“Dacă nu poți accepta pierderea, nu poți câștiga.” ~ Vince Lombardi
Câștigul și pierderea reprezintă o parte din viața reală. O parte pe care copiii trebuie să o cunoască înainte de a se confrunta cu lumea reală.
Treaba noastră ca părinți este să îi pregătim pentru lumea exterioară încă de mici. Este ușor să te bucuri de o victorie, dar mult, mult mai dificil să accepți o înfrângere într-un mod onorabil.
Viața este competitivă – unii copii pot face anumite lucruri mai repede sau mai bine decât alții. Acest lucru nu pare corect. Dar oamenii sunt diferiți, cu cât faci mai bine ceva cu atât ești mai diferit de ceilalți.
De multe ori pierderea este greu de acceptat pentru copii. Dar e necesar să ne învățăm copiii că pierderea poate fi privită ca o parte necesară a dezvoltării și a învățării.
Gândirea magică
În primi ani de viață, copiii învață multe despre ce este bine sau rău.
O parte din această învățare are loc prin intermediul jocurilor. Ele funcționează pe baza unor reguli și îi învață pe copii despre câștig și pierdere.
Tuturor copiilor le este greu să piardă în copilărie, pentru unii acest process este greu de acceptat chiar și după ce devin adulți.
Până la vârsta de șase ani, copiii au o viziune magică asupra lumii lor. Ei cred adesea în puteri magice: propriile lor puteri (de exemplu, puterea dorinței de a fi recunoscuți de ceilalți sau de a acționa); precum și puterile altora „(de exemplu, puterea lui Moș Crăciun de a ști ce să aducă, puterea Zânei Zorilor să știe când să vină și puterea părinților lor, bineînțeles, să-i protejeze și să facă toate lucrurile bune).
Este înțeles că orice lucru care amenință sentimentul de siguranță pe care îl aduce această gândire magică este nedorit și de evitat!
În plus, copiii mici tind să-și vadă lumea în mod concret: băieți buni și băieți răi.
Băieții buni câștigă și băieții răi pierd. Câștigul înseamnă că sunt bun și pierderea înseamnă că sunt rău.
Având în vedere toate acestea, putem oberva că atunci un copil mic câștigă un joc este mult mai valoros acest câștig pentru el în public decât dacă este singur sau în familie.
Să înveți să pierzi este o lecție grea și durează mult mai mult decât să înveți să câștigi!
Nuanțe
Copiii de vârsta școlii primare pot fi foarte competitivi. Gândirea lor magică asupra lumii se transformă treptat într-o viziune mai matură a lumii; una care este compusă din nuanțe de gri (uneori băieții buni pierd, dar sunt totuși băieți buni și băieți buni au și defecte). Și încep să conștientizeze că, în realitate, nu există soluții magice pentru provocările vieții. Părinții nu le pot citi mințile. Nici nu pot fi mereu acolo pentru a rezolva totul. Și nici personajele magice, nu știu de existența lor. Nu îi protejează și nu le oferă daruri copiilor din întreaga lume.
Pe măsură ce viziunea magică a lumii se estompează, abilitatea unui copil de a face față realităților lumii crește. Iar un eveniment cum ar fi pierderea unui joc – când nu simbolizează puterea, controlul sau siguranța – poate ușor de gestionat.
Poate că nu trebuie să învățăm să câștigăm. Dar pierderea este foarte diferită și unii copii au nevoie de sprijin suplimentar, deoarece învață să-și gestioneze sentimentele prin jocuri.
Pentru unii copii, procesul de înlăturare a gândirii magice și de acceptare a realităților vieții nu vine ușor.
Desigur, determinarea modului de a ajuta cel mai bine un copil cu orice sentiment începe cu înțelegerea motivelor sentimentului; precum și a vârstei copilului și unde acestea se încadrează de-a lungul liniei de dezvoltare a gândirii magice.
Pentru un copil mic care are teama de băieți răi sau de monștri, de exemplu, victoria rămâne încă importantă. Important este tu ca părinte să îl încurajezi că acest lucru nu înseamnă că el este slab sau rău. Ci, dimpotrivă, prin această pierdere poate învăța la ce să fie mai atent și să exerseze.
Poți să îl încurajezi cu slogane de genul: ” Uneori câștigi, uneori pierzi, dar un joc rămâne doar un joc”.
Să îți înveți copilul cum să piardă cu grație poate fi o lecție dură. Pentru că suntem cu toții programați cu dorința de a câștiga.
Mulți copii vor trișa pentru ca ei să câștige pentru o vreme. Unii copii vor continua să înșele și după ce această perioadă se încheie, lucru care le poate provoacă stres în a menține acest comportament.
Iată câteva moduri în care îți poți pregăti copilul pentru un viitor mai realist, să fie un câștigător sau să accepte pierderea într-un mod grațios:
-
Fii realist
Explică-i copilului tău că în calitate de adult, va câștiga și va pierde și el. E necesar să accepte adevărul că nu va fi cel mai bun la toate.
Astăzi pierde doar un joc de baschet sau un joc de fotbal, dar mai târziu poate pierde o promovare la noul loc de muncă.
Pierderea și câștigul fac parte din realitate. Nu este doar un aspect al distracției și al jocurilor, ci o parte a vieții de zi cu zi.
Dă-i ca și exemplu oameni celebri care au eșuat înainte să aibă succes
Chiar și profesioniștii sau artiștii calificați uneori greșesc. Alege o profesie pe care copilul tău o admiră și căutați în acest domeniu oameni de success. Faceți împreună o listă atât cu eșecurile lor, precum și cu realizările acestora.
Când menționați eșecurile, reamintește-i copilului tău că toți cei care au excelat în scopurile lor au avut de asemenea unele eșecuri de-a lungul drumului.
Arătându-le copiilor adevărul despre eșec îi va ajuta să primească eșecul mai grațios.
-
Concentrați-vă pe îmbunătățire, nu pe câștig
Dacă obiectivul principal al activității sau al jocului în care este implicat copilul tău este câștigarea, el va fi dezamăgit de nenumărate ori.
În schimb, încearcă să îndrepți atenția copilului asupra îmbunătățirii unei anumite abilități în fiecare activitate la care participă.
Dacă joacă baschet, te poți concentra asupra artei de dribling și trecere. Pe măsură ce aceste abilități se îmbunătățesc, lucrează la îmbunătățirea altor mișcări.
-
Fii un exemplu pentru el
Copiii voștri vă urmăresc reacțiile în casă, afară, atunci când sunteți în cercul de prieteni. Ei văd expresia pe fața ta atunci când altcineva este nominalizat într-o anumită situație în care tu ți-ai fi dorit să fi nominalizat.
Ei ascultă în mod intenționat inflexiunile din vocea voastră, atunci când vă confruntați cu situații care vă aduc dezamăgire, teamă, frustrare, de aceea este bine să dați un exemplu cât mai pozitiv în aceste situații, pentru că din aceste situații vor învăța și ei să-și gestioneze emoțiile.
-
Încurajează-ți copilul să fie mulțumitor
Învață-l pe copilul tău sa fie recunoscător pentru abilitățile pe care le are. Dacă el este mulțumitor față de Creator în inima lui, acest lucru îl va ajuta să lupte împotriva mândriei care vine, în mod natural, de a excela și de a câștiga.
Când copiii învață să fie modești, atunci ei pot deveni un câștigători sau pot să piardă cu grație.
-
Nu îți compara copilul cu alți copii
Copiii se confruntă cu comparații și critici peste tot în afara căminului lor. Așadar oferă-i copilului tău un refugiu în casa ta, lăudându-i abilitățile și aptitudinile special.
Unii copii se luptă în mare măsură cu imprevizibilitatea anumitor activități, atât de mult încât nevoia lor de control interferează cu capacitatea lor de a participa pe deplin.
Unii copii pot evita jocurile sau concurența cu colegii lor în totalitate, protejându-se de pericolele necunoscutului, în timp ce alții ar putea să îndoaie regulile sau să înșele pentru a controla rezultatele.
Luptele persistente în acest domeniu de dezvoltare pot indica faptul că există interferențe emoționale cu capacitatea de a câștiga confortabil, de a pierde sau de a renunța la un sentiment de putere și control.
În astfel de cazuri, poți apela la ajutor de specialitate în acest sens, un loc pentru a explora și a înțelege sentimentele care-l împiedică pe al tău copil să intre în lumea jocurilor într-un mod confortabil și fără griji.
O modalitate excelentă de a explora sentimentele și emoțiile este jocul EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale, creat de colegul nostru Florin Alexandru.
Nu uita că al tău copil învață de la tine. Și acest lucru nu include doar pierderea unui meci de fotbal. Evită să te plângi că al tău coleg nu merită noua promovare, pentru că tu lucrezi mai bine decât el.
Prin instruire, încurajare și îndrumare, îți poți ajuta copilul să învețe să câștige și să piardă în mod grațios.
„Un câștigător este doar un pierzător care a încercat încă o dată.” – George Augustus Moore
Drag părinte, îți dorim spor în îndrumarea copiilor tăi!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 147 shares