„A iubi un copil nu înseamnă să îi faci toate capriciile. A-l iubi constă în a scoate la suprafață valorile sale și a-l învăța să iubească dificultățile.” (Nadia Boulanger)

Ai observat cât de mult împrumută copilul din gesturile tale?

Doar fă un mic exercițiu și ascunde pentru câteva minute o jucărie. Bine, dacă cel mic are mai puțin de 3 ani, rezultatele nu sunt tocmai concludente. Dar, după această vârstă, poți analiza cu ușurință modul în care el reacționează în timp ce-și caută jucăria.

➖ Se panichează imediat? Se lipește de tine imediat și te roagă să o căutați împreună? Începe să plângă și să se simtă descurajat?

Acum, gândește-te cum reacționezi tu când ceva neașteptat se întâmplă. Te panichezi și cauți repede ajutorul celorlalți? Plângi? Strigi de nervi?

Ei bine, nu e de mirare că reacțiile tale vor fi copiate identic de către copilul tău. Că ești un model urmat îndeaproape este o reală bucurie, însă mare atenție.

Problema intervine în situațiile în care părinții nu știu cum să reacționeze atunci când copilul plânge sau are un tantrum și încearcă să rezolve totul, făcându-i pe plac.

Îndeplinirea capriciilor nu rezolvă problemele, ci doar le adâncește. De ce? Pentru că cel mic își va forma falsa impresie că poate obține foarte ușor ceea ce vrea, printr-o simplă manipulare.

Se va obișnui că lacrimile pot aduce cadourile și va abuza de acest lucru.

Echilibrul său emoțional va avea la bază două cărămizi solide:

obișnuința de a obține mereu ceea ce-și dorește

manipularea pentru a obține diverse lucruri

Și, cu siguranță părinții nu își doresc să crească micuți manipulatori, agresivi și dependenți.

Evidențierea calităților și acceptarea dificultăților reprezintă modul înțelept prin care un copil de succes poate aborda viața.

Dacă ai un copil între 2 și 10 ani și îți propui să învingeți împreună barierele emoționale (e de înțeles, uneori chiar nu știi cum să reacționezi), poți alege cu încredere cartea „Copilul tău este un geniu!”

Este o carte scrisă de prof. Dr. Florian Colceag, în colaborare cu Florin Alexandru, în care poți găsi jocuri, activități și informații, care te vor ajuta, în doar 30 de minute de joacă pe zi, să ai un copil echilibrat, genial și responsabil.

Află sfaturi utile despre:

✅ dezvoltarea pe grupe de vârste (2-4 ani, 4- 6 ani, 6-8 ani, 8-10 ani)
✅ tantrumuri și stingerea conflictelor
✅ relaționare
✅ rezultatele școlare
✅ dezvoltarea celor 5 abilități (apartenența socială, gândirea pozitivă, încrederea în forțele proprii, gândirea „Out of the Box”, inteligența emoțională) și cum te poate ajuta o simplă „joacă” în conturarea unui comportament adecvat.

Înțelepciunea părinților este hrana de suflet a copiilor. 

Află mai multe despre „Copilul tău este un geniu”

Peste 50.000 de părinți se bucură de învățăturile cuprinse în această carte.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes