Voi începe prin a prezenta câteva din beneficiile acestei calități esențiale. Care, de fapt, reprezintă mult mai mult decât putem vreodată conștientiza.

De fapt, sper că acest cuvânt “vreodată” să te ajute să înțelegi mai exact importanța acestei calități esențiale. Și să te facă să iei atitudine înspre dezvoltarea acestei calități. Pentru că oricât de mult ai dezvolta-o, o să observi că parcă mai e încă puțin de lucru la ea.

Eu chiar cred că inteligența emotională este evoluție la propriu. Și spun asta pentru că în momentul în care ne dezvoltăm această calitate se întâmplă ca evoluția noastră să accelereze. Chiar se produce saltul de personalitate.

Și ceea ce astăzi pare a fi un nivel crescut al acestei calități, vei observa mâine că  nu reprezintă decât vârful unui iceberg și că mai ai încă foarte mult de muncă.

Dar acum să revin la beneficiile inteligenței emoționale. Pentru ca mai apoi să îți ofer câteva informații esențiale în tot acest proces important de dezvoltare a inteligenței emoționale.

Beneficiile dezvoltării inteligenţei emoţionale

  • Primul și cel mai important beneficiu este acela de evoluție accelerată de care ți-am vorbit puțin mai devreme.
  • Următorul mare beneficiu este acela de a reuși să te cunoști îndeajuns de bine în a-ți oferi premizele și oportunitățile cele mai bune care îți apar în viață.
  • Un alt beneficiu mare este acela de a crește încrederea în propria persoană. Și asta presupune soluții și perspective diferite asupra situațiilor prezente în viața ta. Mai exact presupune să vezi în termeni mai favorabili situațiile mai puțin plăcute din viața ta.
  • Iar cel mai mare beneficiu pe care îl poți obține din dezvoltarea inteligenței emoționale este acela de a te iubi pe tine și de a celebra viața.

Să celebrăm viaţa!

Adică să fii îndrăgostit de viață și să trăiești fiecare clipă cu intensitate maximă.

După cum bine ai observat acest lucru se întâmplă doar cu anumiți oameni. Acei oameni care trec prin situații critice și își dau seama ce cadou superb este viața.

În puținele cuvinte expuse mai sus îți spun despre beneficiile majore care intervin în viața noastră în momentul în care ne dezvoltăm inteligenţa emoțională.

Paradigme sociale

De fapt, toate aceste beneficii de care îți vorbesc merită o atenție deosebită din partea noastră. Pentru că dacă ne uităm la abilități, în general, vom observa că nici o abilitate sau, mai degrabă, cumul de abilități nu poate să ofere atât de multe beneficii.

Este esențial să înțelegem că dezvoltarea inteligenței emoționale este prioritară din toate punctele de vedere. De fapt, este atât de necesară încât eu personal aș introduce-o în locul Abecedarului și a Matematicii încă din primul an școlar.

Dar a dezvolta inteligența emoțională presupune să renunțăm la paradigme sociale prezente în cotidianul românesc zi de zi.

De fapt, mai mult decât oricând, aș vrea să îți vorbesc astăzi despre aceste paradigme sociale.

Motivul pentru care incepem cu a vorbi despre paradigmele prezente in societate este dat de faptul că trebuie să înlăturăm obstacolele din calea noastră înainte de a începe la propriu să dezvoltăm inteligența emoțională.

Voi începe cu prima paradigmă socială greșită; care nu ne face altceva decât să ne îndepărteze de scopul nostru în dezvoltarea acestei calități esențiale.

Exprimarea emoţiilor!

Este vorba de faptul că în societate nu vorbim despre emoții pentru că asta ar presupune că suntem persoane slabe sau sensibile.

Adesea eu am auzit astfel de remarci din partea unor amici/prieteni; care, auzindu-mă vorbind despre ceea ce simt și despre intențiile mele și ale lor deopotrivă, îmi spun că sunt o persoană slabă sau sensibilă.

Iar referitor la acest aspect,  se întâmplă îndeosebi în momentul în care interlocutorul manipulează conștient sau inconștient o discuție sau o opinie doar datorită faptului că el a avut o experiență traumatizantă sau are o anxietate pe care nu o poate controla pur și simplu.

Tocmai despre acest lucru ne determină să vorbim jocul creat de mine: EQ Game – Alfabetul inteligenţei emoţionale pe care îl găseşti aici.

Pentru a învăța să ne folosim de emoții, este necesar să  inversăm procesul. Și anume, să vorbim de emoții și să facem schimb de păreri cu ceilalți despre ceea ce simțim.

Şantajul emoţional

O altă paradigmă, adesea întâlnită în societate, este cea în care șantajul emoțional este o practică uzuală între doi parteneri.

Iar aici nu spun că doar femeile practică acest șantaj emoțional. Ci el este practicat încă din copilărie de către noi toți. Și, de fapt, asta ne ajută să ne jucăm cu emoțiile și să învăţăm cum funcţionăm!

Dacă vom exagera cu aplicarea şantajului emoţional, se întâmplă un fenomen destul de neplăcut. Și anume depersonificarea celor două persoane implicate în șantajul emoțional.

Pe de o parte, șantajistul emoțional se învață cu această stare și îi este foarte greu să iasă din această capcană pe care tot el și-o întinde.

Mai exact, dacă el aplică șantajul emoțional în cantități mici, dar constante, ajunge la un moment dat în care lucrurile se întâmplă așa cum își dorește. Însă astfel el se învață cu a obține lucrurile pe care și le dorește în viață mai ușor.

Iar de câte ori va avea oportunitatea sau, mai exact, de câte ori își va “crea” oportunitatea, nu va catadicsi să își ofere acel mic ajutor pe care îl obţine prin şantaj emoţional. Însă, de cele mai multe ori, acel mic ajutor nu este tocmai corect realizat.

Şantajul emoţional este o scurtătură sau se foloseşte un efort minim și chiar ocolind corectitudinea sau chiar legea uneori.

Ceea ce presupune un risc neasumat care poate degenera. Și se ajunge chiar la situații limită în care se poate pierde libertatea sau familia, desigur că o astfel de situaţie este extremă.

Un efect al lipsei inteligenţei emoţionale este divorţul!

Iar cel care este șantajat în mod regulat, la un moment dat nu mai știe ce vrea. D fapt, el, pentru a vrea ceva, se presupune că va avea o confruntare cu șantajistul. șȘi preferă să renunțe cunoscându-i puterea de manipulare.

Șantajatul este atât de obișnuit cu acest stil de viață încât el consideră că e normalitate. Și nu face absolut nimic pentru a schimba această veche paradigmă.

În tot acest timp, el va fi frustrat datorită faptului că nu își trăiește viața. Ci o trăiește pe cea a șantajistului care nu îi dă dreptul să își trăiască propria experiență de viață.

E ca atunci când ai control asupra cuiva şi nu vrei să scapi lucrurile din “mână”. Vei ţine cu tot dinadinsul ca acea persoană să ramână în aceeaşi stare. Cu alte cuvinte, vei continua să îl şantajezi emoţional.

În schimb, şantajatului îi va creşte frustrarea pe zi ce trece până va ajunge în punctul în care va răbufni. Iar atunci când acest lucru se va întâmpla, va afecta relația celor doi implicați în șantajul emoțional.

De cele mai multe ori, finalitatea va fi un divorț sau o separare.

4 abilități

Esențial este faptul că odată ce ne dezvoltăm cele patru abilități necesare pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, șantajul emoțional nu mai poate fi folosit nici conștient, dar nici inconștient.

Pentru că santajatul, în primul rând, îl va observa. Și va fi mult mai atent la efectele lui pe termen lung.

Pentru a schimba situaţia, eu am creat un joc care îţi dezvoltă primele trei abilităţi ale dezvoltării inteligenţei emoţionale: percepţia, utilizarea şi înţelegerea emoţiilor.

EQ Game – Alfabetul inteligenţei emoţionale îl găseşti aici.

În acest articol am vorbit de beneficiile majore și de doar două paradigme sociale care ne împiedică să ne dezvoltăm inteligența emoțională.

Voi reveni în curând cu alte informații relevante pe acest subiect atât de important. Și, în același timp, atât de ignorat de societate.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes