Cu toții ne dorim relații armonioase, cu atât mai mult atunci când vine vorba despre copiii noștri. În acest sens, a comunica într-un mod pozitiv este   esențial – presupune schimbarea   perspectivelor, atitudinilor și cuvintelor pe care le folosim.   

Stă   în   puterea   fiecăruia   dintre   noi   ca, în   fiecare   zi, să ne îndreptăm atenția către ceea ce merge bine, să formulăm propozitii afirmative, să ne acordăm mai mult timp pentru a asculta ceea ce simt și trăiesc ceilalți – în special, copiii noștri.    

Fiecare copil are nevoie de încurajare, de îngrijire, de apropiere pentru a se simți conectat și împlinit. Încurajarea ta ca părinte îl „hrănește” și–l ajută să crească frumos.  

În acest context, în cartea lor, „Reziliența se cultivată în fiecare zi!”, Brigitte Vaudolon și Emmanuelle Pioli, ne propun un exercițiu numit „udarea florilor”. În fapt, este vorba despre a mărturisi cu sinceritate copiilor noștri ceea ce ne place la ei. 

Astfel autoarele, ne îndeamnă să folosim cât mai des formulări de genul:

-„Ceea ce îmi place cel mai mult la tine este … „

-„Această calitate a ta mă emoționează.”

-„Îmi place să te văd făcând asta.”

-„Am fost uimit când te-am văzut împărțind gustarea ta.”

-„Sunt încântat când îmi spui că…” 

Învățând să vedem și să recunoaștem aceste aspecte pozitive, consolidăm   legătura emoțională și încrederea   reciprocă. Astfel, nevoia de atenție a copilului tău este satisfăcută. Puiul de om poate acum să-și creeze o stimă de sine sănătoasă și înțelege că prezența sa contează, că are locul și rolul său în acest univers.  

 „Când  lucrurile  nu   merg  foarte  bine,   este  mult  mai  ușor   să observi negativul decât pozitivul. Poți cu ușurință să cazi în plasa reproșurilor față de persoanele din jurul tău și să te declari nemulțumit. A hrăni o relație în mod pozitiv înseamnă a te îngriji zi de zi de ea pentru a-i acorda șansa de a crește frumos”   afirmă Brigitte Vaudolon și Emmanuelle Pioli.      

În   continuare,   îți   propunem   câteva  aspecte   de   luat   în considerare pentru a ajunge la o bună comunicare cu puiul tău:

-Favorizează un mediu calm pentru a vorbi cu copilul tău;

-Alege un  moment   în  care  copilul tău   este disponibil pentru discuții fără distrageri;

-Poziționează-te la înălțimea copilului atunci când vorbești cu el;

-Nu îți întrerupe copilul în timp ce vorbește;

-Asigură-te că înțelegi ce încearcă să-ți spună;

-Dacă copilul tău se confruntă cu frustrare, arată-i că îl asculți, punând emoțiile în cuvinte;

-Fii atent la exprimarea lui non-verbală;

-Evită să pui prea multe întrebări;

-Faceți activități de familie;

-Evită să-i vorbești copilului tău   certându-l   sau   generalizând situații prin folosirea unor cuvinte precum „întotdeauna” sau„niciodată”.    

Concluzie

A comunica într-un mod pozitiv înseamnă a putea avea comportamente  verbale și  non-verbale binevoitoare care promovează   relațiile   armonioase,   chiar   și   în   situații   dificile. Comunicarea pozitivă   presupune a elimina cuvintele dureroase, agresivitatea, sistemul de pedepse /  recompense, indiferența, precum și evitarea discuțiilor în contradictoriu. De subliniat faptul că, toate aceste modalități de comunicare din categoria „așa NU” afectează copiii care se pot simți nevoiți să pună în aplicare mijloace de   autoprotecție   (pseudo indiferență,  reacții   agresive,  iritabilitate, opoziție, retragere în sine, etc.).      

 Și nu uita, uneori, doar a fi alături de copilul tău este suficient pentru a crea o legătură strânsă: o îmbrățișare și o mângâiere sunt, de asemenea, modalități   de   comunicare.  Iar stabilirea unei   bune comunicări cu cel mic ajută la construirea unei relații armonioase cu el. 

Mai multe informații despre rolul comunicării cu cel mic poți găsi și aici.

Tu cum hrănești legătura cu copilul tău?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes