultură, etc). Este foarte important să-i învățăm să se gândească la modul în care acțiunile lor pot influența viața celor din jur.

4.Să îi ajutăm să își gestioneze emoțiile distructive

Furia, gelozia și alte emoții asemănătoare ne pot determina să ne comportăm într-un mod pe care mai apoi îl vom regreta. Psihologul ne spune că ceea ce trebuie să-i învățăm pe copii este faptul că toate emoțiile sunt naturale, dar modul în care aceste emoții se reflectă în comportament nu este tot timpul în regulă.

Regula, pe care mulți o știm, de gestionare a acestor emoții – stop, inspiră pe nas, expiră pe gură, numără până la cinci – va da rezultate mult mai bune dacă noi o vom exersa cu ei înainte ca astfel de momente să apară, afirmă psihologul.

Aici poți citi un articol despre cum să gestionezi emoțiile mai puțin plăcute ale copiilor.

5.Practicați, practicați, practicațibunatate, copil bun

Repetiția zilnică este cheia, la fel ca pentru formarea oricărui obicei nou. Este foarte important să-i învățăm pe copii să-și exprime gratitudinea în fiecare zi. Studiile arată că acei oameni care își exprimă gratitudinea în mod obișnuit, au cele mai mari șanse să fie oameni buni, generoși, grijulii, să arate compasiune, să poată ierta cu ușurință. Tot acești oameni sunt aceia care sunt mult mai sănătoși și fericiți.

Un lucru este cert, toți oamenii buni au o inteligență emoțională foarte dezvoltată. Acesta este elementul definitoriu al omului tolerant, empatic, îngăduitor, sau ceea ce avem tendința de a denumi generic un om bun.

Dacă și tu întelegi importanța acestui aspect, îți recomandăm cartea „Copilul tău este un geniu” . Aceasta te ajută să crești un copil genial în doar 30 de minute pe zi, ajutându-l să-și dezvolte cele 5 abilități necesare unei dezvoltări armonioase.

Abilități dezvoltate cu ajutorul acestei cărți: apartenența socială, gândirea pozitivă, încrederea în forțele proprii, inteligența emoțională, gândirea „out of the box”

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes