Studiile ne arată că acei copii care se bucură de succes (atât la şcoală cât şi în viaţa de zi cu zi, în relaţiile cu ceilalţi) sunt cei care posedă o serie de abilităţi esenţiale. Este vorba despre perseverenţă, creativitate, gândire critică, inteligenţă emoţională, inteligenţă intelectuală.

Cum îi formăm copilului aceste abilităţi?

De la vârste fragede, cea mai simplă modalitate de a ajuta copilul să se dezvolte armonios pe toate planurile este jocul.

Prin intermediul jocurilor, copilul capătă acces la cunoaştere, îşi formează deprinderi de bază, îşi dezvoltă inteligenţa şi îşi îmbunătăţeşte relaţiile interpersonale.

Învăţarea prin joc şi joacă este una recomandată de numeroşi psihologi şi educatori parentali.

Care sunt jucăriile potrivite?

La capitolul jucării, trebuie menţionat că nu tot ce „fură” ochii prin magazine este şi folositor în educaţia şi formarea celui mic. Printre acele jucării potrivite pentru toate vârstele, care pot fi utilizate şi ca instrumente educaţionale, se numără cărămizile din lemn. Le cunoaştem şi noi, cu siguranţă le-am şi folosit în copilărie, aşa că ştim prea bine că de la mic la mare, copiii adoră să ridice construcţiile din imaginaţia lor, să combine şi să suprapună piesele pentru realizarea de poduri, castele, case etc.

Beneficiile jocurilor de construcţie

Copilul se joacă şi totodată învaţă, se dezvoltă, îşi formează personalitatea. Cărămizile din lemn, deşi lipsite de culoarea, strălucirea sau bateriile altor jucării, au o mulţime de beneficii.

  • Dezvoltarea creativităţii

Imaginaţia celor mici ne uimeşte zilnic, iar jocurile de construcţie le-o amplifică. Cu cât este mai încurajat şi apreciat, copilul capătă tot mai multă motivaţie pentru a ridica nişte construcţii tot mai spectaculoase.

  • Dezvoltarea abilităţilor sociale

Construcţiile cu cărămizi din lemn provoacă implicarea mai multor copii în joc (la grădiniţă de exemplu) şi totodată reprezintă o bună ocazie de a întări relaţia părinte-copil (acasă).

  • Dezvoltarea încrederii în forţele proprii

Încrederea în el însuşi îi va creşte copilului stima de sine, îi va îmbunătăţi capacitatea de concentrare şi independenţa. În acelaşi timp, rezistenţa acestor cărămizi din lemn îi va activa şi curajul, cel mic nefiind nevoit să accepte mereu atenţionări pentru a nu le deteriora.

  • Dezvoltarea inteligenţei

Cărămizile din lemn îl provoacă pe copil să caute strategii de construcţie, soluţii, modalităţi de realizare a acestora, în timp ce îi consolidează abilităţi precum răbdarea, rezilienţa, responsabilitatea.

Aceste cărămizi din lemn sunt jucăriile cele mai apreciate de copii, îi antrenează în proiecte distractive şi interesante, le stimulează gândirea şi logica. De exemplu, pentru a construi o casă, ei trebuie să îşi imagineze clădirea, să analizeze piesele pe care le are la dispoziţie, să gândească o modalitate de a le combina, apoi să suprapună cărămizile pentru a realiza edificiul.

Ce fel de cărămizi din lemn?

„Orăşelul Stinghiuţă” inovează jocurile de construcţie cu forme din lemn. Pe lângă faptul că piesele sunt uşoare, iar lemnul are o textură fină (nu zgârie şi nu agaţă), jocul vine în plus cu schiţele unor clădiri istorice pe care copiii le pot construi, în timp ce le povestiţi câte ceva despre ele.

În „Orăşelul Stinghiuţă” orice devine posibil, construcţiile sunt ridicate cu entuziasm, iar adulţii şi copiii devin parteneri de încredere într-un joc distractiv-educativ.

Ce are „Orăşelul Stinghiuţă” atât de special faţă de alte jocuri de construcţie, puteţi afla de aici: https://tikaboo.ro/oraselul-stinghiuta/

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes