A-ţi creşte copiii singur este unul dintre cele mai grele lucruri pe care le poate întâlni cineva, o adevărată provocare în viaţă.
Poate fi o adevărată provocare deoarece faptul că ești singur și nu există alt adult cu care să împarți deciziile, disciplina și responsabilitățile financiare este o situație greu de gestionat.
Ție îți revine toată povara de a găsi o soluții adecvate pentru copii, de a câștiga un trai decent și de a-ți îndeplini atribuțiile de părinte.
Cu toate acestea, lipsa unui al doilea părinte are adesea un impact mai puțin negativ asupra copiilor decât instabilitatea familială, lipsa structurii și aplicarea inconsecventă a standardelor părintești.
Acest lucru se întâmplă datorită presiunii, stresului și oboselii. Iar în cazul în care un părinte este prea obosit sau este tulburat emoțional și nu se poate ocupa în mod constant de disciplina și educația copilului, pot să apară problemele de comportament ale copilului.
Împărțirea timpului între muncă și creșterea copilului poate da naștere la lipsuri financiare și izolare socială.
De asemenea, pe măsură ce copilul crește acesta poate resimți lipsa unui model parental masculin sau feminin (în funcție de care părinte lipsește).
Acești copii sunt expuși riscului pentru următoarele:
- Nivel mai scăzute în ceea ce privește realizările educaționale
- Există o posibilitate de două ori mai mare să renunțe la școală
- Intră în conflict mai des cu părintele (părinții)
- Este supravegheat mai puțin de adulți
- Există o posibilitate mai mare de a folosi droguri și alcool
- Dezvoltă comportament sexual cu risc sporit
- Intră în anturaje nepotrivite
- Instabilitate emoțională și comportamentală
- Predispoziție spre suicid
- Predispoziție spre repetarea tiparului parental, posibilitate să divorțeze la vârsta adultă
Este important să știm că fiecare familie cu un singur părinte este diferită. Copiii care trăiesc cu o mamă văduvă vor avea o viață diferită față de copiii cu părinți divorțați sau cu cei ale căror părinți nu au fost niciodată căsătoriți.
Copiii părinților divorțați vor avea o gamă largă de relații cu părinții și partenerii părinților, în funcție de aranjamentele privind custodia și de angajamentul părintelui care nu este custodia de a menține o relație cu copilul.
În ciuda faptului că acești copiii proveniți din familii monoparentale se confruntă adesea cu un timp mai dur economic și emoțional decât copiii cu două familii biologice, copiii din familiile monoparentale se pot dezvolta normal în școală și pot menține comportamente și relații sănătoase.
Pentru a avea relații sănătoase, inteligența emoțională este foarte importantă. Tocmai de aceea, colegul nostru Florin, a realizat jocul EQ Game – de dezvoltare a inteligenței emoționale, destinat întregii familii. Este oportunitatea minunată să vă cunoașteți emoțiile și să vorbiți despre ele.
Dacă ești părinte singur, iată câțiva pași care te-ar putea ajuta să îi creezi experiențe pozitive copilului tău:
- Oferă-i copilului tău îngrijire stabilă și sigură
- Reamintește-i tot timpul copilului tău ca nu a făcut nimic care să provoace divorțul sau separarea și că îl veți iubi tot timpul
- Stabilește o rutină zilnică și respect-o zi de zi
- Aplică reguli și disciplinează-ți copilul în mod clar și consecvent.
- Permite-i copilului să fie copil și nu-l ruga să rezolve problemele adulților
- Cunoaște oamenii importanți (profesori, antrenori, prieteni) din viața copilului
- Răspunde-i la întrebări despre celălalt părinte calm și sincer
- Evită comportamentul care determină copilul să se simtă presat să aleagă între părinții divorțați.
- Explică-i cu onestitate limitările financiare
- Nu te simți vinovat – Nu te învinovăți și nici nu răsfăța copilul încercând să compensezi faptul ca ești unicul lui părinte.
- Ai grijă și de tine – activitatea fizică, dieta sănătoasă și odihna să facă parte din rutina ta zilnică.
- Planifică din timp să faceți diverse activități relaxante cu prietenii tăi sau chiar și singuri, doar tu și copilul tău
- Colaborează și cu alți părinți – un părinte singur nu trebuie să facă totul fără nici un ajutor. O alternativă ar fi să te alături unui grup de sprijin pentru familiile monoparentale sau adresează-te asistenților sociali. De asemenea, poți apela și la cei dragi, prietenii de încredere, vecinii de fiecare dată când este necesar.
- Păstrează-ți optimismul – atitudinea și starea de spirit pot afecta copilul. Este bine să fii sincer cu copilul tău dacă treci printr-o perioadă dificilă, dar nu uita să îl incurajezi și să îi spui că totul va fi bine.
- Păstrează-ți simțul umorului atunci când va ocupați împreună de treburile de zi cu zi
A fi părinte singur, poate fi o experiență provocatoare dar și plină de satisfacții. Prin dragoste și respect, comunicare directă și sinceră poate fi diminuat stresul și presiunea determinată de creșterea copilului.
Spor în toate, drag părinte!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 119 shares