Copiii iubesc jucăriile, iar noi, adulții, ne dorim să-i educăm prin joacă și jocuri. Mulți părinți preferă să investească o sumă mai mare în jucării educative, decât să cumpere mai multe jucării mărunte, care oricum vor fi uitate printr-un sertar la vreo 30 de minute după ce au fost primite.
Adulții își doresc ca orice jucărie pe care o cumpără copilului lor, să le capteze atenția, să țină copilul ocupat și să le dezvolte intelectul, însă răspunsul nu este întotdeauna cel așteptat.
De ce?
Pentru că, de multe ori, jucăriile foarte complexe nu implică o dezvoltare mai bună și mai rapidă, ci reușesc mai mult să-l încurce și să îl enerveze pe cel mic. În acest ghid, te vom învăța cum să alegi jucăriile educative potrivite pentru copilul tău.
De ce este atât de important să-i oferim copilului jucării educative?
În mai multe rânduri, am auzit propoziția „Copilul învață jucându-se”. Într-adevăr, ăsta este singurul lucru pe care ei îl pot face când sunt mici.
Aceștia au nevoie de jocuri pentru a se dezvolta frumos, a deprinde abilități și a câștiga experiență.
La naștere, creierul bebelușului este format dintr-un număr de conexiuni neurologice, conexiuni care încă nu sunt structurate și legate între ele.
Pentru a funcționa corect, creierul trebuie să realizeze conexiunile între celulele nervoase, deoarece ele determină gândirea și învățarea.
Cercetătorii au arătat că experiențele la care este supus copilul în primii ani de viață, formează și îmbunătățesc aceste conexiuni cerebrale. Aceste experiențe se referă la ceea ce copilul simte, aude, vede, atinge și miroase.
Jucăriile educative îl ajută pe bebe să facă conexiuni corecte
Jucăriile educative pun accent pe dezvoltarea cognitivă a copilului și sunt concepute special pentru a realiza conexiunile cerebrale în ordinea corectă.
Fiecare jucărie educațională, are o anumită activitate de învățat. De aceea, este nevoie de mai multe jucării de genul acesta, pentru ca piticii noștri să experimenteze mai multe jocuri, din care să-și dezvolte toate abilitățile necesare creșterii armonioase.
„Jocul rămâne modalitatea cea mai puternică prin care copilul învață.” – T. Berry Brazelton
Cea mai bună variantă și cea mai rapidă metodă de a-i ajuta să învețe
Pornind de la ideea că fiecare copil este unic și se dezvoltă în ritmul propriu, trebuie să precizăm că ei își dezvoltă aceleași abilități în același interval de timp, cu mici excepții. Odată ce părinții înțeleg fiecare categorie din aria de dezvoltare a copilului, alegerea jucăriilor pentru acea categorie de vârstă vine de la sine.
Cea mai bună variantă și cea mai rapidă metodă de a-i ajuta să învețe este să-i stimulezi și să-i încurajezi să învețe anumite abilități fizice și cognitive, oferindu-i uneltele necesare potrivite vârstei lui.
De multe ori, părinții le dau copiilor jucării mult prea complicate pentru nivelul lor. Fie că le vor strica sau se vor juca cu ele, ei vor avea un beneficiu mic, sau inexistent, de pe urma folosirii lor. De aceea, fiecare jucărie, trebuie să fie oferită la momentul potrivit.
Nu cumpăra jucării educative bazându-te doar pe vorbe
Mulți părinți cumpără jucăriile folosindu-se de recomandările altor mămici sau datorită aspectului vizual, mai rar bazându-se pe abilitățile pe care copilul ar trebui să le deprindă jucându-se cu ele.
Pentru a alege cele mai bune jucării educaționale, trebuie să ai în vedere 4 aspecte.
1: Să înțelegi ce abilități poate dezvolta copilul tău în funcție de vârsta pe care o are
Orice jucărie este recomandată pentru un anumit interval de vârsta. Unele jucării pot fi periculoase pentru cei mici și altele neinteresante pentru cei mari.
Recomandările legate de vârstă trebuie luate în considerare, pe de-o parte din motive de siguranță și pe de altă parte pentru ca jucăria să aibă succes și copilul să se poată bucura de ea.
2: Să te documentezi asupra tipurilor de jucării care încurajează aceste abilități
În cazul bebelușilor și copiilor foarte mici, jucăriile le stimulează abilitățile motorii: întâi învață să apuce jucăriile cu mâna, să o scuture pentru a produce zgomot.
Mai târziu, bebelușul va trece la sortat forme, iar când va crește și mai mult, să înșire mărgele, să coloreze în contur, să facă puzzle-uri, să cânte, să se joace cu păpușile, șmd. Alte jucării stimulează realizarea de asocieri, răbdarea, perseverența, spiritul de echipă, atenția, competitivitatea, memoria.
3: Materialul din care sunt făcute
Cele mai multe jucării sunt făcute din plastic. Este un material ieftin și destul de durabil.
Jucăriile din lemn pe de altă parte, sunt puțin mai scumpe, sunt ecologice și sunt mult mai durabile ca cele din plastic sau alte materiale. Jucăriile din carton sunt cele mai ieftine, dar sunt și cele mai ușor de stricat și se uzează destul de repede, acestea fiind funcționale pe termen scurt.
4: Nivelul de zgomot
Jucăriile pentru copii mici, sunt de obicei foarte zgomotoase.
Acestea nu sunt foarte apreciate de părinți și de multe ori, nici măcar de copii (decât după o anumită vârstă, depinde de fiecare copil în parte). Înainte de a cumpăra o jucărie de genul, încearcă să vezi câtă gălăgie face și dacă copilului tău îi place.
7 jucării educative pe care ți le recomandăm
Alegerea unei jucării educative se poate dovedi dificilă. Știm că ai nevoie de ajutor și de ghidare. Așa că iată o listă cu 7 jucării educative pe care să le cumperi cu încredere.
1. Salteluța interactivă pentru copii
Acest model de salteluță/păturică a fost special creat utilizând principiile stimulării senzoriale.
Combinațiile culorilor și a formelor sunt concepute pentru a putea fi percepute de bebeluși încă din primele luni de viață, stârnindu-le curiozitatea și dorința de exploatare.
Bebelușul va experimenta activități multi-senzoriale prin varietatea de sunete.
Este făcută din material textil, așa că poate fi spălată foarte ușor și este foarte bună pentru pitici, deoarece aceștia sunt în siguranță și nu se pot lovi.
Află mai multe despre această jucărie
2. Jucărie Sorter, Koala
Ceasul Koala este o jucărie ieftină și bună, destinată copiilor cu vârsta peste 18 luni, însă poate fi folosită cu succes și mai devreme, imediat ce copilul este în stare să stea singur în șezut, fără sprijin.
Jucăria este confecționată din material plastic rezistent, aceasta fiind ușor de curățat, mai ales că la această vârstă cei mici încearcă totul întâi cu gurița.
Corpul jucăriei este un minunat sortator de forme, care îi va capta atenția minute în șir copilului tău, în timp ce se va strădui să stabilească o corespondență între formă și orificiul în care se potrivește.
Cele 8 cuburi sunt vesel colorate, fiind o ocazie minunată de a-l învăța pe copil despre forme și culori.
Jucăria Koala este o jucărie educativă apreciată de copii pana la vârsta de 3 ani, care oferă mai multe opțiuni de învățare.
Află mai multe despre această jucărie
3. Antemergător din lemn
Cred că orice părinte s-a gândit să îi cumpere copilului său un antemergător pentru a-l ajuta să facă primii pași.
Acest antemergător reprezintă o combinație de mai multe jucării multifuncționale, pe lângă cea de căruț de împins pentru pitici. Mai conține și mărgele pe sârmă, șine pe care cel mic poate împinge animalele domestice, poate învârti moara de vânt și poate roti soarele și luna.
Această jucărie educativă, îi ajută pe cei mici să facă primii pași în siguranță, să dezvolte abilități senzoriale, să învețe diferite forme și să exploreze lucruri noi.
Este recomandată copiilor peste un an, având o înălțime de 35 cm. Este confecționată din lemn de calitate cu vopsele și cerneluri non-toxice. Este o jucărie viu colorată și vă asigur că va fi deliciul micuțului vostru.
Află mai multe despre această jucărie
4. Centru de activități – litere și imagini BigJigs
Acest centru de activități este o jucărie educativă din lemn, la un preț foarte bun, recomandată copiilor cu vârste între 1 și 4 ani.
Centrul de activități în formă de prismă triunghiulară are trei fețe de lucru : alfabetul din forme multicolore, numărătoare și tablă de scris. Cuburile pe care este imprimat alfabetul, au o față cu imagini și una cu literele corespunzătoare imaginilor, corespondența fiind făcută în limba engleză.
Capetele prismei oferă două jocuri de asociere, reprezentate de un labirint cu forme geometrice și unul cu animale. Culorile vesele îi atrag pe cei mici, iar tăblița de scris este o metodă eficientă de învățare a desenatului și scrisului.
Jucăria prezintă marele avantaj de a se adresa unei categorii mai mare de vârstă, iar materialul folosit la conceperea ei, lemnul, îi asigură o durabilitate mai mare în timp.
Află mai multe despre această jucărie
5. Start puzzle – Animale poznașe
Acest puzzle este alcătuit din patru planșe cu 10 animăluțe sălbatice, viu colorate și ușor de asamblat.
Copilul tău se va bucura când va pune cap la cap piesele și va descoperi leul, tigrul, hipopotamul și alte animăluțe poznașe.
Este confecționat din carton, fiind foarte sigur pentru cel mic.
Este un joc educativ care îi dezvoltă copilului abilități cum ar fi gândirea și atenția. Este recomandat copiilor peste trei ani, dar eu îl recomand copiilor de la 2 ani.
Află mai multe despre această jucărie
6. Lego Duplo Parc de Distracții
Jocurile de construcție sunt o modalitate foarte distractivă pentru cel mic să își dezvolte abilitățile de coordonare ochi-mână, posibilitatea de a reproduce forme, și mai ales imaginația și creativitatea.
Jocurile Lego sunt cele mai cunoscute jocuri de construcție din lume și au un standard de calitate ridicat, de aceea, de oriunde vei procura piesele, acestea se vor potrivi cu celelalte din aceeași gamă de vârstă.
În plus, jocurile Lego, sunt potrivite pentru o plajă mare de vârste.
Poți alege Lego Duplo, potrivit pentru copii de 1-5 ani, sau poți alege Lego Construcții, cu diferite teme, potrivit pentru copii de 6-12 ani.
Cine nu a auzit de lego?
Noi am ales să îți prezentăm un Lego Duplo, pentru prima categorie de vârstă, dar tu le poți căuta și pe celelalte, în funcție de vârsta copilului tău.
Ajută-ți copilașul să construiască emblematicul carusel de basm, jucând scene dintr-o zi distractivă în familie. Copilașii vor adora să rotească vârful caruselului pentru a privi cum se învârt cei patru cai.
Distrează-te jucându-te pe roluri, și spunând povești în timp ce ei dau drumul celor patru figurine pe tobogane, sau se îndreaptă către standul cu bilete.
Acesta este un joc recomandat și băieților și fetițelor, cu vârste între 2-5 ani. Cuburile și figurinele sunt confecționate din plastic și sunt multicolore.
Află mai multe despre această jucărie
7. Laptop de Jucărie Interactiv Noriel – Computerul Țestoasă
Laptopul pentru copii este o jucărie distractivă recomandată copiilor începând de la 3 ani. Micuțul va fi încântat să aibă propriul său laptop, mai ales că accesul său la laptopul adulților, este probabil limitat.
Țestoasa cea înțeleaptă a ascuns sub carapacea ei trei mici comori de bucurie: joacă, muzică și activități de învățare. Le-a păstrat cu grijă pentru copilul tău și așteaptă să i le împărtășească prin 60 de activități unice.
Este o jucărie electronică de tip laptop, în formă de țestoasă, cu capac rabatabil (carapacea), mouse (capul țestoasei), și microfon pentru karaoke.
Funcțiile și tastele sunt asemănătoare cu cele ale unui laptop adevărat (taste pentru reglarea volumului și a luminozității, Caps Lock, Shift, Enter, tasta de meniu, etc.)
PC Karaoke include 60 de activități educative în 4 limbi:
- Română
- Engleză
- Franceză
- Germană
Astfel, în total sunt 240 de activități care se împart în 8 categorii în funcție de tematică :
- Alfabet (7 activități)
- Vocabular (8 activități)
- Karaoke ( 20 de melodii)
- Matematică (14 activități)
- Agendă (7 activități)
- Jocuri logice (8 activități)
- Jocuri distractive (12 activități)
- Muzică (3 activități)
Această jucărie ajută la dezvoltarea capacității de asociere – potrivire, învățare prin joacă, atenție și distracție.
Este o jucărie multicoloră, fabricată din plastic, care necesită 4 baterii AA.
Află mai multe despre această jucărie
Concluzie
Jucăriile educative sunt cel mai frumos mod de a învăța și de a te juca, în același timp.
Ajută-ți copilul să se dezvolte normal, să se joace, să învețe culorile, formele, numerele și chiar și o limbă străină prin joacă. Acesta îți va fi recunoscător și va aprecia lucrurile pe care le faceți împreună.
Distribuie articolul și intră în comunitatea Tikaboo pentru a primi sfaturi zilnice de parenting.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 101 shares