De ani întregi o sumedenie de adulți, fie că sunt părinți, profesori, învățători, sunt îngrijorați în ceea ce privește lipsa de interes a adolescenților când vine vorba de citit. Auzim peste tot în jur „Copiii de astăzi nu mai citesc”, „Pe vremea mea se citea mult, acum, însă, adolescenții nu o mai fac, preferă să stea toată ziua la calculator”, „Nu se mai citește deloc, nu vezi?”.

Eu cred că adevărul e undeva la mijloc, pentru că și în timpuri mai îndepărtate, acum mai mulți ani, existau copii și adolescenți cărora nu le plăceau cărțile și care nu își doreau să își petreacă timpul citind. Pe atunci, poate, accesul la informație era mai deficitar, iar cărțile nu se găseau la tot pasul, spre deosebire de acum. Însă, știu sigur că există și acum adolescenți care citesc, care se dezlipesc cu greu de cărți și care abia așteaptă să își cumpere cărți, nu numai ca să aibă o bibliotecă imensă, ci și ca să și-o completeze cu alte exemplare pe care să le țină în brațe și să le parcurgă cu patos.

Dar de ce ar trebui adolescenții să citească? Și nu numai adolescenții, ci atât cei mai mici, cât și cei mai mari decât ei?

1. Cititul te ajută să îți îmbunătățești capacitatea de concentrare. 

O problemă cu care se confruntă mulți dintre copii și adolescenți e legată de imposibilitatea de a se concentra. Sunt foarte ușor de distras, își pierd răbdarea, nu reușesc să se focuseze asupra unui singur subiect. De obicei, au gândurile în toate părțile și le este greu să fie atenți. Ei bine, cititul contribuie la îmbunătățirea capacității de concentrare. Adică, cu cât vei citi mai mult, cu cât te vei iniția mai abitir în tainele cărților, cu atât îți va fi mai ușor să te concentrezi asupra unui subiect, vei avea mai multă răbdare să îți faci temele și la școală vei reuși să nu-ți zboare gândul în toate părțile atunci când profesorul predă.

2. Repeziciunea cu care citești crește odată cu fiecare carte pe care o parcurgi.

Dacă la început, atunci când învățăm să citim, observăm că e destul de greu să parcurgem un text cap-coadă și asta presupune mult timp, lucrurile se schimbă odată ce lista de lecturi devine mai consistentă. Fiecare carte pe care adolescenții o citesc contribuie la repeziciunea cu care ei vor începe să citească. Așadar, un număr cât mai mare de cărți, citite periodic, fără pauze prea mari, e un exercițiu potrivit pentru ca aceștia să citească din ce în ce mai repede.

3. Devine mai ușor să înțelegi anumite idei, să descifrezi unele texte, să înțelegi ceea ce vrea să transmită autorul atunci când deja ai mai multe cărți citite și nu te limitezi doar la câteva.

Și știm prea bine cu toții cât e de important să înțelegem ceea ce se vrea a ni se transmite prin intermediul unui text, fie că e vorba de un articol de pe internet, fie că e fragment citat dintr-o carte (cu care adolescentul se poate întâlni foarte ușor la examenele de tip Evaluare în educație sau Bacalaureat).

Cu descifrarea mesajelor transmise, a ideilor principale, a temelor recurente care se întâlnesc în cărți, adolescentul se familiarizează prin intermediul lecturii. Unui adolescent care a citit destul de multe cărți și e obișnuit cu tornada de idei ce se înlănțuie uneori printre rânduri, îi va fi mai ușor în timpul unui examen să extragă ideile principale și să înțeleagă mesajul fragmentului citat.

4. Cititul dezvoltă vocabularul, iar prin intermediul său poți descoperi o grămada de cuvinte necunoscute pe care, mai apoi, le poți folosi în diferite contexte.

Cărțile îți dezvăluie cât de complex poate fi cuvântul în toată forma sa, pentru că se ipostaziază, de obicei, în neologisme, în arhaisme, în regionalisme, în termeni tehnico-științifici. Prin intermediul lor, înțelegi că vocabularul e mult mai mult decât uzualele cuvinte pe care le folosești zi de zi când discuți cu cineva și, cu cât citești mai mult, cu atât poți mai ușor să te exprimi, cuvintele îți vor fi mai la îndemână, vei ști ce sinonime să folosești și în ce contexte să utilizezi anumiți termeni.

5. Ceea ce vedem cu ochii și ceea ce simțim cu simțurile vii e infinitezimal; în spate, dincolo de realitate, există lumi ce abia așteaptă să fie descoperite. 

Cărțile au menirea să fie mai mult decât ceea ce par. Nu numai că au un rol imens în dezvoltarea fiecărui adolescent, dar și dezvăluie lucruri și locuri pe care nu le poți afla decât pătrunzând cu ochii și cu mintea dincolo de ceea ce paginile vor să arate. E ușor să călătorești cu ajutorul cărților și nu ai nevoie de niciun mijloc de transport. E suficient să ții în mâini o carte, să ți-o lipești cu dorința de a citi de degete și să nu te dezlipești de ea până ce nu reușești să-i afli sensurile.

Descoperi, astfel, locuri de care poate nici n-ai auzit, încăperi pe care nu le vei vizita niciodată decât prin intermediul imaginației, persoane care nu vor sta niciodată dinaintea ta și nu vei ști despre ele mai mult decât e scris în carte.

6. Cărțile îți dezvoltă imaginația, capacitatea de a te iniția în tot ceea ce e fantastic, lipsit de dogme lumești și de cotidian.

În momentul în care un adolescent citește, își imaginează toate acele aspecte pe care le descrie autorul: felul în care arată lumea pe care el o proiectează prin intermediul propozițiilor, modul în care sunt creionate personajele, trăsăturile acestora. Deși multe cărți se bazează pe descrieri, adolescentul trebuie să depună un minim efort atunci când citește, pentru că prin intermediul imaginației poate înțelege multitudinea de adjective, de epitete pe care autorul le folosește astfel încât să descrie un cadru sau un personaj.

Așadar, cititul e un exercițiu extrem de bun, poate chiar cel mai bun atunci când vine vorba de dezvoltarea imaginației.

În plus, există o sumedenie de cărți fantasy pentru adolescenți care nu numai că te inițiază în tărâmuri pe care n-ai să le întâlnești niciunde în realitate și pe care ți le poți imagina doar prin intermediul descrierilor și al propriei minți, dar îți și conferă un sentiment de uluire și de nerăbdare în ceea ce privește descoperirea unei noi lumi.

7. Empatia e una din trăsăturile pe care cărțile le cultivă.

Nu e nicidecum un clișeu faptul că există cărți care ne ajută să devenim mai buni, cu atât mai mult cu cât adolescenții au nevoie de exemple pozitive. Prin intermediul lor, prin felul în care sunt conturate personajele, empatia îi poate fi dezvoltată unui adolescent destul de ușor, pentru că ei își vor putea pune întrebări referitoare la ceea ce simte un personaj, la felul în care reacționează în anumite situații, la modul în care se comportă cu alte personaje.

8. Cititul relaxează, oferă o stare de bine, de liniște, de fericire, înlătură stresul, calmează mintea.

Cu toate că mulți nu ar crede asta și percep cititul ca pe o corvoadă, ca pe o obligație, poate fi cu adevărat relaxant. Clipele de lectură pot fi oaze de pace și de liniște atât interioară, cât și exterioară, și, uneori, nimic nu poate fi mai minunat și mai relaxant decât o carte bună într-un moment potrivit!

9. Dintotdeauna cărțile au fost o sursă validă de documentare.

Când avem nevoie de o informație, internetul este soluția optimă. E ușor de accesat, găsim (aproape) tot ceea ce căutăm într-un timp relativ scurt. Însă sunt multe detalii, multe informații care se deprind doar cu ajutorul cărților, pe care nu le vom găsi atât de ușor pe internet, poate chiar deloc. Așadar, cărțile sunt, și în zilele în care tehnologia e la putere, una dintre cele mai bune (poate chiar cea mai bună) surse de documentare, cu toate că ele presupun mai mult efort de căutare și de concentrare.

10. Ajută la îmbunătățirea memoriei și dezvoltă o gândire analitică.

Și, nu în ultimul rând, cititul are un rol aparte în ceea ce privește dezvoltarea memoriei și a gândirii adolescenților. Așadar, cititul e ca un fel de sport pentru minte: cu cât îl exersezi mai mult și mai ambițios, cu atât memoria și gândirea îți devin mai bune.

Un adolescent care citește poate destul de ușor să gândească critic, să analizeze o situație din mai multe puncte de vedere, să ia o decizie importantă, pentru că mintea îi devine mai perspicace și îi este mai ușor să se strecoare printre soluții și să o găsească pe cea optimă.

De asemenea, puteți citi aici motivele pentru care unii adolescenți nu citesc și cum pot fi aceștia stimulați să o facă. Cititul poate fi deprins chiar și la vârste mai înaintate, iar orice carte citită se așază în om cu grijă și contruiește acolo câte un labirint (chiar și mărunt) de cunoaștere a lumii!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse