Vocabularul emoțional

Unul dintre ”secretele” educației bazate pe inteligența emoțională este acela că progresul părinților determină progresul copiilor, altfel spus ceea ce este bun pentru părinți este la fel de bun și pentru copii.

Dezvoltarea unui vocabular emoțional la copii este esențială, pentru că aceștia învață nu numai să verbalizeze, dar să și înțeleagă cum te simti într-o anumită stare pe care o exprimă altcineva de lânga el.

De asemenea, cunoasterea emoțiilor îl ajută să empatizeze cu trăirile celor din jur și să își dezvolte abilități sociale.

Modul în care acționăm noi îi ajută pe ei să reacționeze, să conștientizeze tipul emoțiilor, pozitive sau negative. Când trebuie să râdă, când să se bucure sau când să se întristeze, să fie nervos sau supărat.

Atunci când copilul începe să vorbească, se dezvoltă limbajul, acest lucru ajutându-l în exprimarea emoțiilor.

Iată cum poți să îți ajuți copilul să-și exprime emoțiile:

1. Exprimă-ți tu ca părinte emoțiile folosind cuvinte simple

Cu cât folosești cuvinte mai simple cu atât îi va fi mai ușor copilului tău să înțeleagă și să țină minte ce îi explici.

2. Identificați împreună sentimentele celor din jur sau chiar ale lui

Nu trebuie să ne chinuim prea mult să identificăm emoții. Le avem constant! Acest joc de căutare și identificare a emoțiilor ne va ajuta foarte mult, pe amândoi.

Pe de o parte, eu, ca adult, conștientizez cine sau ce situații îmi consumă din energie (ce anume las sa mă enerveze, de exemplu).

In același timp, îmi invit copilul să-și conștientizeze propriile emoții și pe ale persoanelor din jurul său.

Iată 2 idei care să te ajute să-ți încurajezi copilul să-si înteleagă și să-și exprime emoțiile:

  • “Te-am auzit râzând. Ești fericit?”
  • “Fetița aceea a căzut. Cum crezi că se simte?”

3. Folosește cărți și alte instrumente care să-i permită copilului să vadă emoția ilustrată

Atunci când explicațiile sunt însoțite de imagini vizuale mesajul devine mai ușor de reținut și de asociat în realitate.

Exprimă-ți emoțiile zilnic, chiar și în cele mai banale situații

Îți poți învăța copilul să își dezvolte vocabularul emoțional prin simpla acțiune de a-ți exprima chiar tu emoțiile și stările pe care le trăiești zilnic folosind o gama largă de termeni și expresii pentru ele.

De exemplu, în loc să înșirui o serie de injurii pentru că nu merge un CD care s-a zgâriat, îi poți spune că te simti frustrată și enervată pentru faptul că nu merge si că el nu va putea asculta muzica preferată. Repetă-i constant astfel de trăiri până el va înțelege cum funcționează starea cu exprimarea ei!

4. Jucați-vă jocul sau alte jocuri care îl ajută să-și exprime emoțiile

Mimați împreună diverse tipuri de fețe (vesele, triste, furioase etc.)  sau mimează tu si pune-l să recunoască starea care se asociază cu ele. După ce nimerește, pune-l și pe el sa imite mimica respectivă. Pe măsură ce capată experiență cu jocul, îl poți pune în fața unei oglinzi. El va vedea și va întelege – cu ajutorul tău – cum arată fața lui atunci când este enervat, supărat, surprins, emoționat etc.

Cum poți să îți ajuți copilul să își exprime emoțiile ? 1

Click aici pentru detalii despre joc!

5. Jucați-vă „vânătoarea de emoții”

Oferă-i copilului o pereche de foarfece, un teanc de reviste si o lupă. Pune-l să foloseasca lupa pentru a găsi chipuri ale unor persoane care exprimă anumite emoții pe care i le indici. Atunci când le găsește, pune-l să le decupeze si să îți spună o întâmplare în care el s-a simțit astfel.

6. Citește-i povești

Rolul educativ al poveștilor este nelimitat. Ele ajută copiii să învețe o mulțime de lucruri. Iți oferă oportunitatea să îl încânți cu povestea în sine, dar să și accentuezi ceea ce te interesează din ea. In acest caz: stările pe care le simt personajele și felul în care le exprimă. Folosește-te de tonalitatea vocii tale, de mimică, de poze și nu uita să îl mai întrebi din când în când ce emoții trăieste un personaj despre care i-ai povestit și explicat deja.

Cea mai importantă lege în educația emoțională a copilului este recunoașterea, validarea și gestionarea emoțiilor acestuia într-un mod inteligent!

Este important să ne înțelegem copiii pentru a-i putea ajuta în recunoașterea, validarea și gestionarea emoțiilor și acest lucru îl putem face atunci când suntem capabili să identificăm și să ne recunoaștem propriile trăiri, emoții, sentimente.

Așa că, drag părinte, îți doresc spor în recunoașterea, validarea și gestionarea emoțiilor tale și ale copilului tău!

This Post Has One Comment

  1. Teodora

    Vreau detalii. Mulțumesc !

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse