Jocurile de mişcare sunt deosebit de importante pentru copii, atât din punct de vedere al dezvoltării fizice şi psihice armonioase, cât şi din perspectiva formării unor abilităţi socio-emoţionale (copiii învaţă să respecte reguli, învaţă să fie ordonaţi, disciplinaţi, răbdători, rezilienţi etc.).
Din păcate, în zilele noastre, aceste jocuri de mişcare sunt tot mai des înlocuite de sedentarism, cei mici refugiindu-se în tablete, smartphone-uri, calculatoare etc. Deşi specialiştii ne avertizează permanent (fie copii, fie adulţi) că mişcarea este esenţială unei vieţi sănătoase şi unei dezvoltări optime, se pare că tot mai multe persoane o amână, o evită, o ignoră.
Partea bună este că, la vârste mici, copiii sunt o sursă inepuizabilă de energie şi este suficient să le captăm atenţia cu un joc de mişcare distractiv, ca ei să înceapă să se joace cu entuziasm.
Ieşirile în parc sau la iarbă verde, vizitele la bunici la ţară sau scurtele excursii la munte sunt o ocazie ideală pentru a le propune copiilor jocuri de mişcare distractive, mai ales dacă în grup sunt mai mulţi părinţi cu copii.
10 idei de jocuri de mişcare în aer liber pentru copii
Jocurile de mişcare sunt mijloace notabile de formare a deprinderilor motrice generale. Tot jocurile de mişcare au şi o valoare educativă deosebită dacă sunt adecvate particularităţilor de vârstă. În continuare, iată 10 jocuri de mişcare care pot fi executate vesel şi care le creează copiilor bună dispoziţie.
-
Poţi să alergi 20 de paşi sărind coarda fără să o atingi?
Acesta este un joc care se poate realiza atât individual cât şi în doi, cu precizarea ca cei doi copii să aibă aproximativ aceeaşi înălţime.
-
Morişca
Îi poţi confecţiona copilului o morişcă din hârtie (înainte să plecaţi de acasă sau chiar la iarbă verde) pe care o vei prinde de un beţişor. Roagă-l să alerge cu ea – cu cât va alerga mai repede, cu atât morişca se va învârti mai tare.
-
Prinde fluturaşul
Este nevoie de fluturi din hârtie realizaţi pe moment sau de acasă, nuiele şi o plasă. Atât plasa cât şi fluturaşii vor fi prinşi de vârful nuielelor. Conducătorul va ţine nuiaua cu plasa, iar ceilalţi jucători vor avea nuielele cu fluturaşii. Cu toţii aleargă, iar conducătorul încearcă să arunce plasa să prindă un fluturaş. Fluturaşul prins devine conducător.
-
Pârâul
Desenaţi cu o bucată de lemn pe pământ un pârâiaş care devine din ce în ce mai lat. Copiii trebuie să treacă pârâul dintr-o săritură. Câştigă acela care reuşeşte să sară prin partea cea mai lată.
Încearcă să te joci împreună cu cel mic şi Orăşelul Stinghiuţă. Acesta îi oferă posibilităţi nelimitate de a crea, în timp ce îi dezvoltă nu doar motricitatea, ci multiple alte calităţi esenţiale unei vieţi de succes. Află de aici mai multe detalii despre Orăşelul Stinghiuţă!
-
Cercurile
Se desenează cercuri (sau se pot pune pietre) la distanţe apreciabile, în zigzag sau orice alt model vă trece prin cap. Fiecare copil va sări dintr-un cerc într-altul. Stabiliţi un număr de puncte pentru fiecare săritură corectă. În câte cercuri se va sări fără greşeală, atâtea puncte se vor obţine. Câştigător este cel care acumulează cele mai multe puncte.
-
Doboară mărul
Pe un trunchi de lemn fixaţi un măr (pe o conservă, cutie, sticlă etc.). Fiecare copil va avea câte 10 conuri de brad (pietre de dimensiuni mai mici, dopuri de plută, beţişoare rupte etc.). Cine doboară mărul câştigă.
-
Vânătorul
Pe o creangă a unui copac se aşază un cocoş de munte confecţionat din cârpe (se poate folosi o altă jucărie). Fiecare copil va avea câte 10 dopuri de sticlă/ conuri de brad. Copiii, aşezaţi în linie, „împuşcă” pasărea aruncând cu dopurile. Fiecare are dreptul la 10 aruncări. Cine nimereşte de cele mai multe ori cocoşul este considerat cel mai iscusit jucător.
-
Mai iute decât vântul
Între doi stâlpi/ copaci/ crengi bine înfipte în pământ leagă o sfoară la o înălţime aproximativă de 1,5-2m. De la o distanţă de 75 cm, copilul aruncă o minge peste această sfoară, apoi trebuie să alerge repede înainte, printre cei doi stâlpi, pentru a prinde mingea de partea cealaltă a sforii. Se face acelaşi lucru de mai multe ori, schimbând distanţa (1m, 1,25m, 1,50m etc.).
-
Veveriţele
Se ascund mai multe nuci prin iarbă, după buşteni, prin lucruri etc. Copiii trebuie să caute şi să găsească nucile. Cel care adună mai multe nuci este câştigător.
-
Sticluţa cu otravă
Jucătorul care este „sticluţa” ţine mâinile întinse, iar ceilalţi copii îl ţin de câte un deget de la mâini. Jucătorul-sticluţă începe să spună „Sticluţa cu sirop/apă/ceai/ciocolată/lapte etc.” Ceilalţi copii îl ţin în continuare de degete. Când spune însă „Sticluţa cu otravă”, copiii trebuie să fugă repede pentru a nu fi prinşi. Cel prins se transformă în „sticluţă”.
Concluzia
Ai în vedere faptul că cel mic are o nevoie imperioasă de mişcare pentru o viaţă sănătoasă şi o minte sclipitoare. Alungă-i tendinţa de sedentarism ori de câte ori ai ocazia şi propune-i jocuri de mişcare atractive care să contribuie şi la formarea de calităţi pozitive.