„Iubirea unui părinte este întreagă, indiferent de câte ori este împărțită”(Robert Brault)

Ești un părinte care are cel puțin doi copii? Mai mult de atât, copiii sunt gemeni? Ai și gemeni și copii mai mari?

Atunci știi despre ce este vorba. Iubirea ta aparține tuturor micuților în mod egal. Chiar dacă fiecare vrea să aibă individual parte de atenția ta, tu știi că rolul tău în viața lor este de a-i învăța să iubească, să dăruiască și să ocrotească. Mai ales când e vorba de gemeni.

Disciplinarea lor poate fi greu de gestionat atunci când ai doi copii identici, dar totuși atât de diferiți, nu-i așa?

Oamenii sunt foarte surprinși când văd o familie cu copii gemeni și au impresia că este un fenomen rar și fascinant în același timp.

Dacă stăm și analizăm puțin, vom vedea că toți copiii sunt fascinanți, fiecare în felul său. Gemeni, frați, surori, nu contează. Ei sunt daruri de la Dumnezeu de care trebuie să avem mare grijă pentru a crește frumos și armonios.

Adevărul este că gemenii sunt un fenomen destul de des întâlnit. 30% din nașterile anuale la nivel mondial sunt reprezentate de copiii proveniți din aceeași gestație.

Despre copiii gemeni se spun multe lucruri. Pornind de la un citat celebru pe internet:

„Totul este la dublu – chicoteli, bătăi, strigăte. Problemele se dublează atunci când ai gemeni la tine acasă.”, ne putem da seama că este o meserie dificilă aceasta de a fi părinte de gemeni sau a mai multor copii.

Se pare că educația copiilor gemeni este un subiect mai puțin dezbătut în mediul online și tocmai din acest motiv am dorit să îți ofer în acest articol informații despre:

  •  Mituri și curiozități despre gemeni
  •  Educația gemenilor (Cum procedezi și de ce)
  •  Construirea unei relații armonioase între gemeni și frații lor mai mari

 Totul pentru a te ajuta pe tine să ai o comunicare armonioasă cu copiii și să construiești o relație echilibrată între ei.

Mituri și curiozități despre gemeni

  • Gemenii încep să se joace în mediul intrauterin după 14 săptămâni de la concepție

Copiii gemeni socializează? Da. Și o fac chiar de la 14 săptămâni de viață. O echipă de medici din Italia a descoperit prin intermediul unui scanner 3D că feții interacționează în burtica mamei, atingându-se și socializând prin pereții uterini.

  • Gemenii identici nu au întotdeauna aceeași genetică

În timp ce gemenii identici provin dintr-un ovul fertilizat care conține un singur set de instrucțiuni genetice, de asemenea cunoscut ca un genom, este încă posibil ca gemenii identici să aibă diferențe serioase în ceea ce privește structura lor genetică.

Carl Bruder (specialist în genetică) la Universitatea Alabama din Birmingham a studiat îndeaproape genomul a 19 seturi de gemeni adulți identici și a constatat că în unele seturi, ADN-ul unor gemeni diferă în numărul de exemplare ale fiecărei gene.

În mod normal, fiecare persoană poartă două copii ale fiecărei gene, una moștenită de la fiecare părinte, dar Bruder explică faptul că există „regiuni ale genomului care se abat de la această regulă cu două copii și aceste regiuni pot purta oriunde de la 0 la 14 copii ale unei gene. ”

  • Femeile care mănâncă o mulțime de produse lactate sunt mai predispuse la conceperea de gemeni

Un studiu făcut de dr. Steinman și publicat în „Jurnalul de Medicină Reproductivă” a constatat că femeile care mănâncă mai multe produse lactate își pot spori șansele de a concepe gemeni. Steinman a testat acest lucru prin compararea statisticilor referitoare la gemeni de la mamele vegane și mamele non-vegane.

Femeile care au consumat lapte au avut de 5 ori mai multe șanse de a avea gemeni. Acest lucru se datorează faptului că vitele, ca și oamenii, produc „IGF” (somatomedina C) ca răspuns la hormonul de creștere și îl eliberează în sângele lor. Apoi se eliberează în laptele lor, pe care femeile îl consumă.

  • Gemenii nu au amprente identice

S-ar putea să crezi că gemenii au aproape același ADN și din acest motiv trebuie să aibă și amprente identice. Nu e adevărat. Amprentele nu sunt generate doar pe baza ADN-ului.

Atunci când gemenii identici sunt concepuți, aceștia încep cu aceleași amprente digitale, dar în timpul săptămânilor 6 până la 13 de sarcină, pe măsură ce bebelușii încep să se miște, fiecare atinge sacul amniotic și se formează crestături și linii unice pe mâna fiecărui geamăn care rezultă în amprente diferite.

  • Gemenii pot avea zile diferite de naștere

Până în prezent, cea mai mare diferență între zilele de naștere ale unor gemeni este de 85 de zile. Explicația? Se pare că unul dintre frați s-a născut mai devreme datorită unor complicații, celălalt rămânând în uter și născându-se la termen. De asemenea, depinde de luna sau de anul nașterii copiilor. Dacă nașterea se produce la trecerea dintre ani, este foarte probabil ca gemenii să aibă zile diferite de naștere.

Educația gemenilor (Cum procedezi și de ce)

gemeni educatie

Când vine vorba despre educația gemenilor, multă lume este de părere că legăturile lor sunt diferite de legăturile comune între frați.

Și totodată există și mituri. Unul dintre cele mai disputate este cel în care se spune că în fiecare pereche de gemeni există un frate bun și un frate rău. Niciun copil nu este programat să fie într-un anumit fel. Pur și simplu diferența dintre ei este făcută de educație.

Alt mit despre relațiile dintre gemeni este că gemenii împart totul. Adevărul este că cei mici sunt posesivi și își exercită dreptul de proprietate până în momentul în care ajung să înțeleagă și să învețe să facă schimb de obiecte, să dăruiască sau să împrumute.

Relațiile dintre copiii gemeni sunt într-adevăr foarte strânse. Dacă atunci când sunt mici copiii se sprijină unul pe celălalt și caută atenția permanentă a fratelui lor, lucrurile se pot schimba puțin atunci când vor crește și vor merge la grădiniță sau la școală.

Timpul petrecut împreună și legătura foarte strânsă dintre ei le poate dăuna în anumite situații atunci când vor trebui să cunoască și alți copii sau să aibă alți prieteni.

În cazul fetelor gemene acest lucru se poate intensifica. Există posibilitatea ca la un moment dat să simtă nevoia să se îndepărteze una de cealaltă pentru că lumea, de cele mai multe ori, le etichetează ca fiind „la pachet”. La fel și în cazul băieților. Mulți copii îi pot necăji că nu pot face diferența între ei sau că sunt prea legați unul de celălalt.

Aici intervine rolul părintelui.

Asigură-te că petreci timp individual cu fiecare copil în parte, că le descoperi pasiunile personale, că fiecare dintre ei are și prieteni comuni, dar și prieteni individuali.

Despre frații gemeni se spune că își trăiesc bucuriile și tristețile fiecare de două ori. Psihologii sunt de părere că cele mai multe întrebări ale părinților de gemeni sunt legate de educația acestora.

Cele mai importante lucruri pe care un părinte le poate face pentru gemenii săi sunt următoarele:

Comportă-te la fel cu ambii copii și tratează-i ca pe copiii obișnuiți (nu „la pachet”). Evidențiază-le punctele tari, dar și particularitățile individuale ale fiecăruia.

Ține minte că gemenii pot fi diferiți. Au trăsături de caracter individuale, capacități, interese și atitudini diferite. Încearcă să înțelegi temperamentul fiecăruia dintre copii și interesează-te cum îi poți educa în funcție de acesta.

În ciuda faptului că par a fi identici, deosebirile dintre frații gemeni sunt vizibile, chiar dacă pe moment nu le poți depista. Transmite mai departe educatorilor și profesorilor celor mici, trăsăturile individuale ale fiecărui copil.

Părinții ar fi recomandat să înțeleagă și să știe că așteptările lor în ceea ce-i privește pe copii le poate determina dependența unul de celălalt. Astfel că, dacă ai așteptări ca ambii copii să fie buni la fotbal, de exemplu, amândoi se vor conforma să fie în acest fel. Părinții au puterea de a-i programa pe copii să fie identici. De aceea, este bine să ai așteptări diferite și realiste, în conformitate cu valorile fiecăruia dintre ei.

Mai ales când sunt mici, gemenii vor să fie iubiți pentru ceea ce sunt și nu pentru că pur și simplu seamănă între ei.

Referitor la comunicare, autonomia este foarte importantă. Chiar dacă gemenii comunică des și nu prea simt nevoia să socializeze și cu alți copii, este foarte important ca tu să-i încurajezi să își facă prieteni proprii și să vorbească și cu alți oameni, separat de frații lor.

Evită comparațiile de genul „Nu ești ca fratele tău”, „Fratele tău este mult mai bun, mai atent și mai îngrijit”. Aceste comparații fac ca ura dintre copii să fie fără limite, iar mai târziu insuccesul unuia dintre ei să fie bucuria celuilalt.

Construirea unei relații armonioase între gemeni și frații lor mai mari (10 sfaturi)

Așa cum am stabilit anterior, atât relația copiilor gemeni cât și relațiile lor cu frații mai mari, trebuie tratate de la egal la egal și respectând autonomia fiecăruia dintre copii. Astfel, copiii vor fi încurajați individual, vor primi atenție în mod individual și vor avea prieteni în mod individual. Desigur, vor exista și lucruri comune între copii, dar este foarte important să existe un echilibru între ceea ce este comun și ceea ce este individual.

Iată 10 sfaturi care te vor ajuta să creezi o relație armonioasă între gemeni și frații lor mai mari:

gemeni educatie si frati

  1. Încurajează-ți copiii mai mari să vorbească cu cei mici
    E necesar ca frații mai mari să găsească un domeniu comun cu frații lor mai mici pentru a se înțelege și a se accepta reciproc. Pot fi prieteni, sport, desene animate, muzică, orice. De asemenea, este foarte important ca atât voi, ca părinți, cât și frații copiilor gemeni, să nu le vorbiți acestora de parcă ar fi amândoi una și aceeași persoană. Ambii copii sunt diferiți și pot avea talente și abilități individuale.
  2. Lasă-i pe copii să-și petreacă timpul împreună
    Reține că este posibil ca fiecare să prefere altfel de activități, însă le poți stabili un interval orar în care să petreacă timpul împreună și în care să se pună de acord asupra jocurilor, plimbărilor sau desenelor animate pe care vor să le vadă.
  3. Creează legături emoționale între copii
    Unii copii mai mici, precum și copiii mai mari, se simt adesea ca și cum ar fi singuri și că nimeni nu îi iubește.
    Acest lucru poate fi depășit dacă atunci când copiii se ceartă între ei, le sugerezi să își rezolve problemele și nu te grăbești să îl calmezi pe cel care plânge. De asemenea, le poți arăta copiilor prin intermediul exemplului personal cum se pot ajuta unul pe celălalt.
  4.  Petrece timp cu fiecare în parte
    Este foarte greu să faci acest lucru având în vedere curiozitatea celor mici cu tot ce se întâmplă în casă. Însă, poți rezolva foarte simplu acest lucru, prin faptul că subliniezi calitățile individuale ale fiecăruia și nu faci comparație între ei. De exemplu, le poți spune: „Alexandru are rezultate foarte bune la fotbal și mă bucur nespus pentru că depune niște eforturi mari. Să îl încurajăm cu toții să continue. De asemenea, Matei este talentat la desen. Tablourile sale au fost admirate de 100 de oameni la expoziția de ieri. Hai să îl încurajăm și pe el.”
    RECOMANDARE: Poți face astfel încât, o dată pe lună să pleci la cumpărături, de exemplu, cu doar unul dintre copii, astfel încât acesta să beneficieze 100% de atenția ta.
  5.  Nu eticheta și nu impune numai reguli comune
    Copiii sunt foarte sensibili la etichetări. Dacă vorbești cu alți oameni despre ei și spui: „El e dansatorul familiei sau ea e avocata noastră”, ceilalți copii vor fi descurajați să mai încerce și ei astfel de activități. Cât despre reguli, în afara regulilor comune cu respectarea orelor de somn, de masă și a obiceiurilor de igienă ori a gesturilor de politețe, copiii e necesar să fie tratați diferit. Poate că unii dintre ei au nevoie de un timp mai mare de joacă sau pentru a-și face temele.
  6.  Rezolvă conflictele prin intermediul ascultării
    De cele mai multe ori, părinții tind să stingă un conflict prin despărțirea copiilor și sublinierea comportamentului nepotrivit al unuia dintre ei. O cale simplă de a-i despărți și a-i calma pe copii este cea în care îi separi (dacă se lovesc), le spui că le înțelegi furia și supărarea, ca mai apoi să îi asculți pe fiecare în parte. Abia după ce au terminat de povestit le poți spune cum ar trebui să procedeze data viitoare pentru a nu mai intra în conflict.
  7.  Vorbește-le despre momentele când se comportă frumos unul cu celălalt
    Este foarte important să le amintești copiilor despre gesturile lor frumoase atunci când nu se află într-o situație de stres sau de conflict. Pur și simplu, le poți spune într-o zi oarecare când se joacă liniștiți, despre ce au făcut frumos unul față de celălalt. Contrar așteptărilor, copiii rețin mai bine cum să se comporte atunci când sunt relaxați și nu când li se atrage atenția asupra unor gesturi nepotrivite.
  8.  Încurajează-i pe copiii mai mari să îi ocrotească pe cei mici
    Acest lucru este benefic din două puncte de vedere: întărirea relaţiei dintre copii şi învăţarea responsabilităţii. Arată-le copiilor mai mari cum îi îngrijeşti pe cei mici, cum le pregăteşti mâncarea, cum îi speli, cum îi îmbraci şi roagă-i să te ajute cu cele mai uşoare treburi. Astfel, vor învăţa să fie atenţi cu cei mici, să preţuiască relaţia dintre ei şi să fie mai apropiaţi. Sigur că vor mai exista şi momente de gelozie, este normal la copii, însă implicarea directă a copiilor mai mari în creşterea celor mici îi va ajuta să înţeleagă mai uşor situaţiile dificile.
  9.  Organizează ieșiri în familie
    Nu mai este un secret pentru nimeni că ieşirile în aer liber, la teatru, la cinema, la locurile de joacă şi distracţie pentru copii, îi face pe toţi membri familiei să se relaxeze şi să fie bucuroşi de timpul petrecut împreună. Experienţele unesc oamenii, mai ales cele făcute pentru prima dată. De asemenea, poți încerca să îi încurajezi pe copii să-și exprime emoțiile și să-și formeze echilibrul emoțional, jucând împreună „EQ GAME”. Este un joc care le dezvoltă INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ și îi ajută să fie încrezători, responsabili,echilibrați și pozitivi.10 sfaturi pentru a crea o relație armonioasă între copiii gemeni și frații lor mai mari 3
  10.  Fă o delimitare clară a lucrurilor individuale și a modului în care copiii le pot lua unii de la alții 
    „Aceasta e cămaşa lui Matei. Dacă vrea să ţi-o împrumute pentru serbarea de la grădiniţă, roagă-l politocos să ţi-o dea. Este frumos să împărţiţi lucrurile. Dar când vine vorba despre lucrurile personale e necesar să ceri permisiunea celuilalt pentru a le folosi. Dacă nu este de acord să ţi-o împrumute, atunci îţi vom cumpăra alta.”

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse