Child Education Concept

6 caracteristici care te vor ajuta să interpretezi desenele copilului tău

Personalitatea copilului este în permanentă schimbare în primii ani de viață.

Până la vârsta de 5-6 ani, copilul prezintă caracteristici egocentriste, conform cărora el este centrul universului și totul se învârte în jurul său. În această perioadă, el este apropiat de părinți, în special de mamă.

Mai târziu însă el devine conștient de faptul că în universul său există și noțiunea de bine și noțiunea de rău. Există și reguli, dar și opțiuni. El devine conștient de ceea ce poate să facă – „asta pot face”, „cred că nu voi reuși”. Își cunoaște aptitudinile.

Odată cu perioada școlarității, copilul stabilește relații afective cu membrii grupului din care alege să facă parte.

Acesta este momentul în care lucrurile se complică puțin. Copilul comunică mai ușor cu persoane adulte străine ori cu noii prieteni, decât cu părinții.

Există și alte mijloace de comunicare cu copilul

Chiar există! Atunci când acesta refuză să comunice cu tine, îți propun să apelezi la interpretarea desenului familiei pentru a-l înțelege mai bine.

Prin intermediul desenului, copilul îți comunică sentimente pe care nu știe încă să le exprime în cuvinte, își exprimă frici pe care nu le înțelege.

Ai putea spune că nu ești suficient pregătit pentru a înțelege ceva din reprezentările sale, dar dacă ești atent la câteva detalii, vei vedea că lucrurile nu sunt chiar atât de complicate.

Jocul reprezintă de asemenea o modalitate de conectare cu copilul tău, iar EQ Game va deveni aliatul tău dacă-ți dorești devoltarea emoțională a micuțului tău.  Îl găsești aici.

6 caracteristici care te vor ajuta să înțelegi mai bine personalitatea copilului

Poziționarea copilului în raport cu ceilalți membri ai familiei, distanța sau apropierea dintre personaje, plasarea familiei în pagină, toate acestea sunt detalii care te vor ajuta să descoperi lucruri importante despre copilul tău.

1. Linii bine conturate

Desenul copiilor extravertiți va fi unul de amploare, întins pe toată pagina. Liniile conturate foarte bine exprimă deschiderea către lume, impulsivitatea. Uneori reacții necontrolate.

Personajele copilului extravertit sunt redate ca un grup închegat, aflat în mișcare. Liniile rotunjite, curbele sunt expresia dinamismului. Extinderea desenului pe un spațiu mare demonstrează o personalitate care se simte bine în mediul său.

2. Linii scurte, slab conturate

Liniile scurte, foarte fin conturate sunt realizate de copii introvertiți, inhibați, timizi, cu reacții foarte controlate.

Desenul unui astfel de copil va fi unul fără prea multe detalii, care redă mai degrabă scheme corporale ale personajelor. Reprezentarea este una mai mult statică. Personajele introvertitului sunt situate la distanță unele de celelalte și sunt realizate în detaliu, cu linii drepte.

Un copil introvertit are nevoie de stimulare pentru a-și exprima cât mai liber capacitățile. El este un tip mai rațional, mai puțin spontan decât extravertitul, cu o gândire mult mai ordonată.

3. Desen orientat spre dreapta

Dacă o localizare centrată întărește idea de echilibru, un desen orientat spre dreapta exprimă dominanța intelectului, orientarea spre viitor, spre acțiune. Totodată, corelarea acestui desen cu linii foarte bine conturate, demonstrează un caracter încăpățânat, rigid, o fragilitate emoțională.

Poziționarea familiei în partea de jos, din dreapta paginii este semnul căutării siguranței, a stabilității, iar poziționarea personajului în partea dreaptă, sus, demonstrează un copil pregătit să înfrunte activ schimbările din viața sa (spre exemplu perioada de trecere de la preșcolaritate la școlaritate).

4. Distanța sau apropierea dintre personaje

Relațiile afective sunt exprimate de proximitatea sau distanța dintre personaje. Apropierea semnifică susținere, acceptare. Mama și tatăl, așezați unul lângă celălalt, reprezintă imaginea unui cadru stabil, în care copilul se poate dezvolta armonios.

Distanța în schimb simbolizează ideea de respingere, de disconfort.

Poziționarea copilului în apropierea unuia dintre părinți simbolizează atașamentul față de acesta. La vârste mici, apropierea de mamă este firească, ea având un rol important în educația copilului.

5. Copilul supradimensionat

Copilul reprezentat supradimensionat sau având aceleași dimensiuni cu cele ale părinților simbolizează egocentrismul, narcisismul, necesitatea de a i se acorda atenție.

De asemenea, o astfel de imagine poate aduce în prim plan un copil supraresponsabilizat de către părinți.

6. Copilul situat în raport disproportionat cu ceilalți membri

Imaturitatea emoțională, sentimentul de insecuritate din cadrul familiei, toate acestea sunt reprezentate prin devalorizarea propriei persoane în desen ori prin identificarea cu un alt personaj – frații.

De obicei copilul se identifică cu cel perceput ca rival.

Concluzia

Analizând poziționarea membrilor familiei, felul în care sunt realizați aceștia, putem obține informații importante despre copilul nostru.

Prin intermediul desenului, copilul își proiectează dorințele, trăirile. Copiii au nevoie să fie ajutați să se exprime, să se cunoască, să-și rezolve conflictele interioare.

Să învățăm fericirea

Fericirea poate fi învățată! În acest context, părinții au un rol important în a-și ajuta copilul să fie fericit. Există comportamente de adoptat, mesaje de

Să fii părinte nu este întotdeauna ușor

Să fii părinte nu este neapărat ușor, însă este o binecuvântare fără margini care-ți pune aripi în a putea orice. Cu toții ne dorim liniște,

Abonează-te

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Ai întrebări?

Fă-ți curaj și scrie-ne, iar noi îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Descoperă Produsele Tikaboo

copilul tau este un geniu - carte tikaboo

Dacă ai 30 de minute pe zi, îți garantez că poți crește un copil genial.

În doar 30 de minute săptămânal, jocul dă rezultate​le așteptate oferindu-ți oportunitatea de a dezvolta inteligența emoțională.

Inside Hero te ajută să scapi de tiparele distructive pe care cei mai mulți oameni nici măcar nu știu că le au (sau nu recunosc).

Un joc de echipă, pe care îl poți juca atât tu, cât și copilul tău. Bineînțeles că recomandat este să-l jucați în echipă, pentru că acolo va ieși distracția cea mai mare!

Meniu
Share