Cauți nume de fete? În secolul schimbărilor devine din în ce mai dificil să facem alegeri de care să fim mulțumiți toată viața.
Lucrurile se complică atunci când trebuie să gândești și din perspectiva copilului tău, nu-i așa?
Una dintre deciziile despre care îți voi vorbi în acest articol este – aceea de a alege un nume pentru micuța ta prințesă.
Care sunt criteriile de care să ții cont pentru a face cea mai bună alegere și mai ales care este trendul în materie de nume de fete pentru anul 2019?
Vei intra în posesia tuturor răspunsurilor pe care le cauți.
Mai întâi însă îți propun să faci cunoștință cu o experiență proprie de viață care îți va fi de ajutor.
Povestea fetei căreia nu-i plăcea numele său
Când am avut certitudinea existenței „biluței”, primul gând a fost: ce nume să-i punem?
Dacă până atunci nu am avut niciodată o memorie bună a numelor, dintr-odată am început să acord mai multă atenție acestui aspect. Dar toate parcă-mi rezonau diferit în minte. Am simțit că trebuie să-mi fac puțină ordine în gânduri, așa că am început să mă documentez. Încercam să înțeleg semnificația fiecărui nume și ajunsesem în scurt timp să asociez persoanelor pe care le cunoșteam câte ceva din caracteristicele numelui ce-l purtau.
Am ales să împart sarcina la 2, așa că l-am implicat în ecuație și pe tătic. Doar dădea spre moștenire 50% din frumoasa sa „avere” cromozomială. Spre norocul meu, el mi-a acordat toată încrederea, asignându-mi această misiune importantă – alegerea numelui copilului meu.
Când s-a împlinit termenul conform căruia puteam afla sexul copilului, și mai multe emoții au pus stăpânire pe mine. Aveam o listă întreagă în minte de nume de fete, câte unul, poate chiar două pentru fiecare literă din alfabet.
Apoi, ușor, ușor, toată simbolistica numelor începea să mi se șteargă din memorie. „Biluța” nu mai avea să fie biluță prea mult timp, iar eu încă nu mă decisesem cum aveam s-o numesc.
Mi-am amintit de o cărticică pe care o citisem cu ceva timp în urmă. Era despre o fetiță căreia nu îi plăcea numele său. M-am regăsit oarecum în cartea aceea pentru că, o bună bucată de timp, nici mie nu mi-a plăcut numele meu.
Pe vremea când părinții mei mi l-au ales, oamenii nu erau atât de obișnuiți cu numele care nu sunau tocmai românește. Așa că primeam în plus câte-o literă de fiecare dată când mi se adresau. Alteori, anumite litere erau înlocuite cu altele. Fiecare îl rostea cum îi venea mai ușor. Iar eu, nu mă regăseam în numele nou pe care mi-l atribuiau ei. Și parcă nici într-al meu.
Astfel că, a urmat o perioadă în care mi-am dorit să-l schimb. Aș fi vrut să-mi schimb numele. Hotărârea era luată, dar nu știam variantele. Să mai adaug o literă, două, trei, să înlocuiesc unele litere cu altele? Și toate astea doar pentru ca nimeni să nu îl mai greșească.
Apoi, mi-am dat seama că orice variantă aș fi ales, niciuna nu m-ar fi reprezentat mai bine. În niciuna nu mă regăseam. Trăisem atâția ani împreună, eu și numele meu imperfect… Nici nu-l mai doream perfect. Simțeam că îmi schimb identitatea odată cu numele și nu voiam asta. Așa că n-am mai făcut nicio schimbare.
Toate aceste gânduri, care au revenit în mintea mea, mi-au îngreunat și mai mult misiunea atunci când am avut de făcut o alegere.
După ce am uitat tot ce citisem despre zecile, sutele de nume de fete, mi-am amintit numele care îmi venise prima oară în minte când am aflat despre existența „biluței” mele. Încă nu-mi era clar dacă avea să fie un EL sau o EA, dar orice-ar fi fost, ar fi avut acel nume. Adaptat în funcție de gen, bineînțeles:)
Cauți și tu un nume de fată? Nu este o alegere tocmai ușoară, ținând cont de faptul că trendul numelor se schimbă destul de repede. În plus, ai vrea ca fata ta să fie și ea mândră de numele ales.
Îți propun să iei în calcul câteva detalii care îți vor ușura misiunea:
Cum să faci cea mai bună alegere. 9 sfaturi care te-ar putea ajuta să găsești cel mai potrivit nume pentru fetița ta
- Consultă-te și cu tatăl copilului. Pentru s-ar putea să aibă și el preferințe și pentru că aveți aceleași drepturi „de autor” asupra micuței voastre. Și uneori s-ar putea să vină cu argumente atât de bune, încât să te și convingă.
- Dacă tatăl nu este de acord cu alegerea ta, oferă-i o șansă. Dă-i posibilitatea să-ți explice motivele pentru care nu-i place numele ales de tine. De obicei, asociem numele cu persoana care îl poartă. Iar atunci când o persoană ne este antipatică, și numele ei ne devine astfel. Dacă acesta este unul dintre motivele pentru care alegerea ta este disputată, oferă-i și tu câteva exemple de persoane drăguțe care poartă numele ales de tine. Există 90% șanse să-l convingi.
- Dificultatea cu care se pronunță numele influențează încrederea în sine. Pentru tine sună atât de bine. Probabil ai știut că acesta va fi numele, dinainte de a deveni mămică. Însă ia în calcul și faptul că pentru unii oameni poate părea dificil. Dacă totuși alegi un nume dificil de pronunțat, ai în vedere și un al doilea. Să aibă copilul de unde alege.
- Nume rar sau nume la modă? Cel care ți-ar reprezenta cel mai bine copila. Când i-am ales numele fetei mele, știam deja că mai erau cel puțin trei copii, care locuiau pe aceeași stradă și se numeau identic. Ulterior au mai apărut câțiva. Ar putea forma o dinastie acum.
- Diminutiv sau nu? Poate acum cuvintele pe care le asociezi cu cea mică au toate sufixe drăgălașe- „uca”, „uța”, „ița”. Și, cu siguranță copilul tău va fi mereu copil. Dar gândește-te că nume precum „Măriuca”, „Irinuca”, nu ar mai suna la fel de drăgălaș atunci când ar fi purtate de un adult.
- Ține cont și de numele de familie atunci când alegi prenumele. Alege un prenume care să sune bine în combinație cu numele de familie.
- Gândește-te și la inițialele care vor compune numele fiicei tale. Cu siguranță nu vrei ca prescurtarea numelui complet să fie o sursă pentru glumele nesărate ale colegilor.
- Un al doilea nume de sfânt, dacă vrei să ai mai multe ocazii pentru a sărbători. Persoanele cu un singur nume sunt însă la fel de complete ca și persoanele cu două sau mai multe nume.
- Și dacă părinții tăi sau ai lui nu sunt de acord cu alegerea voastră vor fi mai puțin pretențioși după venirea pe lume a micuței tale. De cele mai multe ori găsesc ei un nume de alint care să le fie pe plac.
Semnificația numelui și personalitatea
Numele care pot fi considerate indezirabile de către copii, pot influența respectul de sine al acestora. Numeroasele studii ce țin de psihologia numelor au arătat faptul că persoana purtătoare al unui nume neobișnuit tinde să aibă o stimă de sine scăzută. Uneori chiar și probleme de integrare socială, spre deosebire de copiii ce poartă un nume mai popular.
Atunci când alegi un nume rar pentru fetița ta, cântărește bine situația pentru că s-ar putea ca ea să nu poarte cu îndrăzneală un nume precum: Cher or Julietta. Ar fi păcat ca numele copilului tău să facă obiectul unor remarci nu tocmai drăguțe.
Numele influențează felul în care ne văd ceilalți
Conform studiilor, numele influențează relația pe care o avem cu ceilalți și felul în care aceștia ne privesc.
Dacă un copil cu un nume ciudat va fi mereu tachinat de ceilalți, un nume cu rezonanță legendară îi va conferi acestuia un plus de încredere. Cei din jur vor avea involuntar o atitudine respectuoasă pentru purtătorul unui astfel de nume.
Și dacă după ce ai citit toate cele de mai sus, încă îți lipsește inspirația, îți las aici 25 de nume de fete din care te-ai putea inspira pentru anul 2019.
25 de nume de fete din care te poți inspira pentru anul 2019
- Alessia – derivat de la prenumele Alexandra, cu aceeași semnificație: protector al oamenilor
- Anabel – dragut, amabil, dulce, ușor de iubit
- Alma- suflet, amabil, draguț, prietenos
- Anastasia – consacrat de biserică pentru a desemna învierea lui Hristos
- Beatrice- fericire, beatitudine
- Brianna – noblețe, exaltare, superioritate
- Christina – urmaș al lui Hristos
- Carina – corespondentul adjectivului iubit, drag
- Daria – cel care posedă și menține binele
- Dariana – derivat al numelui Daria, cu aceeași semnificație
- Ema – întreg, complet, universal
- Erika – mereu conducător
- Eva –viață
- Ilinca –lumină, strălucire
- Isabelle – frumoasă, promisiunea lui Dumnezeu
- Iulia – lumina cerului, divinitate
- Miruna – cea aducătoare de pace
- Natalie – zi de naștere, nașterea lui Hristos, Crăciun
- Raissa – trandafir, preaiubită, fără griji
- Rebeca – splendoare
- Renata – renăscut
- Sofia – înțelepciune
- Timeea – fire dulce, onoare
- Valeria – putere, sănătate
- Vanesa – fluture
Concluzia
Înainte de a alege numele fiicei tale, gândește-te bine ce vrei să atragă el: admirație, simpatie, remarci nepotrivite, glume nesărate.
Numele va avea o influență asupra personalității, stabilității emoționale, respectului de sine al copilei tale. Și da, nu e o misiune tocmai ușoară, dar este una dintre cele mai plăcute.
Abonează-te la robotul de messenger și intră în comunitatea părințăilor înțelepți pentru a rămâne la curent cu astfel de articole.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 45 shares