Cea mai importantă relație din lume este cea cu propria persoană.
Un copil va învăța să se iubească dacă vede că acest lucru se întâmplă natural cu proprii lui părinți. În concluzie, întrebarea esențială se pune în felul următor:
Tu te iubești pe tine însuți?
Indiferent de răspunsul pe care ți-l oferi știu și că este loc de a îmbunătăți această relație atât de importantă.
Cert este că relațiile cu ceilalți reflectă în mod direct relația cu tine însuți. Și asta datorită modului în care ne construim propriile proiecții cu privire la personalitățile celorlalți.
Să îți dau câteva exemple simple. Dacă observi la partenerul tău de viață că este prea egoist, asta se întâmplă că tu însuți ești prea egoist(ă). Sau dacă observi că nu este atent la ceea ce spui tu, asta se datorează faptului că tu însuți nu ești un bun ascultător/o bună ascultătoare.
Noi, în mod natural, observăm la ceilalți “defectele” care nu le apreciem la noi înșine. Și asta pentru că ele sunt cele mai ușor de observat și suntem “învățați” să nu ne placă, să spun așa.
În spatele acestor simple exemple stă modul în care noi funcționăm ca indivizi. Așa că, în cele ce urmează, o să îți ofer câteva exemple simple despre cum să îți oferi o relație bună cu tine însuți. Și astfel, și copilul tău să beneficieze de-a lungul vieții de o relație bună cu propria persoană.
1. Obiceiul de a te întreba ce simți față de evenimentele din viața ta
Presupune o igienă emoțională și un mod simplu de a te orienta spre ceea ce contează când vine vorba de tine însuți.
Folosindu-te de această întrebare în mod constant, vei observa că emoțiile tale vor fi mai ușor de deslușit și de observat, astfel încât să îți înțelegi acțiunile, gândurile și modul de a reacționa la evenimentele din viața ta.
Obiceiul este relativ ușor de implementat, timp de aproximativ 21 de zile, zilnic să te întrebi seara sau în diverse momente ale zilei, ce simți față de ceea ce se întâmplă.
Singura condiție ca această întrebare să devină un obicei este să fii constant în ceea ce faci.
2. Gândește-te ce fel de relație ai cu celelalte persoane
În funcție de răspunsul pe care ți-l oferi vei ști ce relație ai cu tine însuți și la ce anume ai de lucrat.
Menționez faptul că uneori spunem că nu avem timp să ne gândim la diferite aspecte ale vieții noastre. Dar țin să îți amintesc că putem găsi timp în diverse momente ale zilei în care să ne gândim la toate aceste aspecte. Și aici vorbesc de acei timpi morți pe care îi avem cu toții, de exemplu, când conducem, când alergăm, când urcăm cu liftul sau când facem duș.
În concluzie, avem timp, motivul pentru care nu o facem ține de curajul de a aborda astfel de gânduri.
Eu când am conștientizat acest lucru am început să lucrez la inteligența emoțională a mea și astfel am creat jocul: EQ Game-Alfabetul inteligenței emoționale.
Acest joc mi-a oferit instrumentul perfect în a-mi dezvolta, atât mie cât și fiului meu, calitatea aceasta atât de importantă.
3. Setează-ți obiective clare pentru tine însuți
Ne organizăm impecabil când este vorba de viața profesională. Dar când vine vorba de noi înșine constatăm că nu avem obiective clare și tocmai din acest punct de vedere este esențial să nu uităm de noi înșine. Și chiar aș insista să prioritizezi obiectivele personale înaintea altora și asta pentru faptul că ele contează cu adevărat.
Eu îmi spun ceva de genul zilnic:
“Singurul proiect cu adevărat important din viața mea, sunt eu însumi. Restul sunt doar efecte!”
4. Ieși din zona de confort de câte ori ai ocazia
Este cel mai bun exercițiu și îl recomand de câte ori am ocazia. Și asta pentru că atunci când ieșim din zona de confort se întâmplă magia, pentru că suntem în proces de învățare.
E ca atunci când mergem în altă țară și suntem atenți la fiecare detaliu; pentru că vrem să înțelegem cât mai mult și cât mai repede.
Ce presupune să ieșim din zona de confort?
Să facem ceva ce nu știm, ceva nou, ceva provocator. Să îți dau câteva exemple. Să învățăm un program nou de calculator care ne ajută să obținem un venit suplimentar; să învățăm citirea rapidă; să ne dezvoltăm gândirea “Out of the Box”; sau, pur și simplu, să mergem la muncă pe un traseu nou pe care nu îl cunoaștem.
5. Fă ceva pentru tine însuți
Orice ai face, presupune că îți acorzi timp ție și doar ție. Cu siguranță că “problemele” sau situațiile de zi cu zi nu dispar. Rămân în același loc și nu se întâmplă absolut nimic dacă amâni puțin realizarea lor.
Fie că e vorba de a merge la un masaj, o plimbare prin pădure sau o plimbare cu bicicleta, nu uita de tine. Și faptul că te deconectezi de la cotidian din când din când, nu poate să îți facă decât bine.
6. Fii impecabil cu cuvintele
O regulă extrem de bună pentru că modul în care vorbim cu ceilalți, determină modul în care vorbim cu noi înșine.
De exemplu, dacă primul lucru pe care îl facem în discuțiile cu ceilalți îi etichetăm negativ, la fel facem și cu noi înșine. Și astfel scoatem în evidență “defectele” în condițiile în care eu personal consider că nu există defecte, ci oportunități de a învăța.
7. Creează obiceiul de a te împrieteni cu o persoană nouă zi de zi
Acest obicei este extrem de provocator întrucât asta presupune să vorbești cu oameni necunoscuți zi de zi. Și astfel îți oferă, pe de o parte oportunitatea de a învăța de la ceilalți, pe de altă parte, te scoate din zona de confort.
Este minunat dacă reușești și, din fericire, rețelele de socializare ne oferă oportunitatea de a o face de acasă, spre exemplu; sau cluburi de dans sau mai știu ce alt loc.
8. Respirație conștientă
Sau dacă vrei, cea mai simplă formă de meditație este cea în care respiri conștient și îți golești mintea de gânduri.
Este demonstrat științific beneficiul meditației asupra stilului prezent de viață.
Unul dintre exercițiile mele preferate este în felul următor: inspir pentru 3 secunde, țin aerul în piept pentru 2 secunde și expir pentru 5 secunde.
Dar o simplă căutare pe Google o să îți ofere o sumedenie de exerciții pe care le poți practica tot timpul.
9. Petrece timp cu tine însuți
Fie că e vorba de o plimbare prin parc sau de a ieși la o înghețată, important este să îți aloci timp în care să stai doar tu cu tine. Și să te gândești la lucrurile care sunt cu adevărat importante în viața ta.
Vei constata, cu siguranță, că foarte multe din problemele de peste zi nu merită atât de multă atenție pe cât le oferim.
10. Celebrează viață
Noi suntem armonie și acest lucru îl învățăm cel mai simplu în calitate de părinți chiar de la copiii noștri.
Ei asta fac zi de zi, celebrează viața la modul cel mai simplu și elementar cu putință și tot timpul trăiesc în prezent.
Eh, și cu acest ultim îndemn îți urez să te bucuri de tine și de viața pe care o ai, drag părinte!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 433 shares