Să înveţi cum să înveţi…se învaţă. Da, adesea sub presiunea de a face cât mai multe lucruri şi de a reţine cât mai multă informaţie – chiar dacă inutilă, copiii duc o luptă acerba încercând să se menţină pe linia de plutire.

Eforturile lor sunt tot mai mari, iar mulţi îşi pierd energia, puterea şi dorinţa de a mai învăţa.

De ce? Pentru că toată lumea cere copiilor să înveţe, însă nimeni nu îi învaţă cum să înveţe. Iar pentru un copil, lupta cu temele nesfârşite, lecţiile învăţate pe de rost şi contabilizarea problemelor matematice reprezintă nu doar un factor major de stres, dar mai ales un obstacol în obţinerea rezultatelor dorite. Şi nu, nu este vina copiilor, ei doar au nevoie să fie învăţaţi cum să înveţe şi cum să facă faţă volumul mare de informaţie.

Îţi propun să descoperim împreună Metoda Feuerstein, tehnica incredibilă care îi învaţă pe copii cum să înveţe.

Ce este metoda Feuerstein?

Metoda Feuerstein este tehnica prin care copilul dezvolta talentul talentul de a învăţa…cum să înveţe. Fără ca lucrurile să mai fie făcute cu efort şi lipsite de logică şi bucurie. Aceasta se concentrează pe sporirea potenţialului de învăţare, nu pe memorarea fără logica, de dragul de a reţine cât mai multă informaţie – care va fi curând uitată.

copii care invata usor

Ca rezultat, elevul dobândeşte cunoștințele necesare pentru a depăşi rutină şi pentru a învăţa cu succes.

Metoda Feuerstein este o tehnică destul de personalizată, am putea spune, pentru că scopul său este acela de a identifica ce butoane cognitive sensibile are fiecare persoană, pentru a le folosi în maximizarea capacităţii de învăţare.

Altfel spus, metoda Feuerstein îl învaţă pe fiecare în parte cum să înveţe – ţinând cont de personalitatea, abilităţile, nevoile şi potenţialul personal.

Beneficiile metodei Feuerstein pentru copii

Tehnica Feuerstein îi învață pe copil o strategie cognitivă în patru paşi simpli: să adune informaţii,să aplice informaţiile, să strategizeze şi să rezolve simplu sarcinile.

Astfel, în momentul în care copilul este copleşit de teme, sarcini şcolare şi extraşcolare, iar timpul pare limitat şi energia consumată, metoda Feuerstein vine în ajutorul lor cu simplificarea lucrurilor.

Dispare, aşadar, tendinţa de a “toci”, de a memora o serie de informaţii fără a le înţelege şi asimila – din nevoia de a acoperi materia şi de a face faţă cerinţelor. Munca elevului se simplifică, însă la fel de important este şi faptul că metoda Feuerstein învaţă copilul cum să înveţe…în general, nu doar la şcoală, ceea ce îl ajuta în construirea unei strategii proprii, la îndemâna lui, pe care să se bazeze permanent, indiferent ce ar învăţa.

Mai mult sau mai puţin, metoda Feuerstein implementează subtil sentimentul de reuşită şi încredere în sine a copilului, precum şi dezvoltarea spiritului de leadership.

Datorită ușurinței utilizării şi modului în care a reuşit să se adapteze, metoda Feuerstein este primită cu deschidere şi practicată în peste patruzeci de țări din lume.

Ce face metoda Feuerstein atât de apreciată
 • a rezistat testului timpului
 • are eficiență şi aplicabilitate atât în clasă, la şcoală, dar şi clinic, în cabinete specializate
 • se adresează tuturor categoriilor de vârsta: copii, adulţi, vârstnici
 • reprezintă o parte importantă în procesul formării profesionale din toată lumea

copii care invata

Lumea este un loc în continuă schimbare, iar în ultimii zece ani, cel puţin, cu toţii am observat asta prin propria experienţă. Am fost nevoiţi să ne adaptăm, să învăţăm permanent lucruri noi, necesare în mediul profesional sau în dezvoltarea personală.

Nu mai vorbim despre explozia tehnologică. Totul e la un click distanţă, găsim orice, oricând, nici deplasarea nu mai e necesară. Însă toate aceste avantaje au venit la pachet cu schimbări majore.

Studiile realizate de Institutul Feuerstein susţin faptul că, acum zece ani, cele mai căutate meserii de astăzi, managementul, social media, consilierul pentru dezvoltare personală şi dezvoltatorul de aplicații, nici măcar nu existau.

Cel puţin nu în forma în care există acum, lucru care ne obligă să evoluăm.

Metoda Feuerstein susţine acest tip de evoluţie, ne învaţă cum să învăţăm, aşa încât să putem ţine pasul cu schimbările, să ne adaptăm uşor şi să înmagazinăm informaţiile de care avem nevoie pentru a reuşi pe toate planurile.

Copiii beneficiază încă de la începutul vieţii de această metodă, tocmai de aceea este esenţial ca ei să ia contact cu aceasta cât mai timpuriu. De ce?

 • Îi învață să înveţe
 • Îi ajută să îşi gestioneze timpul şi să nu mai piardă întreaga zi memorând informaţii pe care le vor uita
 • Îi învață să fie eficienţi
 • Le dezvoltă încrederea în sine
 • Le susţine spiritul antreprenorial
 • Le deschide noi orizonturi şi îi ajută să descopere ce le place, cum să înveţe eficient şi cum să se dezvolte în domeniul în care sunt talentaţi
 • Îi ajută în randamentul şcolar

Cu creion şi hârtie, copiii pot porni pe drumul cel mai uşor al învăţării eficiente, calitative şi care îi ajută să îşi dezvolte logica.

Ce ar mai trebui să ştii

copil educatProfesorul Feuerstein a fost fondatorul și președintele Institutului Feuerstein, un psiholog clinician extraordinar, specializat în de dezvoltarea cognitivă, cel căruia îi datorăm mulţumiri pentru viziunea şi implementarea tehnicii.

Mai mult decât atât, profesorul Feuerstein s-a născut în România, în 1921, unde a şi studiat psihologia – pornind apoi în multiple cercetări pentru lansarea conceptului care să ne ajute să învăţăm util, eficient, logic, simplu şi rapid, pentru ca astăzi, copiii să beneficieze de această posibilitate extraordinară.

Concluzie

Poţi discuta cu un specialist în metoda Feuerstein, care să te ajute să înveţi mai uşor cu cel mic, să evoluaţi împreună şi să simplificaţi lucrurile, astfel încât învăţatul să devină o bucurie.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse