„În viața noastră de zi cu zi trebuie să ne dăm seama că nu fericirea ne face recunoscători, ci recunoștința ne face fericiți.” (Albert Clarke)
Atunci când suntem recunoscători pentru ceea ce avem deja, nu mai avem tendința să căutam fericirea în lucrurile pe care nu le avem.
Starea de recunostință nu permite emoțiilor negative să-și facă loc în sufletul nostru.
Toate gândurile pe care le nutrim, toate credinţele, emoţiile pe care le rulăm zilnic şi toate acţiunile, obişnuinţele şi comportamentele noastre de zi cu zi ne determină acea frecvenţă unică de vibraţie.
Odată transmisă în Univers, această vibrație ne va aduce înapoi circumstanţe, evenimente, persoane sau lucruri care să se afle pe aceeaşi bandă de frecvenţă cu ce am transmis noi.
Studiile arată că oamenii recunoscători au niveluri mai ridicate de emoţii pozitive, satisfacţie de viaţă, vitalitate, optimism şi niveluri mai scăzute de depresie şi stres.
Lucrurile pentru care ne putem manifesta recunoștința includ:
- sănătatea
- partenerul de viață
- copiii
- starea financiară
- clienții
- părinții
- prietenii
- cunoștințele
- lucruri mai putin evidente precum: apa caldă, mâncarea, acoperișul de deasupra capului, patul în care dormi, hainele pe care le porti, vederea, abilitatea de a merge
- traiul într-o țară în care e pace
- libertatea de exprimare și de îndeplinire a obiectivelor
“Când devii conștient de binele de care ai parte în viața ta pui piatra de temelie pentru abundență.” – Eckhart Tolle
Iată 10 dintre beneficiile practicării recunoştinţei în viața de părinte:
1. Ne eliberează de emoțiile toxice
Atunci când scriem într-un jurnal despre cât de recunoscători suntem pentru ceilalți, pentru partenerul/a de cuplu, pentru copiii noștri, și cât de mulți alți oameni ne-au binecuvântat viața, experiențele noastre negative se diluează și energia lor dispare.
2. Ne înalță vibrația
Părinții și în general oamenii care se plâng tot timpul cât de grea este viața. Ei se înconjoară singuri cu frecvențe joase.
Oamenii care sunt recunoscători pentru ceea ce le oferă viața, se plasează mai aproape de frecvența fericirii.
3. Ne ajută să ne liniștim
Atunci când ai acea stare de agitație în care începi să dai dintr-o mână sau dintr-un picior și nu te mai poți opri, fiind gata să izbucnești și să strigi la copilul tău, găsește fix în acel moment un motiv să fii recunoscător/ recunoscătoare. După pauza de 5-10 minute în care ești recunoscător, agitația va disparea lăsând loc păcii.
4. Ne ajută să avem o stare de prezență
Te-ai putea întreba: „Păi cum să câștig o stare de prezență dacă recunoștința trebuie să o manifest pentru experiențe trecute?”.
Nu este chiar așa. Poți fi recunoscător și pentru momentul prezent.
Atunci când este vorba să fii recunoscător pentru experiențe trecute, această practică nu te ancorează acolo. Tu de fapt armonizezi trecutul pentru un prezent mai curat.
5. Alungă depresia
Depresia este considerată o boală. Alegerea practicării recunoștinței te poate ajuta să faci față mai bine depresiei dacă este cazul.
Acest lucru se întâmplă deoarece aduce cu sine simţăminte pozitive, optimism, bucurie. Aceste elemente contribuie la reducerea nivelului de anxietate sau stres şi, prin urmare, a posibilităţii de a suferi de depresie.
Recunostinta ne elibereaza de micile supărări. O persoana plină de recunoștință începe să-si privească micile supărări ca pe niste lecții din care poate învăța ceva util în viitor.
6. Ne ajută să înțelegem că nu există tristețe, ci numai incapacitatea noastră de a conștientiza fericirea din jur
Dificultatea de a ne înțelege emoțiile ne face pe cei mai mulți dintre noi să renunțăm la încercările noastre de a ne transforma viețile.
La primul obstacol în calea fericirii noastre, majoritatea dintre noi se simt plini de deznadejde și renunțăm la împlinirea acestui scop.
Adevarul este că, atâta timp cât vom trăi în lumea fizică și vom alege să experimentăm emoțiile din lumea noastră interioară, nu ne vom simti tot timpul bine.
O mai mare constientizare și o înțelegere mai puternică a realității, a percepțiilor noastre față de experiențele pe care le trăim, în special față de cele negative ne va permite să ne dezvoltăm ca persoane.
Căutarea fericirii eterne ne va mentine blocați în exact aceleași experiente pe care dorim să le evităm.
Așadar nu ceea ce se întâmplă contează, ci percepția pe care o ai tu este cea care contează. Orice experiență în sine, este una neutră, dar emoțiile care o acompaniază fac ca aceasta să fie catalogată ca placută sau neplacută, pozitivă sau negativă.
Este foarte important să ne învățăm copiii de mici să fie recunoscători la rândul lor pentru că bazele unei vieți echilibrate ale unui viitor adult se pun în copilărie.
Atunci când ne învățăm copiii de mici să-și gestioneze emoțiile și să se bucure de magia fiecărei zi, aceștia sunt cel mai probabil să devină adulți echilibrați.
Citește mai multe despre activitățile concrete pe care le poți realiza cu al tău copil în câteva minute zilnic pentru a se dezvolta echilibrat în cartea ”Copilul tău este un geniu!”, scrisă de Florin Alexandru împreună cu prof. Florian Colceag (supranumit ”antrenorul de genii”):
7. Rărește conflictele
Recunoștința are o vibrație total diferită de vibrația nemulțumirii. Conflict=nemulțumire. Recunoștință=armonie. Acesta este motivul pentru care recunoștința te ține departe de conflicte.
8. Ne ajută să renunțăm la noțiunea de „zi proastă”
Atunci când deja ai un obicei ca în fiecare zi să scri despre cinci lucruri pentru care ești recunoscător, ajungi ca zilele proastre să dispară din vocabularul tău. Asta pentru că începi să observi că fiecare zi este magică în felul său. Fiecare zi este unică. Fiecare zi vine cu lecțiile sale de viață care ne ajutăm să creștem.
9. Îmbunătăţeşte relaţiile pe care le avem
Recunoştinţa întăreşte şi îmbunătăţeşte relaţiile cu cei din jurul nostru.
10. Ne îmbunătăţeşte calitatea şi durata somnului
Persoanele recunoscătoare dorm mai mult şi mai bine şi reuşesc să adoarmă mai repede. Acest lucru se întâmplă deoarece nu se gândesc atât de mult la lucruri negative. În plus, se trezesc mai odihnite.
Totul se învaţă şi poate este timpul să începem să învăţăm recunoştinţa pentru a trăi o viață așa cum ne dorim, în armonie.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 155 shares