„Poate că nu am mulți bani și n-am cele mai frumoase haine, dar învăț bine la școală și asta mă face să mă simt bine”
Într-un studiu realizat de oamenii de știință americani de la Universitatea din Ohio, bazat pe testarea a 6200 de copii cu vârstele cuprinse între 6 – 15 ani, s-a constatat că acei copii care au factorul curiozității amplificat sunt și cei care înregistrează cele mai bune rezultate la școală .
Ținând cont de mediul în care trăiesc, de școala la care învață, de statutul socio-economic pe care-l au și de influența anturajului, copiii mai curioși din fire au înregistrat la testări niște scoruri fantastice.
Și asta nu e tot. Cercetătorii au descoperit mult mai mult decât atât.
Curiozitatea, definită aici atât ca „bucuria descoperirii”, cât și ca „motivația de a căuta răspunsuri la ceea ce nu cunoaștem”, a fost măsurată printr-un sondaj adresat părinților, care s-a axat pe comportamentul copiilor lor.
Fiind o caracteristică a inteligenței emoționale, curiozitatea dezvoltată atrage după sine și un grad ridicat al coeficientului de inteligență EQ.
La ce ajută acest coeficient de inteligență EQ și cum poate fi el dezvoltat printr-un simplu joc, vei putea afla chiar pe finalul acestui articol.
Revenind la studiu, subiecții acestuia au fost selectați şi după criterii demografice.
Acest lucru a asigurat, de asemenea, că cei mici au reprezentat din punct de vedere demografic populația americană rurală şi urbană.
Elevii au fost testați de mai multe ori pentru abilitățile lor de citire şi de calcul atât înainte de a intra la școală cât și la scurt timp după aceea.
Ce lucruri interesante au descoperit cercetătorii?
Un nivel mai înalt de curiozitate a indicat scoruri mai mari în materie de matematică și lectură, indiferent de alți factori.
Studenții curioși au arătat, de asemenea, mai multe aptitudini sociale și control emoțional decât colegii lor.
Beneficiile au existat chiar și în cazurile în care copilul a prezentat un „efort controlat” scăzut sau nu a putut altfel să se concentreze sau să-și controleze impulsurile.
„Deşi asocierea dintre abilitățile matematice, cele de lecturare şi curiozitatea este clară şi benefică pentru elevi, s-au înregistrat şi câteva rezultate mult mai interesante de atât”, a spus dr. Shah.
De interes deosebit a fost constatarea că beneficiile curiozității au fost mai pronunțate pentru elevii săraci.
Acest lucru a fost contrar așteptărilor cercetătorilor şi a fost imediat sugerat ca o modalitate de a ajuta la reducerea decalajului de dezvoltare între copiii care cresc în sărăcie și cei bogați.
Citeşte şi: Cum îi înveţi pe copii abilităţi de rezolvare a problemelor
Copiii curioși se îndreaptă către genialitate?
Curiozitatea este adesea considerată un element al „motivației intrinseci”.
Intuitiv, este posibil ca elevii care sunt curioși să fie mult mai interesați să învețe un subiect și ar putea lucra din greu pentru îndeplinirea obiectivelor lor.
Atunci când ne întrebăm de ce copiii cu un statut socio-economic redus dobândesc mai multă curiozitate decât alții, cercetătorii ne oferă şi o explicaţie:
„Copiii care provin din medii defavorizate nu au acces uşor la o varietate de informaţii sau la dispozitive ajutătoare pentru a învăța şi atunci intervine curiozitatea lor care îi propulsează înaintea celor cu posibilităţi financiare mai ridicate, pentru că sunt mai motivați să învețe.”
Totuşi, nici un studiu nu este perfect, iar unele întrebări rămân.
Anomaliile congenitale sau cromozomiale ale elevilor au fost excluse din studiu, deci nu este cunoscut dacă efectul este același pentru copiii cu aceste condiții.
În timp ce testele de matematică și lectură standardizate au fost folosite pentru măsurarea progresului elevilor, nu s-au testat și alți subiecți care ar putea beneficia și de niveluri ridicate de curiozitate, cum ar fi artele.
Dat fiind că interesul național pentru beneficiile educației preșcolare continuă să crească, este necesară o gamă largă de instrumente disponibile pentru a încuraja învățarea.
Rezultatele acestui studiu cuprinzător arată că dezvoltarea curiozităţii poate ajuta pe toți copiii să învețe și să evolueze mai bine.
Aşa cum spuneam şi la începutul articolului, elementele ce ţin de inteligenţa emoţională a copilului, cum ar fi: (curiozitatea, creativitatea, analizarea, cooperarea etc.) conduc la rezultate fantastice nu doar la şcoală, ci pe toate planurile.
Un grad ridicat al coeficientul de inteligenţă EQ îi asigură copilului succesul în viaţă.
Ce este EQ-ul și cum poate fi acesta dezvoltat apelând la curiozitate?Inteligența emoțională (EQ) reprezintă latura afectivă a fiecărei persoane. Când vine vorba despre autocontrol și gestionarea înțeleaptă a emoțiilor, această formă de inteligență face minuni.
Ca să înțelegi de ce EQ-ul este mai important decât IQ-ul pentru a avea succes răspunde sincer la următoarea întrebare:
E adevărat că cel puțin o dată în viață ai reacționat greșit datorită impulsurilor emoționale și ai pierdut un anumit beneficiu sau poate chiar o persoană dragă?
Ei bine, iată și răspunsul. Acolo unde IQ-ul nu are acces, intervine inteligența emoțională care construiește o punte către îndeplinirea obiectivelor.
De asemenea, auto-cunoașterea (componentă a inteligenței EQ) constă în conștientizarea punctelor forte și a punctelor slabe, astfel încât tu vei știi de ce ești capabil să faci sau nu și-ți vei folosi resursele exact acolo unde consideri că poți să ai rezultate excelente.
Dezvoltarea EQ-ului copilului prin intermediul curiozității
Este simplu. Vestea bună e că cei mici se nasc cu o doză de genialitate caracterizată prin interesul lor față de toate lucrurile și persoanele pe care le întâlnesc – curiozitatea.
Ca părinte, poți folosi asta în favoarea ta și în folosul copilului, stârnindu-i curiozitatea legată de lucruri cu adevărat educative și benefice pentru acesta.
Cea mai simplă metodă de a-i stârni curiozitatea și a-i dezvolta inteligența emoțională la cote maxime este JOCUL.
Recomandarea noastră în acest sens, este „EQ GAME – Alfabetul inteligenței emoționale”, un joc dedicat atât copiilor cu vârsta de peste 4 ani, cât și adulților.
EQ GAME nu este doar simplu, amuzant și practic, acesta are și următoarele beneficii:
➡ ajută la integrarea în grup
➡ dezvoltă încrederea în forțele proprii
➡ impulsionează empatia
➡ defineşte personalitatea
➡ dezvoltă capacitatea de adaptare
➡ dezvoltă calităţi de lider
➡ creşte capacitatea de concentrare
➡ dezvoltă capacitatea de cooperare
➡ impulsionează creativitatea
Poți găsi acest joc fantastic aici:
„EQ GAME – Alfabetul inteligenței emoționale”
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 37 shares