Ca mamă, principala ta grijă este siguranţa copilului. Cauţi zilnic cele mai bune metode pentru educarea lui, vrei să te asiguri că se dezvoltă armonios şi, recunoaşte, te concentrezi mai mult asupra pericolelor de care să-l fereşti, decât asupra aspectelor pozitive.

Este în regulă, tuturor ni se întâmplă. Ideal ar fi să schimbăm acest tipar, imediat ce aflăm că se poate şi altfel.
Când te gândeşti la pericolele care pândesc generaţia nouă, unul dintre cele mai de temut ar fi tehnologia. Copilul stă toată ziua pe telefon, copilul e cu ochii numai în tabletă, copilul se joacă prea mult pe calculator, nu mai ştiu ce şi cum să fac.

Am eu o soluţie. Dacă tot petrece mult timp cu ochii în ecrane, măcar să fie constructiv.

Cum pot ajuta jocurile pe calculator la dezvoltarea copilului tău

Un studiu psihologic, recent realizat, a descoperit faptul că atunci când sunt alese corespunzător, jocurile pe calculator contribuie semnificativ la dezvoltarea inteligenţei emoţionale a copilului şi la pregătirea lui pentru viaţă.

Iată cum pot susţine jocurile pe calculator dezvoltarea copilului tău.

1. Îi dezvoltă creativitatea, gândirea critică şi îl învaţă să rezolve probleme

jocurile video i neducatie

Alese cu grijă, jocurile pe calculator îi pot dezvolta copilului două abilităţi esenţiale reuşitei în viaţă: creativitatea şi gândirea critică.

De exemplu, un joc bazat pe reguli foarte precise, îi permite copilului înţelegerea profundă a structurii succesului, îl învaţă răbdarea şi îi oferă motivaţia de a trece la următorul nivel.

Asigură-te că alegeţi un joc ce solicită gândirea critică, luarea de decizii şi creativitatea.

Jocul care îl pune pe cel mic în dificultate – este un joc perfect pentru stimularea cognitivă şi exersarea atenţiei.

2. Îi trezesc interesul pentru artă, istorie şi geografie

Există jocuri pe calculator care îi permit copilului să exploreze cultura antică, diferite teritorii ale lumii, să descopere pictură şi muzică de calitate.

Când lucrurile stau aşa şi grijile tale sunt mai mici, nu? Da, există jocuri care se ocupă de cultura generală a copiilor. Şi ar trebui să ne bucurăm. Încă o dată, ni se confirmă că joaca este pregătire pentru viaţă.

Dacă vrei să-l surprinzi, fii chiar tu cea care se interesează de jocurile pe calculator – şi fă-i un cadou pe care sigur îl va aprecia. Uite ce uşor vei intra în topul celor mai cool mame.

3. Jocurile video înlesnesc socializarea

Dacă noi privim jocurile pe calculator ca pe o metodă sigură de izolare, pentru copii sunt, de fapt, o excelentă cale de a-şi face noi prieteni. Indiferent că se joacă în echipe online sau îşi doreşte să îşi invite câţiva prieteni acasă, responsabilitatea ta rămâne să îl susţii.

Acceptă că noua generaţie are alte căi de socializare, susţine-l şi bucură-te că deţii controlul, ştii exact ce face, unde e şi ce învaţă. Pentru că, dacă accepţi provocarea, vei fi chiar tu cea care îi cumpără jocurile. Sau care negociază în alegerea celor potrivite.

E simplu să îţi controlezi copilul fără să îl urmăreşti, să îi verifici telefonul, să-l pedepseşti şi să-i pui bariere.

4. Jocurile video vă consolidează relaţia

Foarte puţini părinţi acceptă să se joace pe calculator cu copiii lor. De fapt, cei mai mulţi consideră că nu e în regulă, că vor da un exemplu negativ copilului şi că vor întreţine un comportament dependent.

jocurile pe calculator si educatia

Nu e chiar aşa. Uneori e chiar bine să faci parte din gaşca copilului tău şi să vă jucaţi împreună şi ceea ce îşi doreşte el. Alegeţi împreună un joc, vezi ce îşi doreşte el, negociază pentru ce îşi doreşti şi tu – şi găsiţi-l pe cel ideal.

Jucaţi-vă împreună, fiţi competitivi, creativi, discutaţi jocul, lasă-l pe cel mic să găsească mai multe soluţii, cere-i ajutorul, dă-i voie să conducă.

De fapt, Cheryl K. Olson, asistent medical de psihiatrie la Harvard Medical School, recomandă astfel de interacţiuni cu copilul, din când în când.

Efectele pozitive ale timpului petrecut împreună vor fi mai multe decât efectele negative ale timpului petrecut în faţa ecranelor.

5. Jocurile video îi ajută să fie competitivi

Dacă reuşeşti să dai la o parte potenţialul nociv al jocurilor pe calculator, acestea pot ascunde adevărate lecţii de leadership şi spirit competitiv.

Nivelul următor, eliminarea celorlalţi participanţi şi câştigul final îl motivează pe copil să fie competitiv.

În momentul în care, prin joc, el descoperă satisfacţia succesului, va fi interesat să îl obţină pe mai multe planuri.

Nu te grăbi să îi predai aceste lecţii. Dă-i voie să le înveţe din jocuri. Chiar dacă sunt jocuri video. Când păstrăm măsură, totul se termină cu bine. Nu face o dramă din faptul că ai un copil pasionat de ecrane. Când gestionam totul cu atenţie, putem obţine multiple alte beneficii.

Cum ştii dacă ai un copil dependent de jocurile video

Vrei să ştii dacă e cazul să te îngrijorezi sau nu pentru cel mic? Uite principalele 7 semne care îţi spun că ai un copil dependent de jocurile video.

  •  S-ar putea juca nonstop, dacă nu l-ar întrerupe cineva.
  • Nu se plictiseşte niciodată, nu simte nevoia să o ia o pauză
  • Are o criză greu de stăpânit atunci când îi opreşti jocul
  • Se deprimă imediat ce nu mai are acces la jocuri
  • Îşi sacrifică orele de somn pentru a se juca
  • Nu găseşte interes şi plăcere în alte activităţi
  • În lipsa jocurilor video, copilul refuză orice altă propunere distractivă şi are un comportament agresiv

Concluzie

Dacă nu bifezi cel puţin două, poţi sta liniştită, e o etapă trecătoare, din care veţi putea învăţa amândoi multe lucruri. Încearcă să priveşti viaţa şi dezvoltarea şi din perspectiva lui. Doar aşa veţi reuşi – cu adevărat – să vă conectaţi, să empatizaţi şi să vă consolidaţi relaţia.

Nu poţi fi permanent împotriva copilului, doar pentru că el e mai mic, iar tu ai mai multă experienţă. Învăţăm, zilnic, o mulţime de lucruri despre copii… tocmai de la ei.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse