Ai putut citi primele 5 sfaturi legate de modul în care putem crește un copil responsabil. Te invit să le lecturezi și pe celelalte 5:
6. Nu răsplăti copilul pentru ceea ce face
Daca vrei ca al tău copil să îsi dezvolte de mic simtul responsabilitătii, nu îi promite recompense pentru îndeplinirea sarcinilor primite.
Copilul are nevoie să învete valoarea intrinsecă a responsabilitătii. Și să vadă imaginea de ansamblu a datoriilor pe care le are si el, ca și voi.
Nu va învăța acest lucru niciodată dacă se va concentra pe ce va obtine dacă face un anume lucru, nu pe ceea ce face.
7. Laudă copilul când este responsabil
Dacă există un moment când copilul tău demonstrează că este responsabil si observi că actiunea lui este constientă si voluntară, laudă-l pentru acest lucru.
Daca îi vei atrage atentia asupra lucrurilor pozitive atunci când se întâmplă, îl vei stimula să repete fapta sau comportamentul care te-a bucurat.
8. Arată-i copilului că ai încredere în el
In tot acest proces de educatie, copilul are nevoie să știe că ai încredere în el. Explică-i foarte clar ce asteptati de la el. Asigură-te că a înțeles. Și amintește-i cât de des poți că ai încredere în el. Acest lucru îl va stimula să pună în practică ce îl înveți si să îți demonstreze că este „mare” si responsabil.
9. Ajută-l în gestionarea emoțiilor “negative”
Este foarte important acest pas deoarece acesta pune la încercare sansele de reusita în orice. Atunci când apar sentimente de frustrare, dezamagire, lipsă de rabdare si emotii precum frica, tristetea si altele, de cele mai multe ori, oamenii tind să dea înapoi sau să renunte.
De ce se întâmplă acest lucru? Din cauza etichetelor puse pe emotii. Din cauza că disconfortul si durerea sunt percepute ca fiind ceva negativ. Acestea nu sunt acceptate din acest punct sansele de a renunta la un lucru care provocă disconfort sunt foarte mari.
Stim deja că diferenta dintre oamenii care au succes si cei care nu au este faptul că acestia au acceptat tot ceea ce au simtit, fără judecată. Și nu au perceput durerea si disconfortul ca dusmani, ci ca prieteni. Exact acest lucru este necesar să îl înveti si tu pe copilul tău.
Disconfortul adus de către o activitate este dovada faptului că a iesit din zona sa de confort. Și acest lucru este unul foarte bun deoarece doar atunci când iesim din zona de confort evoluăm.
Prin urmare este important ca aceste emotii si sentimente să fie anticipate si acceptate în totalitate de către copilul tău.
Cum poti să îl ajuti sa faca asta? Vorbeste cu el despre emotii. Spune-i că este în regulă ceea ce simte chiar dacă se simte rău. Încurajează-l să îsi exprime gândurile si emotiile si să se descarce atunci când simte nevoia. Astfel el va capata un sentiment de siguranta în a accepta si exprima ceea ce simte.
Folosește Jocul EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale – care vă ajută să recunoașteți și acceptați toată gama de emoții.
10. Vorbește cu copilul tău despre responsabilitate
De exemplu, în loc să îi ții o prelegere despre „de ce nu este bine să se joace în stradă”, ar fi mult mai eficient să-l întrebi: „Ce s-ar întâmpla dacă te-ai juca în strada si o mașina ar veni, iar soferul nu ar fi atent si nu te-ar vedea?”
Studiile arată că oamenii care își asumă responsabilitatea în orice situație sunt oameni care se consideră a fi dispuși să fie diferiți și să iasă în evidență.
Un copil responsabil câstiga încrederea celor din jur, a părintilor, prietenilor si este o persoana pe care te poti baza fără ezitare.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 60 shares