Cu toții ne dorim relații armonioase, cu atât mai mult atunci când vine vorba despre copiii noștri. În acest sens, a comunica într-un mod pozitiv este esențial – presupune schimbarea perspectivelor, atitudinilor și cuvintelor pe care le folosim.
Stă în puterea fiecăruia dintre noi ca, în fiecare zi, să ne îndreptăm atenția către ceea ce merge bine, să formulăm propozitii afirmative, să ne acordăm mai mult timp pentru a asculta ceea ce simt și trăiesc ceilalți – în special, copiii noștri.
Fiecare copil are nevoie de încurajare, de îngrijire, de apropiere pentru a se simți conectat și împlinit. Încurajarea ta ca părinte îl „hrănește” și–l ajută să crească frumos.
În acest context, în cartea lor, „Reziliența se cultivată în fiecare zi!”, Brigitte Vaudolon și Emmanuelle Pioli, ne propun un exercițiu numit „udarea florilor”. În fapt, este vorba despre a mărturisi cu sinceritate copiilor noștri ceea ce ne place la ei.
Astfel autoarele, ne îndeamnă să folosim cât mai des formulări de genul:
-„Ceea ce îmi place cel mai mult la tine este … „
-„Această calitate a ta mă emoționează.”
-„Îmi place să te văd făcând asta.”
-„Am fost uimit când te-am văzut împărțind gustarea ta.”
-„Sunt încântat când îmi spui că…”
Învățând să vedem și să recunoaștem aceste aspecte pozitive, consolidăm legătura emoțională și încrederea reciprocă. Astfel, nevoia de atenție a copilului tău este satisfăcută. Puiul de om poate acum să-și creeze o stimă de sine sănătoasă și înțelege că prezența sa contează, că are locul și rolul său în acest univers.
„Când lucrurile nu merg foarte bine, este mult mai ușor să observi negativul decât pozitivul. Poți cu ușurință să cazi în plasa reproșurilor față de persoanele din jurul tău și să te declari nemulțumit. A hrăni o relație în mod pozitiv înseamnă a te îngriji zi de zi de ea pentru a-i acorda șansa de a crește frumos” afirmă Brigitte Vaudolon și Emmanuelle Pioli.
În continuare, îți propunem câteva aspecte de luat în considerare pentru a ajunge la o bună comunicare cu puiul tău:
-Favorizează un mediu calm pentru a vorbi cu copilul tău;
-Alege un moment în care copilul tău este disponibil pentru discuții fără distrageri;
-Poziționează-te la înălțimea copilului atunci când vorbești cu el;
-Nu îți întrerupe copilul în timp ce vorbește;
-Asigură-te că înțelegi ce încearcă să-ți spună;
-Dacă copilul tău se confruntă cu frustrare, arată-i că îl asculți, punând emoțiile în cuvinte;
-Fii atent la exprimarea lui non-verbală;
-Evită să pui prea multe întrebări;
-Faceți activități de familie;
-Evită să-i vorbești copilului tău certându-l sau generalizând situații prin folosirea unor cuvinte precum „întotdeauna” sau„niciodată”.
Concluzie
A comunica într-un mod pozitiv înseamnă a putea avea comportamente verbale și non-verbale binevoitoare care promovează relațiile armonioase, chiar și în situații dificile. Comunicarea pozitivă presupune a elimina cuvintele dureroase, agresivitatea, sistemul de pedepse / recompense, indiferența, precum și evitarea discuțiilor în contradictoriu. De subliniat faptul că, toate aceste modalități de comunicare din categoria „așa NU” afectează copiii care se pot simți nevoiți să pună în aplicare mijloace de autoprotecție (pseudo indiferență, reacții agresive, iritabilitate, opoziție, retragere în sine, etc.).
Și nu uita, uneori, doar a fi alături de copilul tău este suficient pentru a crea o legătură strânsă: o îmbrățișare și o mângâiere sunt, de asemenea, modalități de comunicare. Iar stabilirea unei bune comunicări cu cel mic ajută la construirea unei relații armonioase cu el.
Mai multe informații despre rolul comunicării cu cel mic poți găsi și aici.
Tu cum hrănești legătura cu copilul tău?
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares