Dragă părinte de adolescent,

A-ți arăta dragostea față de propriul adolescent odată ce acesta crește și trece prin procesul dificil al maturizării nu e ceva foarte ușor, pentru că, la un moment dat, nu își vor dori să mai fie la fel de des îmbrățișați și nici nu vor mai spune „te iubesc”. Afecțiunea pe care o cereau și o primeau în copilărie va fi diferită în adolescență, când nu își vor mai percepe părinții, în special mama, centrul lumii lor, ci își vor extinde orizonturile către prieteni, către grupuri.

De aceea, ca părinte, va trebui să fii ingenios și să găsești alte modalități prin intermediul cărora să îți arăți dragostea față de propriul adolescent, fără a-l obliga să fie afectuos sau să primească afecțiune atunci când nu-și dorește asta. 

Noi îți oferim 10 modalități prin care îți poți arăta dragostea față de adolescentul tău:

1. Oferă-i complimente adolescentului tău, fă-l să se simtă apreciat și special. 

Poate nu-ți va spune, dar adolescentul tău își va dori să audă complimente din partea ta. Spune-i că îi stă bine cu noua frizură, că s-a îmbrăcat frumos, că e inteligent/inteligentă, că e frumos/frumoasă. Se va simți apreciat, se va bucura să audă cuvintele acestea din partea ta, în plus, îl vei ajuta să dobândească încredere în sine.

De cele mai multe ori, părinții tind să le ofere apreciere adolescenților și copiilor atunci când vine vorba de realizări școlare. Însă, dincolo de acestea, care au rolul lor, adolescentul tău vrea să fie apreciat și văzut de către tine și în alte contexte.

2. Comunică cu adolescentul tău cât mai mult. 

Fiind o vârstă complexă, cu dificultăți și provocări atât pentru părinte, cât și pentru adolescent, e nevoie să aveți o relație sănătoasă, bazată pe comunicare. Iată aici 10 modalități prin care poți comunica cu adolescentul tău, pentru că și comunicarea e un fel de a spune „te iubesc”, dar în altfel de cuvinte și în alte moduri.

10 modalități prin care îți poți arăta dragostea față de propriul adolescent 1

3. Ai încredere în el. 

Cu siguranță e dificil să îi dovedești adolescentului tău că ai încredere în el când traversează o vârstă în care sunt atâtea pericole și provocări. Totuși, puteți lucra amândoi în acest sens, contribuind la încrederea reciprocă pe care v-o oferiți unul altuia. Încrederea e tot o formă de iubire, pentru că îți ajuți adolescentul să se apropie de tine și să se deschidă în fața ta, povestindu-ți despre ceea ce simte și despre ceea ce trăiește.

4. Petrece timp prețios și de calitate împreună cu el. 

Dragostea față de propriul adolescent poate fi dovedită și prin momente împreună. Uneori, de cele mai multe ori, contează mai puțin cuvintele decât momentele. Un timp de calitate, în care râdeți, glumiți, mâncați împreună, vă uitați la un film, discutați onest, are mai multă iubire înăuntrul lui decât un simplu „te iubesc”. Deși, și acele două cuvinte, formulate și rostite în momente potrivite, mângâie inimile adolescenților.

5. Privește-i și ascultă-i atunci când vorbesc. 

Nu te lăsa distrasă de alte activități atunci când ei îți vorbesc. Au nevoie de tine, au nevoie să fie ascultați și înțeleși. Oferă-le timp să ți se destăinuie, practică ascultarea activă și nu te grăbi să-i judeci sau să-i învinuiești.

6. Oferă-le timp și spațiu.

Pentru a reuși să se dezvolte, pentru a se cunoaște pe ei înșiși, adolescenții au nevoie de propriul lor timp și spațiu. Lasă-i să stea singuri, respectă-le intimitatea, nu le-o invada.

Se vor retrage, de cele mai multe ori, singuri în cameră. Vor suferi de unii singuri. Vor sta, se vor gândi, vor analiza situații. Lasă-i să facă toate acestea, e procesul lor de dezvoltare, au nevoie să se regăsească în liniște, au nevoie de singurătate, au nevoie de un timp și spațiu neinvadat de nimeni altcineva în afară de ei înșiși.

10 modalități prin care îți poți arăta dragostea față de propriul adolescent 2

7. Nu le oferi tot ce își doresc atât timp cât crezi că acel lucru nu e necesar sau potrivit pentru ei. 

Dacă le cumperi cât mai multe lucruri materiale, dacă le oferi tot ceea ce își doresc, nu înseamnă că îi iubești mai mult. Deși, ca părinte, îți dorești să-ți vezi copilul fericit, nu e indicat să-l înveți că fericirea provine din lucrurile materiale și că, oricând își va dori ceva, va primi.

8. Fii prezent. 

Arată-ți dragostea față de propriul adolescent prin prezență. Fii acolo, lângă el, oricând are nevoie de tine și îți cere asta. Arată-te disponibil să vorbiți, să petreceți timp împreună, nu pune bariere între tine și el și nu îl evita atunci când are nevoie de tine.

9. Îmbrățișează-i atunci când îți permit asta. 

Nu-și vor dori mereu să fie îmbrățișați, nu vor aștepta mereu afecțiune din partea ta, în special atunci când sunt și prietenii lui de față. Totuși, există momente în care un adolescent își va dori și va simți nevoia de afecțiune. Găsește acele momente și îmbrățișează-ți adolescentul cu tandrețe!

10. Lasă-i să ia decizii. 

Întreabă-l ce vrea să mănânce la cină și decide împreună cu el ceea ce vei/veți găti. Permite-i să decidă, lasă-l să aleagă, nu alege numai tu în locul lui. Are nevoie să înțeleagă care sunt propriile lui preferințe și decizii și e la vârsta în care trebuie să-și asume deciziile pe care le ia, fie bune, fie rele. Tu fii în spatele lui, oferă-i sprijin și sfaturi, dar permite-i să aleagă, să greșească, să-și asume greșelile și să le repare.

De foarte multe ori, adolescenții nu vor părea dispuși să audă că le spuneți „te iubesc” și nici nu vor vrea îmbrățișați. De aceea, ai la îndemână cele 10 metode de mai sus, prin intermediul cărora poți să-ți dovedești dragostea față de propriul adolescent și, în felul acesta, nu vei avea dubii că se va simți iubit și apreciat de către tine.

Tu prin ce alte modalități îi arăți adolescentului tău că îl iubești? Ce alte gesturi frumoase, pline de iubire, faci zi de zi pentru el?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes