A experimenta magia Crăciunului alături de copilul tău aduce bucuria în suflet, seninătatea în priviri și încrederea într-o existență trăită deplin în armonie.

Cu toate acestea, din motive morale, religioase sau din considerente materiale, unii părinți decid să nu mai joace rolul lui Moș Crăciun. Tu ce părere ai?

  

Există beneficii în a crede că Moș Crăciun există?

De ce să-i lăsăm pe copii să creadă că Moș Crăciun există? 1

A-l aștepta pe Moș Crăciun și a visa la vizita lui este adesea considerată o atitudine constructivă, care permite copilului să-și dezvolte răbdarea și imaginația.

În plus, Moș Crăciun este una dintre reprezentările pozitive ale lumii miraculoase a copilăriei, deoarece este un personaj amabil și zâmbitor. Altfel spus, a-l lăsa pe copil să creadă în Moș Crăciun  îi poate oferi un sentiment de siguranță, îl poate liniști în fața obstacolelor, îl poate ajuta să dezvolte un sentiment de uimire și să clădească o lume plină de bucurie cu ajutorul imaginației.

Nevoia copilului de a se minuna este un fel de protecție împotriva realităților lumii exterioare și mulți părinți consideră că nu există un motiv întemeiat pentru care să forțeze puiul de om să fie „cu picioarele pe pământ” prea curând.

Copiii au o imaginație debordantă – prieteni imaginari, prințese, zâne, dragoni, supeeroi – sunt doar câteva dintre personajele fantastice care-i permit micuțului tău să-și dezvolte creativitatea, atât de necesară pentru dezvoltarea sa armonioasă.

Pe de altă parte, Crăciunul este ocazia perfectă pentru părinți de a transmite valorile lor copiilor, de a crea tradiții noi sau de a le perpetua pe cele deja existente.

 

Când copilul tău începe să se îndoiască

Vârsta la care un copil încetează să mai creadă în Moș Crăciun variază în funcție de personalitatea sa și de mediul în care trăiește. Primele îndoieli cu privire la existența lui Moș Crăciun apar adesea după comentariile unui prieten la școală sau pentru că a auzit un frate mai mare vorbind despre acest subiect.

Totuși, doar pentru că încep să se îndoiască de existența lui Moș Crăciun nu înseamnă că micuții încetează să mai creadă. Astfel, copiii trec adesea printr-o perioadă de tranziție în care spun că nu mai cred în existența lui Moș Crăciun, dintr-o minte logică, dar, totuși, în sufletul lor, vor să creadă.


Să-i spui copilului tău că Moș Crăciun nu există? 

Părinții ar trebui să-și lase copilul să creadă în Moș Crăciun atât timp cât doresc, potrivit experților în dezvoltarea. Dacă copilul tău te întreabă despre existența lui Moș Crăciun, îi poți întoarce întrebarea: „Tu însuți ce crezi?” Îi permiteți astfel să-și stimuleze gândirea și să descopere singur adevărul. Altfel, ai încredere în ritmul copilului tău și sprijină-l în dorința lui de a crede sau nu.

Dacă întrebările lui devin insistente și jocul de magie nu mai este distractiv pentru el, îi poți spune adevărul.  În acest moment, nu are rost să continui să te prefaci, deoarece copilul tău nu mai vrea să joace jocul. Astfel, păstrezi legătura de încredere care vă unește.

A nu mai crede în Moș Crăciun este un semn că puiul tău trece treptat în „lumea adulților”, de la gândirea „magică” la gândirea „logică și rațională”. De cele mai multe ori, credința va înceta definitiv atunci când, la vârsta școlară, raționamentul logic are prioritate față de imaginar.

Cu toate acestea, se întâmplă adesea ca puiul de om care nu mai crede în Moș Crăciun să dorească să retrăiască magia acestor momente alături de cei mai mici.

 

Ce este de făcut atunci când copilul reacționează prost la aflarea veștii că Moș Crăciun nu există?

Când descoperă că Moș Crăciun nu există, copiii pot experimenta diferite emoții și pot avea reacții diverse.  Acestea pot varia de la dezamăgire la ușurare până la un sentiment de trădare.

De obicei, trecerea la a nu mai crede în Moș Crăciun este una lină atunci când ritmul copilului este respectat. Personalitatea copilului, relația sa cu părinții, contextul în care are loc descoperirea adevărului, precum și traumele trăite în trecut îi pot influența însă reacția.

Dacă copilul tău reacționează negativ atunci când află adevărul despre Moș Crăciun, numește empatic emoția pe care acesta o simte fără a o banaliza: „Te simți trist, înțeleg…”, „ești supărat, te simți trădat – într-adevăr, nu este usor… „. Este important să-i oferi timpul de care are nevoie pentru că acceptarea faptului că Moș Crăciun nu există poate fi un adevărat proces de doliu.

Pentru a-ți ajuta copilul, îi poți spune că Moș Crăciun continuă să existe inima lui, cu toate amintirile lui. Dacă ați avut momente grozave în familie datorită credinței în Moș Crăciun, îi poți aminti copilului tău de ele.

 

Trebuie să fie cuminte pentru a primi cadouri de la Moș Crăciun?

Mai multe persoane susțin că Moș Crăciun aduce cadouri doar copiilor cuminți. Totuși, cel mai bine este să nu-i spui micuțului tău că nu va primi cadouri dacă nu este cuminte. Acest lucru ar putea pune multă presiune asupra puiului tău, l-ar putea face să se simtă incapabil, diferit sau trist.

Amintește-ți că puiul tău se află într-un moment al vieții în care încă întâmpină dificultăți în a se controla. În schimb, îl poți învăța pe micuțul tău să tolereze așteptarea și incertitudinea: de exemplu, calendarul de advent îl ajută pe copilul tău să învețe să aibă răbdare, în timp ce a-l încuraja să doneze jucării cu care nu se mai joacă îi poate dezvoltă simțul generozității.

Pe de altă parte, nu trebuie să-ți păcălești copilul să creadă că toate cadourile pe care le primește sunt de la Moș Crăciun. Îi poți spune că Moș Crăciun aduce, în esență, bucurie, liniște, iubire și lumină. A ști că anumite cadouri i-au fost oferite de tine sau de alții din jurul lui îi permite micuțului tău să își exprime recunoștința.

 

Concluzia

Prin urmare, a permite copilului să creadă sau nu în Moș Crăciun este o alegere. Mulți părinți încă se întreabă ce pot spune copilului pentru a evita mai tîrziu dezamăgirea.

Cu toate acestea, a permite puiului tău să creadă în minuni și povești înseamnă a-i oferi încredere în viață. Astfel, atâta timp cât copilul crede fericit în Moș Crăciun, nu este nevoie să-i spui adevărul, după cum susține Nathalie Parent, psiholog francez; căci a crede în Moș Crăciun aduce bucurie și creează magie în viețile copiilor, stimulează creativitatea și imaginația.

Deoarece copiilor mici le este greu să facă distincția între realitate și lumea imaginară, ei cred cu ușurință în Moș Crăciun, mai ales între 3 și 8 ani. La această vârstă, imaginația joacă un rol important în viața copiilor, ceea ce este benefic pentru dezvoltarea lor.

Prin imaginația lor, printre altele, copiii mici își dezvoltă abilități emoționale și psihologice, care îi ajută să înțeleagă lumea din jurul lor. Jocurile de rol și personajele imaginare precum Moș Crăciun îi încurajează în special pe copii să formuleze ipoteze, să raționeze, să-și exercite abilitățile sociale, să inventeze lumi noi etc.

În plus, magia care înconjoară povestea lui Moș Crăciun creează momente distractive și amintiri plăcute, tradiții de familie precum a-i scrie o scrisoare lui Moș Crăciun, a merge să-l întâlnească, a-i pregăti o gustare… Mai mult, să nu uităm că ceea ce îl definește pe Moș Crăciun este empatia, bunătatea și generozitatea.

Așadar, să ținem minte:

Moș Crăciun există așa cum există iubirea, dăruirea, cinstea, sinceritatea, respectarea cuvântului dat. Și numai pentru că toate acestea există, viața noastră este frumoasă”, după cum scria Francis P Church în revista The Sun în urmă cu peste 120 de ani.

Și pentru că noi credem în Moș Crăciun, în magie și-n bucuria de a dărui, te invităm să faci clik pe link-ul de aici pentru a alege cadouri de suflet pentru cei dragi.

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse