– Andrei, de ce spui că nu îl iubești pe tati?
– Pentru că eu nu exist pentru el.
– Doamne, puiule, de ce crezi asta?
– Fiindcă vorbim doar o dată pe săptămână. El nu a rămas cu mine și cu tine aici. Pleacă mereu în țări străine.
Copilul tău îi simte lipsa din plin tatălui său?
Conform Institutului Național de Statistică, la finalul anului trecut, 65.425 de copii aveau unul dintre părinți plecați în străinătate. Iar numărul lor este în continuă creștere.
Sunt mulți părinți care se confruntă zilnic cu această problemă. Mai ales în primii 7 ani de viață când copilul are nevoie de cea mai mare îndrumare din partea familiei sale și vulnerabilitatea sa este dusă la extrem.
Pe lângă faptul că ruptura emoțională de celălalt părinte zguduie relația dintre soți, cea mai mare tristețe o poartă copilul.
Absența fizică totală a tatălui, în cazul de față, îl poate determina pe copil să se simtă neajutorat, nesusținut și iubit doar de mamă. Cu siguranță că nimeni nu își dorește să se ajungă aici, însă echilibrul emoțional al copilului este supus unor schimbări majore odată cu plecarea celuilalt părinte.
Pentru început, este bine să te înarmezi cu răbdare, pentru că te vei confrunta cu o serie de întrebări repetitive menite să-l facă pe copil să se simtă în siguranță. Ca situația să fie cât mai ușor de îndurat pentru amândoi, este important să te ocupi mai întâi de liniștea ta sufletească și să găsești răspunsurile necesare la sentimentele tale confuze.
➖ Înainte de a-i răspunde copilului întrebărilor sale de clarificare, e necesar să-ți antrenezi capacitatea de a-ți controla propriile emoții.
Dacă te simți furioasă, dezamăgită sau tristă, nu este nimic în neregulă cu tine. Şi soțul, dar și copilul tău simt aceleași lucruri.
Pentru a putea face față valului de întrebări delicate și stărilor emoționale fluctuante, ai nevoie de o pregătire emoțională intensă.
➖ Poți începe cu înțelegerea emoțiilor. Ține un jurnal al trăirilor pe care le înfrunți și descarcă în acest fel tot ce ai pe suflet. Apoi, verifică ce ai notat și treci la etapa conștientizării emoțiilor.
➖ Nu te panica atunci când ai gânduri negative. Este normal să te simți tristă, iar de fiecare dată când simți nevoia să te liniștești, poți inspira adânc și poți înlocui cu „totul va fi bine”.
➖ Imaginează-ți că ești propriul tău martor la felul în care reacționezi atunci când ești stresată. Cum se vede din exterior? Ce crezi că ai putea schimba să te simți mai bine? Notează-ți aceste schimbări.
Altfel, comunicarea între copil și tatăl său poate fi extrem de ineficientă și dureroasă dacă nu se intervine la timp.
Este foarte important ca mămica, în cazul de față, fiind părintele rămas acasă cu copilul, să acționeze înțelept, să vorbească mereu frumos despre soțul său și să încerce să îi ceară părerea ori de câte ori este posibil.
Cel mic nu trebuie să uite cât de important este celălalt părinte, chiar dacă nu se află fizic lângă el în fiecare zi.
Cel mic nu trebuie să se simtă părăsit, ci să aibă parte de răspunsuri clare și sincere cu ceea ce se întâmplă, ba chiar să i se explice emoțiile.
➖ („Înțeleg că ești trist și că simți o durere în piept atunci când te gândești la tati. Și eu simt la fel. Ne este dor de el și de aceea ne simțim triști. Dar să știi că el ne iubește la fel de mult ca și noi, chiar dacă nu este aici aproape.”)
Tristețea și furia unui copil care se află în această situație sunt greu de oprit, dar pot fi remediate prin intermediul stabilirii controlului emoțional. Atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.
Acest lucru presupune cunoașterea și gestionarea emoțiilor, astfel încât copilul să înțeleagă mai bine ce i se întâmplă.
Există copii care, după ani de suferință în tăcere, reușesc să-și recapete echilibrul emoțional și copii care niciodată nu își mai revin din șoc, întregul parcurs al vieții lor nefiind ocolit de eșecuri.
Pentru a reuși să îți înveți copilul cum să își recapete echilibrul emoțional și să întărească legătura cu părintele plecat la muncă în străinătate, poți apela cu încredere la jocul „EQ GAME – Alfabetul inteligenței emoționale”.
Este un joc care dezvoltă inteligența emoțională a copilului și îl ajută să-și cunoască emoțiile și să le gestioneze. Și nu doar el va beneficia de această alinare, ci și tu. Pentru că îl veți juca împreună și vă veți simți mult mai bine.
Află mai multe despre „EQ GAME” aici:
https://tikaboo.ro/eq-game-apr/?
Pentru că ECHILIBRUL EMOȚIONAL este necesar tuturor pentru a depăși situațiile dificile.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 29 shares