Studiile sugerează că cei mici pot rezolva mult mai repede problemele dacă învăță:
➖ să analizeze termenii
➖ să creeze categorii și să clasifice elementele în mod corespunzător
➖ să identifice informațiile relevante
➖ să construiască și să recunoască argumentele deductive valide
➖ să creeze ipoteze
➖ să recunoască erorile comune de raționament
➖ să distingă între dovezi și interpretări ale probelor
Credeți că toate acestea se rezumă doar la creativitate? Nici pe departe. Gândirea critică se referă la curiozitatea, flexibilitatea și menținerea unei minți deschise. Așa cum susține Dr. Robert DeHaan, rezolvarea problemelor depinde de abilitățile gândirii critice.
De fapt, cercetările sugerează că instruirea în ceea ce privește dezvoltarea gândirii critice poate face copiii mai inteligenți, mai independenți și mai creativi.
➖ Dar cum putem face această instruire?
Dr. Richard Herrnstein și echipa sa au oferit unor elevi de clasa a VII-a instrucțiuni explicite, care să le dezvolte gândirea critică. I-a îndemnat să urmeze un program ce a acoperit testarea ipotezelor, logica de bază și evaluarea unor argumente complexe, inventivitate, luarea deciziilor și altele asemenea.
Copiii au fost testați pe o varietate de sarcini, inclusiv teste de matematică pentru determinarea IQ-ului, iar proiectul a fost remarcabil de eficient, după 60 de lecții a câte 45 minute.
Rezultatul?
Gândirea critică a sporit inventivitatea și a crescut IQ-ul unora dintre copii. S-a constatat că cei care au participat la lecții de gândire critică au avut îmbunătățiri substanțiale din punct de vedere statistic în înțelegerea limbajului, a creativității și chiar a IQ-ului.
➖ Cum ar putea părinții să le dezvolte copiilor gândirea critică?
Răspunsul scurt este ca principiile gândirii raționale și științifice să fie explicite.
Răspunsul lung este că e necesar să începeți încă din copilărie. Copiii mici ar putea să nu fie pregătiți pentru lecții de logică formală. Dar ei pot fi ajutați să se automotiveze, înțelegând motivele pentru care este nevoie ca ei să facă un anumit lucru.
➖ Cum ar putea face asta? Exact așa:
• Când le spunem copiilor să facă lucrurile într-un anumit fel, este necesar să le oferim și motivele pentru care este bine să acționeze astfel.
• Îi putem încuraja să pună întrebări. Părinții și profesorii ar trebui să stimuleze curiozitatea copiilor. Dacă un raționament nu are sens pentru un copil, cel mic ar putea fi încurajat să ceară explicații suplimentare.
• Învățând copiii să ia în considerare explicații și soluții alternative. Când copiii iau în considerare mai multe soluții, ei pot deveni gânditori mai flexibili.
• Vorbindu-le despre prejudecăți. Chiar și cei mici pot înțelege cum emoțiile, percepțiile noastre – ne pot influența judecățile.
• Nu limitați gândirea critică la chestiuni pur academice. Încurajați-i pe copii să se gândească la probleme de etică, morală și politică.
Având în vedere că momentan gândirea critică este o latură care se dezvoltă prea puțin la școală, părinții pot contribui la dezvoltarea acesteia, precum și a altor abilități cognitive precum: gândirea inventivă, gândirea logică, inteligența socială, spațială și emoțională, cu ajutorul jocului de construcție „Orășelul Stinghiuță, acasă, în mediul familial.
Este un joc cu posibilități nelimitate, pentru copiii de toate vârstele, care ajută semnificativ la dezvoltarea cognitivă, prin intermediul utilizării creative a pieselor de construcție.
Află mai multe despre „Orășelul Stinghiuță” aici:
https://tikaboo.ro/oraselul-stinghiuta/
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 28 shares