În general, principalul obiectiv al omului în viață este să fie fericit. Când vine vorba despre copiii noștri, ca părinți, cel mai adesea, punem fericirea și bucuria lor mai presus de orice. Insă dincolo de ceea ce îi face fericiți, mai important este să conștientizăm care sunt lucrurile care ne vor garanta fericirea copiilor pe viitor.

În acest sens, Christine Carter, psiholog american, ne vorbește despre cele 10 chei pentru a face fericit un copil, pe care vi le prezentăm în cele ce urmează:

1 – Trebuie să fii fericit tu însuți!

   Prima cheie arată că un părinte fericit, ca model de viață pentru copilul său, îl va învăța pe acesta să fie fericit la rândul lui; copilul învață, cel mai adesea, prin imitație; pe de altă parte, părintele predispus la depresie are toate șansele să crească un copil cu „probleme de comportament” și cu mai puțină deschidere către bucurie.

2 – Învață-l să construiească relații sincere de prietenie

   În timp ce toată lumea pare să fie de acord cu faptul că este important să avem relații de prietenie puternice, puțini părinți explică acest aspect copiilor lor.  Copii au nevoie să-i încurajăm să facă lucruri mici, frumoase, cu bucurie și cu respect pentru ceilalți. Vor descoperi astfel empatia și bucuria de a dărui, fie că e vorba despre un zâmbet sau despre o mână de ajutor.

3 – Învață-lprețuiască efortul și nu scopul perfecțiunii

  Este de evitat să punem presiune pe copil pentru a atinge perfecțiunea. Stabilirea unor obiective dificil de atins, îi vor știrbi încrederea în sine de care are atâta nevoie pentru a reuși.

4 – Învață-l optimismul

   Când arătăm unui copil latura pozitivă a lucrurilor, mai degrabă decât cea negativă, îl punem cumva pe calea fericirii. Copilul va învăța astfel să caute binele din orice rău și va câștiga încrederea în ceea ce-i oferă viața.

5 – Învață-l „inteligența emoțională”

   Să constientizăm ce simțim și de ce simțim într-un anumit fel este primul pas spre cunoașterea de sine.  A-l ajuta pe copil să înțeleagă de ce are sentimente negative precum mânia sau frustrarea îi va fi de folos pentru toată viața. Atunci când își exprimă oricare dintre acele sentimente „negative”, discută cu el și aflați împreună „de ce” simte într-un anumit fel. Când ajungem să înțelegem cauzele trăirilor noastre, devenim mai senini și mai încrezători.

6 – Ajuă-l să dezvolte obiceiuri benefice!

   Perseverența este una dintre atributele reușitei în viață; de aceea, e necesar să încurajăm copilul să nu renunțe în caz de eșec, să apreciem voința lui de a face lucrurile bine, să discutăm cu el și sa îl învățăm să-și stabilească obiective clare.

7 – Îndrumați-l spre autodisciplină

   Autodisciplina presupune un bun autocontrol și se află în strânsă legătură cu inteligența emoțională. Numeroase studii psihologice au arătat că micuții care reușesc să se domine sunt mai fericiți și au o imagine de sine mai bună decât copiii care cad ușor pradă furiei sau nerăbdării.

8 – Joacă, joacă și joacă!

   Un copil fericit este un copil care se joacă! Jocul îi permite copilului să-și exerseze creativitatea, îl ajută să descopere lumea, îl învață cum să interacționeze cu ceilalți și chiar cum să rezolve conflictele.

9 – Creați un mediu fericit

    Ca și în cazul nostru, al adulților, mediul în care copilul trăiește îi afectează starea de spirit. Un mediu conflictual generează tensiune și o stare de iritabilitate copilului, în timp ce un mediu armonios îi perminte să se bucure de liniște .

10 – Mănâncă cu familia!

   Copiii care mănâncă regulat alături de părinți sunt mai stabili emoțional, au rezulte mai bune la școală și se descurcă mai bine în societate și în viața de zi cu zi. Masa poate fi un bun prilej pentru a discuta despre cum a fost ziua fiecăruia dintre voi și oferă copilului sentimentul de siguranță și valoare.

    În concluzie, pentru a oferi copiilor noștri șansa la fericire ne sunt necesare câteva ingrediente pe care noi înșine trebuie să le fi învățat. Fie că vorbim despre dăruire, despre relaționare, despre acceptare, despre obiective sau despre perseverentă, pentru a reuși în viață este necesar să ne împrietenim cu bucuria de trăi.

 

 

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes