Vrem cu toții să creștem copii responsabili. Acest lucru se întâmplă atunci când începem să vedem responsabilitatea ca pe ceva pozitiv pentru copilul nostru, în loc de o povară.

Responsabilitatea este esentială pentru consolidarea încrederii în propriile forte. O încredere puternică în propria persoană reprezintă atu-ul unei persoane puternice, independente, otpimiste, orientate spre succes. Asta ne dorim pentru copiii noștri.

10 sfaturi pentru a crește un copil responsabil - partea 1 1

Toți copiii doresc să se vadă ca fiind responsabili, puternici și capabili să facă ceea ce necesită făcut.

Responsabilitatea merge mână în mână cu independența. Copiii nostri se nasc cu dorinta de a face lucruri, de a fi independenti. Si îi auzi pe toti: „Vreau eu” sau „Lasă-mă pe mine”.

Din dorința de a proteja si din lipsă de timp, mamele nu îi lasă pe copii să facă diverse lucruri. Nu au rabdare, nu au timp să îi lase să experimenteze tot ce ar însemna un pas următor si o fac în locul lui. Si fac asta o dată, de doua ori… Si ce spune copilul? „Eu nu mai trebuie să fac nimic”. Si se asează confortabil si asteaptă să îl îmbraci, să iîi legi sireturile, să îi dai de mancare etc.

Ei au nevoie de acest lucru pentru a le întări stima de sine și pentru ca viața lor să aibă sens. Copiii nu doresc să fie văzuți sau să se simtă slabi. Ei au nevoie, ca și noi, să simtă că au importanță în lume, ca și viața lor aduce o contribuție pozitivă.

Așadar scopul nostru ca părinți este să îi educăm în așa fel, ca ei să fie responsabili pentru a contribui în mod pozitiv în lume și să facem acest lucru în așa fel încât să ei să dorească să facă acest lucru.

Primul pas în a crește un copil responsabil este ca tu însuți să fii responsabil. Atunci când copilul observă că nu există disciplină sau că nu se setează reguli acasă, va fi foarte dificil pentru el să se comporte cu responsabilitate în afara casei.

Dacă părinții sunt organizați, copiii vor avea tendința de a le imita comportamentul.

1.Crește-și copilul cu ideea că întotdeauna ne curățăm după noi

Începeți prin a-ți ajuta copilul, până când acesta învață să o facă singur. O să învețe mai repede dacă tu faci acest lucru fiind bine dispus și amabil, fără să-ți faci griji pentru laptele vărsat.

Încurajeză-ți copilul să te ajute, dându-i un burete și lui, chiar dacă este mai ușor și mai rapid să o faci singur. (Și este aproape întotdeauna mai ușor să o faci singur.)

Atâta timp cât nu-l cerți sau nu-l judeci el va dori să te ajute la curățenie și să facă lucrurile mai bine.

2. Dă dovadă de răbdare la fiecare eșec al copilului!

Să nu te astepti ca un copil de 3-5 ani să mature o încăpere la fel ca un adult. De asemenea, nici să stearga praful așa cum o faci tu.

Copiii vor da gres de multe ori în încercarea de a face lucruri responsabile si trebuie să te astepti la asta.

„Repetitia este mama învățăturii”, asa că nu îti pierde cumpătul si răbdarea si mergi mai departe învătându-l cum să facă lucrurile mai bine data viitoare.

3. Copiii au nevoie de o oportunitate de a contribui la binele comun

Cercetările arată că acei copiii care ajută în gospodărie sunt, de asemenea, mult mai susceptibili să ofere ajutor în alte situații decât copiii care pur și simplu participă la propria lor îngrijire.

Implică-l în îngrijirea casei, la curătenie împărtindu-i sarcini specifice vârstei lui în fiecare zi. Este unul dintre cele mai concrete moduri în care îl ajuti să devină responsabil. Nu îi da să facă lucruri mult prea dificile pentru vârsta lui pentru că îi vei crea frustrări si o stima de sine scăzută.

4. Explică-i care sunt avantajele de a fi responsabil

Copiii au nevoie să înțeleagă valoarea responsabilității. Este bine de știut că, dacă sunt responsabili, nu numai că vor atrage mai mult respect din partea celorlalți; însă vor avea și o viață mai ușoară și mai organizată.

Copiii vor ști exact unde le sunt jucăriile; dacă sunt responsabili și le pun la locul lor după ce se joacă cu ele, de exemplu.

5. Stabilește reguli în familie

Pentru a-i ajuta pe toți membrii familiei să înțeleagă ce este responsabilitatea, asigură-te că toată lumea cunoaște regulile familiei.

Explică-i copilului că există reguli pe care și mama și tata le urmează; precum, de exemplu, adunarea rufelor murdare în coș.

Copiii dezvoltă anumite obiceiuri de foarte devreme, așa că poți începe să-i înveți responsabilitatea de la vârste foarte fragede. Și ori de câte ori demonstrează că sunt responsabili, arată-i că ai observat și că apreciezi.

Citește în articolul următor despre celelalte 5 sfaturi.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse