Salutare drag părinte,
Aș putea să încep cu copiii. Dar “începutul” întotdeauna e la noi, la părinți. Și asta datorită simplului fapt că ei sunt copia noastră și aș spune doar atât din acest punct de vedere:
Ai încredere în tine?
Dacă ai, în mod normal copilul va prelua și va învăța să aibă încredere în el; datorită faptului că are un model care îi conferă încredere.
Desigur că există o condiție de bază în tot acest proces. Și aceasta este ca modelul copilului să nu fie acuzator la adresa lui, ci să aibă un discurs constructiv indiferent de situație.
În situația în care părintele nu are încredere în propria persoană, avem parte de un proces mai complex; în care este nevoie să construim încrederea în propria persoană pas cu pas, așadar să începem:
1. Fă un pas în spate
De câte ori observi că are inițiativă și asta presupune un risc sau asumarea unei acțiuni, fă un pas în spate. Și abține-te din a da vreun sfat sau să îi atragi atenția.
Din contră, observă și încurajează faptul că are intenția de a realiza ceva, indiferent de amploarea “proiectului” în care se va implica. Abține-te din a sfătui, ci doar încurajează.
2. Laudă atât cât trebuie
Încrederea în noi pleacă din iubire, siguranță și din dezvoltarea abilităților care necesită timp și atenție.
În momentul în care lăudăm progresul copilului în a dezvolta aceste abilități, cel mai adesea, avem obiceiul să îi lăudăm peste măsură și asta le face mult mai mult rău decât credem noi.
În primul rând, le distruge motivația și ne trezim că la jumătatea drumului nu mai vrea să continue cursurile de pian sau de chitară pentru că și-a primit laudele și el nu mai are nevoie de ele și, în situația dată, pur și simplu, renunță la mijlocul drumului.
În al doilea rând, așteptările copilului sunt peste măsura realizărilor lui și oarecum la momentul adevărului, care poate fi un concurs sau o simplă întrecere cu alți copii, să iasă la iveală faptul că el este supărat chiar dacă și-a îndeplinit obiectivul, cu alte cuvinte, să nu știe să se bucure de succes și să condiționeze modul în care câștigă. Desigur că acesta este un model foarte adesea întâlnit în societate.
În al treilea rând, dacă îl/o lăudăm peste măsură, nu va mai avea încrederea în el/ea pentru simplul motiv că știe când este mințit(ă) și atunci își dă seama că este doar o laudă și, în consecință, nu va mai avea încredere în adult.
Este necesar să lăudăm atât cât trebuie, adică în momentul în care obține un rezultat excepțional să îi spunem ”bravo” și să o țină tot așa.
3. Lasă copilul să riște uneori
Să se joace cu focul, de exemplu, desigur că înainte de acest lucru să îi explici în ce constă această joacă și ce se poate întâmpla dacă focul scăpa de sub control.
Un alt mod de a risca este să îl provoci/o provoci la un proiect de genul DiY (do it yourself = fă singur) în care să construiți o căsuță de păpuși sau garajul lui Mac din Fulger MqQuinn.
În acest proiect să folosiți toate sculele posibile și să oferiți oportunitatea de a se juca cu ele și de a se învăța să lucreze și cu obiecte tăioase sau care pot provoca mici răni.
4. Să îi lăsăm să aleagă singuri
Începând cu exemplele mici și care par nesemnificative, să îi lăsăm să își aleagă singuri modul în care se îmbracă; tunsoarea sau modul în care să își petreacă ziua. Și să își asume aceste alegeri, oricum ar fi ele.
Încurajează-l să își programeze a doua zi. Și întreabă-l cu o zi înainte ce vrea să facă a doua zi și ce plan de distracție are pentru a doua zi.
5. Să îi lăsăm să ne ajute la treburile casei
Dornici de a ajuta, orice copil vine la părinte și îi ia aspiratorul din mână pentru că vrea el/ea să continue treaba în casă.
Desigur că sfatul este același ca mai devreme: lasă-l să te ajute. Ca mai apoi să îi încurajezi un astfel de comportament.
El, de fapt, își asumă un rol în cadrul familiei și asta este un lucru minunat, învață asumarea propriului rol.
6. Încurajează acțiunile lui când e vorba de pasiune
Dacă îți vorbește de chitară azi și mâine trece la tobe, oferă-i oportunitatea de a le proba pe amândouă. Și dă-i ocazia să își lămurească pasiunea, cu cât mai devreme cu atât mai bine pentru copilul tău.
Odată ce își va cunoaște pasiunea/pasiunile va ști pe viitor ce viață să trăiască.
7. Ce învățăm când pierdem?
Una dintre cele mai importante lecții este acea să vadă partea pozitivă în absolut orice. Și astfel cea mai bună oportunitate este chiar atunci când pierde un joc sau meciul cu colegii de la echipa de polo.
Soluția este simplă dacă întrebăm ce am putea învăța din experiența aceasta. Și ce am face diferit data viitoare când se mai întâmplă acel eveniment sportiv.
8. Profită de eșec
Orice eșec ne oferă posibilitatea de a deveni mai buni și a ne autodepăși pe noi înșine, de câte ori trecem printr-o înfrângere.
Așa că, de data aceasta, profită și dă-te pe tine ca exemplu în povestea care i-o vei spune după eșec.
Dă-te exemplul omului care ai învățat din eșec. Și prezintă-i clar avantajele modului în care să privești fiecare înfrângere din viața ta.
9. Iubire necondiționată
Asigură-te că știe că îl iubești indiferent de ceea ce face sau de ceea ce nu face deopotrivă.
Și că, oricum ar fi situația, voi vorbiți de un comportament, nu de copilul tău în esență, ci despre un copil care uneori exagerează sau uneori este supărat pe orice îi iese în cale.
Iubirea necondiționată i-o oferi indiferent de întâmplări sau evenimente.
10. Obiective
Asigură-te că își respectă obiectivele. Și când își alege ceea ce dorește să facă în viitorul apropiat, abilitățile lui îl vor ajuta să își atingă aceste obiective.
Chiar impulsionează-i decizia de a alege acele obiective pe care le poate atinge cu abilitățile pe care le stăpânește.
Așadar, nu uita că încrederea în propria persoană este un drum lung și anevoios. Dar care, la final, îți va oferi atât de multe satisfacții, încât merită fiecare efort și secundă dăruită acestei calități atât de importante.
Pentru mai multe idei despre cum putem crește încrederea de sine a copilului, puteți citi și cartea ”Copilul tău este un geniu!”; scrisă împreună cu prof. Florian Colceag – ”creatorul de genii”.
Îți doresc spor și succes în dezvoltarea acestei calități atât de importante.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 645 shares