Toată lumea judecă și toată lumea este judecată. Este un adevăr trist care nu poate fi schimbat ușor. Prin urmare, trebuie să învățăm să trăim cu această realitate și să nu ne mai temem de părerile celorlalți. Dacă pentru un adult nu este ușor, pentru un copil este cu atât mai greu. În locul de joacă, la școală, în parc, unde tachinările sunt abundente, complexele cresc și încrederea în sine scade. Ca părinți, ne putem învăța copiii să se elibereze de părerea celorlalți urmând câteva aspecte pe care le vom dezvolta în cele ce urmează.

 De ce să-l înveți pe copilul tău să se elibereze de părerea celorlalți?

Cu toții suntem judecați, într-un fel sau altul, după aspectul, inteligența, acțiunile, gusturile, caracterul, emoțiile sau atitudinile noastre … Critica poate începe foarte devreme și poate afecta puternic persoana căreia i se adresează! Fără protecție împotriva acestor critici, copilul poate dezvolta complexe și se poate bloca emoțional. Desigur, nu asta ne dorim pentru copiii noștri. Pentru a evita acest lucru, este necesar să îi învățăm cum să facă față situației, pentru că, mai devreme sau mai târziu, se vor confrunta cu o astfel de situație.

 Să te detașezi de privirea celorlalți este dificil, dar nu imposibil!

Dorința de a aparține unui grup este prezentă la toate ființele umane. Aceasta este, printre altele, ceea ce îi permite să trăiască, încă din primii ani, într-o comunitate. Cu toții simțim nevoia de apartenență. Dar pentru a ne integra într-un grup, trebuie să fim acceptați. De multe ori, a fi acceptat presupune a nu ieși în evidență. Astfel, părerile celorlalți au ajuns să conteze pentru fiecare dintre noi, inclusiv pentru copiii noștri.

Însă această judecată externă poate afecta copilului moralul, stima de sine și încrederea în sine. A-l învăța pe copil să se elibereze de privirea altora este, prin urmare, o necesitate care îi va permite acestuia:

  • să se protejeze atunci când e tachinat;
  • să nu dezvolte complexe;
  • să știe cine este, să știe că el prin el însuși este important;
  • să oprească orice hărțuire încă de la început;
  • să înțeleagă că valoarea lui nu are nimic de-a face cu ceea ce gândesc alții;
  • să trăiască senin.

  Cum să-l ajuți pe copilul tău să nu se mai teamă de ochii altora?

  Nu-ți judeca copilul

  Primul aspect exterior cu care se confruntă un copilul îl reprezintă chiar familia. Copilul trebuie să se simtă iubit necondiționat. Trebuie evitate condiționările de orice fel cu scopul de a nu exista vreo legătură între ceea ce face sau spune copilul și ceea ce gândesc cei din jur, fie ei chiar și părinții. 

   “Zi de zi, acasă, la școală, prin televiziune, copiii învață visul exterior – cum trebuie să se poarte. Ei învață precum sunt domesticite animalele: cu pedepsă și recompensă. Astfel, învață frica; învață că trebuie să se comporte conform cerințelor pentru a fi apreciați (…); dacă nu se supun, vor fi pedepsiți – deci se vor simți excluși. Omul învață să facă tot posibilul pentru a fi cât mai mult în zona aprecierii și pentru a evita suferința. Așa învață el să își ascundă adevărata față și să pozeze în omul perfect,  așa cum se așteaptă alții să fie, doar pentru a se simți bine în societate. Așa începem să pretindem că suntem cine nu suntem, doar pentru a fi suficient de buni pentru cei din jur, pentru mama și tata, pentru profesori, pentru șefi. Apare frica de a nu fi respins și de a nu fi suficient de bun.” afirmă Don Miguel Ruiz, om de spirit mexican, în cartea sa “Cele patru legăminte”

   Să ne desprindem noi înșine de părerile celorlalți

 Copilul este modelat după noi. Dacă arătăm că ceea ce cred alții despre noi contează, va adopta același comportament. De exemplu, când îi spunem copilului nostru: „Taci, taci, nu face prea mult zgomot, te aud vecinii!”, îi spunem că trebuie să se îngrijească și să se adapteze la opiniile altora. De aceea, a ne educa pe noi înșine în acest sens devine necesar, astfel încât copilul să poată face același lucru și să nu devină victima părerilor celorlalți.

    Să-l ajutăm să fie  independent

   A oferi copilului oportunitatea de a fi independent, de a învăța să se descurce singur este una dintre cele mai importante chei. Nu înseamnă că-l neglijezi, dimpotrivă, este vorba despre a-l ajuta și a-l sprijini în construirea unui caracter frumos și a unei personalități puternice. A-l ajuta pe copil să fie independent îi va permite să câștige încredere în sine și să facă față situațiilor dificile.

  Învață-l că lumea este liberă să aibă propriile opinii

  A explica copilului că judecata celorlalți vorbește despre cei care au acele gânduri și nu despre el, îl va determina să conștientizeze că fiecare este liber să gândească ce vrea, însă gândurile celorlalți nu îi vor afecta propria valoare.

  “Orice ar face oamenii, orice ar gândi sau ar spune ei, nu luați aceste lucruri la modul personal. Dacă ei vă spun că sunteți minunat, ei nu spun acest lucru din cauza dumneavoastră, ci numai pentru a vă face plăcere. Tu știi că ești minunat, oricum. Nu este necesar să-i crezi pe ceilalți oameni care-ți spun că ești minunat. Nu luați nimic la modul personal. (…) Atunci când îi privești pe ceilalți exact așa cum sunt, fără a interpreta nimic la modul personal, este imposibil să fii rănit de ceea ce spun sau fac ei”, afirmă Don Miguel Ruiz. Este un îndemn asupra căruia se merită să medităm cu toții, să încercăm să vedem în gestul celui  care rănește un strigăt de ajutor.

Când vom înțelege acest lucru, cuvintele sau comportamentul celorlalți nu ne vor mai afecta, vom vedea dincolo de aparențe și vom fi capabili să le vorbim copiilor noștri despre adevărata lor putere – aceea de a fi iubire!

 

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse