Adolescența este perioada în care copilul își conturează personalitatea, se dezvoltă din punct de vedere fizic, dar și mental.

Există o concepție greșită cum că adolescenții care aleg să consume droguri și alcool sunt în mod inerent „copii răi”.

Mulți părinți presupun că adolescenții consumă droguri pentru că sunt rebeli și doresc să se răzvrătească.

Acesta poate fi motivul pentru care un mic procent din adolescenți consumă droguri și alcool astăzi. Dar această tendință periculoasă nu este atât de simplă sau de unilaterală.

Pentru a-i putea înțelege, e nevoie să ne punem în locul lor și să ne imaginăm ceea ce trăiesc ei  cu adevărat.

Tu îți mai amintești cum a fost să fii adolescent? Înțelegerea este primul pas spre ajutor.

Care sunt, așadar, cele mai frecvente cauze care îi determină pe tineri să consume droguri?

1. Plictiseala

Tinerii adolescenți pot începe să consume alcool sau alte droguri din cauza faptului că ei simt că în viața lor a intervenit o anumită rutină, din care reusesc să iasă doar cu ajutorul acestor substanțe.

Starea de ameteala pe care le-o provoaca o bere sau ceva mai tare le dă pentru moment senzația că sunt mai fericiti și că viața are o culoare mai vie, mai interesantă.

Ei văd drogurile și alcoolul ca pe o distracție, ca pe ceva de explorat.

Un alt motiv ar fi că sunt pur și simplu plictisiți și nu au interese mai profunde.

Atunci când le sunt oferite adolescenților mai multe responsabilități sau activități extra-curriculare, și sunt implicați, nu au timp să se gândească la aceste substanțe, și nici să se plictisească.

2. Dorința de integrare

Unii adolescenti se simt incapabili să comunice dacă nu-și iau “doza de fericire”, așa că apelează la alcool sau alte substanțe.

Mulți adolescenți, sunt timizi și întâmpină dificultăți în a-și face prieteni (mai ales la o nouă școală cu elevi mai mari).

Ei simt că drogurile și alcoolul îi ajută să se simtă mai încrezători, îi ajută să se integreze mai ușor într-un grup social care este cunoscut pentru utilizarea acestor substanțe.

Aceasta nu este aceeași cu presiunea directă a colegilor; ci rezultă din necesitatea de a se integra și de a-și face prieteni.

Încurajarea copiilor să se alăture cluburilor și sportului îi poate ajuta să închege prietenii într-un mod sănătos.

3. Depresia

Unii adolescenți se refugiază în droguri și alcool ca să fugă de realitate. Când suntem tristi sau deprimați, vedem aceste substanțe ca pe o modalitate de a uita și de a ne simți mai fericiți. Este încercarea noastră de a ne auto-vindeca.

Deși uneori aceste mici depreseii adolescentine sunt tratate ca fiind doar „faze de adolescent”, această depresie poate devenii de cele  mai multe ori o adevărată problem.

4. Curiozitatea

Curiozitatea este o trăsătură specifică vârstei și este strâns legată de dorința adolescenților de a avea propria identitate, diferită de cea a părinților.

Adolescența însăși poate fi definită drept vârsta la care începem să încercăm lucruri noi. De aceea, mulți tineri încep să consume droguri sau alcool din pură curiozitate, pentru a vedea cum se simt și pentru a profita de tot ceea ce le oferă viața.

5. Stima de sine foarte scazută

Acesta este un alt motiv care determină consumul de droguri, creând iluzia unui confort față de sine însuși.

11 motive pentru care adolescenții aleg să consume drogurile 1

6. Stresul

Desi pentru multi părinți pare un simplu moft, stresul provocat de școală sau de alte cauze specifice vârstei este, se pare, cea mai frecventă cauză a consumului de droguri în rândul tinerilor.

Traume precum divorțul părinților, pierderea cuiva drag etc, sunt si ele  provocatoare de stres si, prin urmare, factori care îi determină pe tineri să apeleze la droguri.

7. Atenția exagerată / deficitul de atenție

Atenția este un alt factor care poate determina consumul de droguri. Uneori, așa-zisii  adolescenți problema beneficiază de toată atenția celor din jur.

Tendinta adulților este de a-i ține pe adolescenții mai dificili lângă ei mai degrabă decât a discuta problemele de comportament pe care acestia le au.

Alteori, părinții sunt prea ocupați cu serviciul pentru a acorda suficientă atenție copiilor.

In cazul unui deficit de atentie, adolescentii nu cer părinților să le acorde mai mult timp, ci au tendința de a se îndepărta de aceștia, iar consumul de droguri este pentru ei o alternativă.

8. Nevoia de a-și consuma energia

Adolescenții au nevoie în permanență de stimuli care să le activeze imaginația, inteligența, creativitatea.

E ca si cum ar fi programați să caute și să descopere îin permanență.

Aceasta nevoie poate fi împlinită prin implicarea în activități sportive, în cluburi, în activităti de voluntariat, în joburi part-time etc.

Dacă energia nu este consumată în activităti pozitive, consumul de droguri va deveni una dintre alternativele tentante.

9. Influența părinților

Toate studiile arată că influența părintilor este covârsitoare în ceea ce privește consumul de droguri.

Creând anumite reguli si păstrând în permanență controlul asupra vieții copiilor, părinții sunt cei care pot stopa la timp efectele negative ale consumului de droguri.

Dacă un adolescent îsi vede părintii sau pe apropiatii acestora consumând droguri, alcool, etc, atunci va avea un motiv în plus să se apuce si el de consumat, considerând că este ceva normal.

E nevoie ca adultii să impună standarde clare în ceea ce privește consumul de droguri și să încurajeze combaterea acestora, îndreptându-i pe adolescenți către provocări pozitive.

10. Moștenirea genetică

Dacă există un istoric familial de dependență de droguri sau alcoolism, adolescenții pot fi predispuși genetic să consume droguri și alcool și chiar să devină dependenți.

Dependența este o boală cu o componentă genetică foarte importantă. Există posibilitatea ca un adolescent să fie predispus la dependența, iar boala să se manifeste atunci când anumiti factori o favorizează. Drogurile reprezintă un astfel de factor.

11. Convingerea de tipul “acum ori niciodată”

Adolescenții simt adesea un imperativ social de a experimenta și de a experimenta tot ce pot cât sunt încă tineri.

Trebuie să încercăm droguri acum, înainte să devenim adulți și să avem responsabilități.

Ei simt că dacă nu încearcă acum, vor rata ocazia.

Mediul în care se învârt tinerii în prezent este aproape întotdeauna unul în care se găsesc tot felul de substanțe. De cele mai multe ori, acestea au prețuri accesibile.

Așadar drag părinte, fii un exemplu pentru copilul tău si ferește-te de alcool și droguri. Ba mai mult, explică-i care sunt urmările consumului acestor substanțe.

Copiii tind să copieze comportamentul adultilor, simtind o nevoie foarte mare de a fi considerati mai maturi si mai responsabili.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes