Practica zilnică

De data aceasta nu vorbim de calități, ci vorbim de acea practică zilnică cu privire la igiena noastră emoțională.

Desigur că noi toți ne dorim să oferim cea mai bună educație copiilor noștri, dar uneori ne pierdem în detalii și în problemele vieții și astfel uităm să fim prezenți și uităm că avem voie să greșim.

Faptul că greșim în educația copiilor noștri este un subiect tabu, din păcate. Și astfel se ajunge la situația în care nu vorbim despre acest aspect și oarecum nu ne dăm voie să învățăm din greșeli. Și apoi observăm că greșim din nou și din nou.

Desigur că se naște frustrarea și relația cu propria persoană are de suferit.

Iar o persoană care are o relație nepotrivită cu propria persoană, va avea o relație nepotrivită și cu ceilalți și, desigur că și cu propriul copil. Tocmai de acea îi spun ”capcană”.

Eh, și din momentul în care acea frustrare nu este înțeleasă, depășită, tratată, cădem în această capcană în care, din păcate, majoritatea am fost. Până înțelegem că este omenesc să greșim și că noi suntem perfecți exact așa cum suntem.

Sau, dacă vrei, suntem perfecți în imperfecțiunea noastră.

Înțelegere

Este esențial să ne înțelegem pe noi înainte de a-i înțelege pe ceilalți și, în cazul acesta, pe copiii noștri.

Cert este că, odată ce ne înțelegem pe noi, relația cu propria persoană se schimbă. Și partea bună este că vorbim de un proces ireversibil, iar eu îi spun evoluție acestui proces.

Cel mai bun exemplu este dat de corpul nostru fizic. Care demonstrează, de câte ori are ocazia, potențialul pe care îl avem și desigur că și tu, ca și mine, ai acest potențial.

De fapt, eu spun că am același potențial ca oricare geniu care a trăit pe acest pământ.

Corpul meu fizic este aproximativ același cu al lor. Și totuși eu mă pierdeam uneori în detalii de genul că nu sunt atât de grozav. Dar, de fapt, eu cred că asta este o foarte mare minciună pe care eu singur mi-o ofeream în trecut, zi de zi.

Într-o zi am spus că e ceva în neregulă cu această minciună și am spus că o voi ignora. Nu știam cum, dar am aflat relativ repede că trebuie să mă întreb pe mine, intuiția mea, inima mea, cum vrei tu să îi spui.

Zis și făcut. În acel moment a apărut dintr-o dată informația că eu pot fi orice îmi doresc. Și că cea mai importantă regulă care guvernează în Univers este cauză și efect.

Eu sunt iubire

Păi și dacă eu mă acuzam de tot felul de lucruri și credeam despre mine că nu sunt atât de grozav sau că îmi e teamă că o să greșesc în educația oferită fiului meu, oare nu plantam cauza care îmi oferea aceste efecte de care am spus mai devreme?

Mai exact, o relație nepotrivită cu propria persoană. Și, în concluzie, nu reușeam să fiu prietenul fiului meu așa cum îmi doream să fiu.

În cele din urmă, spunând că e o mare minciună tot acest mod de a mă acuza sau a mă denigra în fața mea, am aflat că eu pot fi orice îmi doresc să fiu. Cu condiția ca pe același principiu de mai devreme, să încep să îmi construiesc viața pe care o visez și pe care merit să o am, odată ce mi-am dat seama de această capcană.

Astfel am reușit să ies din această capcană. Și să îmi îmbunătățesc relația cu propria persoană și chiar să ajung la concluzia că eu sunt iubire.

De fapt, noi toți suntem iubire. Și dacă e să ne gândim că noi am venit pe lume din iubire și că mama noastră ne-a oferit iubire necondiționat, așa cum oferim și noi iubire necondiționată copiilor noștri, asta demonstrează că, înainte de orice, noi suntem iubire.

Și dacă noi suntem iubire, vom putea să le arătăm asta și copiilor noștri, ca mai apoi ei să creadă în această afirmație – eu sunt iubire?

Sunt convins că dacă te afli în această capcană îți este imposibil să vezi în termeni pozitivi acum acest concept.

Capcana

Dar să ne gândim la cealaltă parte din această poveste. Și să spunem că suntem în această capcană. Și trăim o viață în care emoția principală este frica și oarecum ne guvernează viața.

Să îți dau un exemplu. Ți s-a întâmplat să fii îndrăgostit și o voce interioară să îți spună că parcă totul e prea frumos și e cazul să fii atent(ă) la ce se întâmplă în continuare că există acolo undeva un pericol?

Păi dacă analizăm cât se poate de simplu acest exemplu reiese că în momentul în care suntem îndrăgostiți apare un semn de întrebare care izvorăște din frică. Și ne face să ne întrebăm ceva ce nu există în realitate, ci există doar posibilitatea să se întâmple.

În acel moment, frica preia controlul și îți oferă prima emoție izvorâtă din frică, neîncrederea. Iar tu, în loc să te bucuri de viață, de iubire și de tot ce e mai frumos pe pământ, te concentrezi pe partea mai puțin plăcută a vieții.

Practic, îți este furat momentul de o proiecție care aproape de fiecare dată se dovedește a fi falsă. Desigur, dacă frica ta este prea mare, foarte probabil să apară în viața ta.

Igiena emoțională sau cum să ne păzim de capcana vieții! 1

Legea cauză-efect

Cert este că Universul funcționează pe legea cauză și efect. Iar dacă tu proiectezi o frică inexistentă, mai devreme sau mai târziu, acea frică se va materializa și, astfel, vei ajunge să îți refuzi pur și simplu viața.

Revenind la afirmația cum că noi suntem iubire, putem observa, cu ușurință, că este esențial să ne iubim pe noi înainte de orice.

E ca și când tu ai fi liderul unei echipe și toți ceilalți au încredere în experiența ta, iar tot ceea ce au învățat au învățat de la tine.

Ei vor fi atât de buni pe cât ești tu de bun, rareori vor putea să te depășească pe tine.

Același proces se întâmplă și în educația oferită. Ei știu și învață atât cât ai învățat și tu. Nu au cum să te depășească pentru că ei nu au de unde învăța. Ei învață în primii ani exclusiv de la părinți.

Iar când ajung la școală știm care le sunt exemplele în sistemul de educație românesc, din păcate.

În concluzie, tot părinții sunt cei care reprezintă și creionează comportamentul copiilor.

Așa că…

Haide să privim partea frumoasă și să ne bucurăm de acest minunat cadou, viața.

Eu cred în tine!

This Post Has 2 Comments

  1. Izabela Girbea

    Va rog,vreau mai multe recomandări!

    1. Tikaboo

      Cu mare drag Izabela, stai pe aproape. Intre timp poti intra in Clubul lui Tikaboo si vei gasi acolo jocuri si activitati care ne ofera o dezvoltare armonioasa.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes