Poate ți s-a întâmplat și ție să răbufnești în prezența copilului pentru ca ulterior să te simți vinovat și să nu știi cum să remediezi situația. Deși certurile provoacă emoții neplăcute ( cum ar fi furia, dezamăgirea, tristețea ) și pot crea o atmosferă tensionată în familie, majoritatea părinților și copiilor se ceartă din când în când. Însă e bine să fii conștient că, dacă aceste certuri sunt intense și frecvente, ele pot dăuna grav relației părinte-copil.
Din fericire, este posibil să remediezi și chiar să previi astfel de conflicte. În acest sens, într-una din cărtile sale, Audrey Zucchi ne sugerează câteva căi de acțiune pentru a spune NU violenței ( fizice sau emoționale ) împotriva copilului.
Începe prin a înțelege mecanismele care duc la violență
După cum afirmă Isabelle Filliozat, violențele pe care le suferă copiii au mai mult de-a face cu rănile din copilăria părintelui decât cu greșeala comisă de copil. Cu alte cuvinte, mulți dintre noi suntem conduși de memoria traumatică atunci când vine vorba de educație. De aceea, a reveni la istoria personală și a îndrăzni să-ți înfrunți rănile din trecut este singurul remediu care te poate elibera cu adevărat de ele.
Însă pentru a reuși să pășești pe drumul introspecției, ai nevoie de un moment de calm, necesar pentru a face un pas înapoi și pentru a înțelege ce s-a întâmplat, care a fost declanșatorul (ce s-a spus, văzut, auzit …), ce îți transmite furia ta, de ce ai avea nevoie, cum îi poți explica puiului tău ce s-a întâmplat.
Cum se soluționează disputele părinte-copil?
Pentru a rezolva certurile, copilul are nevoie de ajutorul tău; astfel, el va învăța să colaboreze și, când va fi mai mare, să facă compromisuri. Ești un model pentru el, chiar și atunci când comportamentul tău se află la originea disputei. Iată, așadar, câteva sfaturi pentru rezolvarea conflictelor:
- Ia-ți timp să te calmezi. Acesta este primul lucru de făcut înainte de a încerca rezolvarea conflictului. Îi poți spune copilului că ai nevoie de timp să te liniștești. Dacă este necesar, îndepărtează-te puțin, ieși din încăpere și respiră adânc.
- Ajută-l pe cel mic să se calmeze și el. Îi poți da o îmbrățișare sau îl poți încuraja să respire adânc. De asemenea, îndreptarea lui către o zonă retrasă îl poate ajuta să se calmeze.
- Pune în cuvinte sentimentele tale și pe cele ale copilului tău. Spune-i micuțului tău cum te simți și încearcă să descrii emoția. Spune-i, de exemplu, „Sunt furios că ți-ai lăsat jucăriile înșirate în toată casa.” De asemenea, ajută-l să-și recunoască emoția și să spună și el ce simte. De exemplu: „Ești supărat că vrei să continui să te joci în loc să mergi la somn?”
- Exprimă-ți așteptările. Odată ce toată lumea s-a liniștit și emoțiile sunt numite, vorbește despre ce aștepți de la el. Spune-i, de exemplu, „Aș vrea să îți lăși jucăriile deoparte pentru că este târziu. Acum este momentul să îți faci baie și să mergem la somn.” Încurajează-ți copilul să spună ce dorește. Dacă cererea lui este nerealistă, de exemplu, dacă spune: „Nu vreau să-mi fac baie. Vreau să mă joc în continuare „, repetă instrucțiunile tale clar, în formă pozitivă: „Înțeleg că vrei să te joci, dar acest lucru nu este posibil în acest moment. Acum este timpul pentru baie.”
- Căutați soluții. Discută cu copilul tău pentru a afla ce puteți face pentru a rezolva situația. Poți veni cu propuneri, spre exemplu: „Îți mai dau încă 5 minute să joci, apoi te voi ajuta să-ți pui jucăriile și te duci să faci baie.” În plus, cere-i copilului să-și exprime propriile idei.
- Alegeți împreună cea mai bună soluție. Soluția oferită de copilul tău poate să nu fie posibilă. Acum este momentul să-i arăți cum să facă compromisuri. Spune ceva de genul: „Bine, îți mai dau 10 minute să joci. Ulterior, te voi ajuta să faci ordine și apoi mergi la baie.”
Desigur, nu este întotdeauna ușor să te liniștești și să parcurgi toți acești pași pentru a rezolva o dispută. Important este să încerci să faci acest lucru cât mai des posibil. Și dacă nu îl obții imediat, nu ezita să revii la el mai târziu pentru a rezolva conflictul. Dacă ai strigat și ai reacționat puternic, mărturisește micuțului tău că ai reacționat eronat. Învață-l că este normal să nu fii perfect, dar că este întotdeauna posibil să corectezi greșelile.
În acest context, Audrey Zucchi oferă câteva sugestii pentru asumarea responsabilității noastre după un moment de violență împotriva unui copil:
- Cere-i iertarea copilului: „Felul în care am reacționat nu este unul firesc sau de dorit. Uneori, și părinții fac greșeli. Îți cer sincer iertare! ” Astfel, îți asumi întreaga responsabilitate pentru comportamentul tău.
- Recunoaște-i suferința fizică și / sau psihologică: „Probabil că te-am speriat / te-am rănit / îți dau impresia că nu te mai iubesc … / Trebuie să fii supărat pe mine și ai dreptate, nu am dreptul să te tratez așa. „
- Chiar dacă gestul tău este nejustificat, spune că ești conștient că nu acesta este modul de a rezolva conflictele.
- Întrebă-l dacă este dispus să te ierte și să vă împăcați. Dacă nu vrea, e posibil să aibă nevoie de ceva timp. Lasă-l să se întoarcă la tine cât de repede poate.
- În cele din urmă, faceți-vă timp, singur sau cu partenerul, pentru a reflecta la ceea ce s-a întâmplat.
- Reconstruiește secvența exactă a evenimentelor, identifică factorii declanșatori, decide cu exactitate ce ai dori să faci altă dată într-o situație similară.
- Această experiență este cu siguranță un eșec, dar este, în mod clar, o oportunitate de care trebuie să profiți pentru a deveni un părinte mai bun.
Concluzie
Prin urmare, este important să reții că nu are rost să încerci să găsești soluții sau să redirecționați comportamentul copilului înainte de o conexiune emoțională profundă, empatică și sinceră. De aceea, îl poți implica pe copilul tău în căutarea de soluții: „Iată problema. Poate ai o propunere? Mă gândeam la … Ce părere ai? ”.
În plus, când îl ajuți pe copilul tău să-și numească emoțiile, acesta se simte auzit și înțeles. Acest lucru îl liniștește și facilitează găsirea unei soluții. Această abordare este un factor decisiv ce poate ajuta la reducerea certurilor.
Și nu uita: ești un model pentru copilul tău chiar și atunci când îl înveți cum să rezolve problemele. Transpunerea sentimentelor în cuvinte, exprimarea nevoilor și găsirea soluțiilor împreună cu puiul tău sunt modalități de soluționare a disputelor.
Prin urmare, a-ți face timp să-l asculți pe cel mic, a avea așteptări și rutine clare sunt strategii care ajută la prevenirea conflictelor și pe care trebuie să le ai mereu în vedere.
Elimină adevărata cauză a bolilor și problemelor din viața ta și nu le da mai departe generațiilor viitoare!
Cea mai importantă cauză ce stă în spatele bolilor și problemelor sociale din întreaga lume a fost descoperită, dar încă nu este tratată!
S-a demonstrat în repetate rânduri: problemele de sănătate neașteptate sau repetitive reprezintă doar vârful aisbergului.
Însă, sub „valurile” minții conștiente, stau îngropate întâmplări de care ori nu ne amintim, ori de care am încercat să fugim: acestea sunt experiențele adverse din copilărie.
⅔ dintre noi am experimentat cel puțin o traumă în copilărie, de la la abuz sau neglijare, la pierderea unei persoane sau divorțul părinților.
Cei mai mulți își trăiesc viața fără să știe ce traume le guvernează viața din umbră… și nici că există un tratament eficient pentru acestea!
Dar de unde ar putea să afle, când nici medicii nu sunt instruiți asupra dușmanului comun, care afectează atât întreg sistemul biologic uman, cât și societatea per ansamblu?
Așadar, cele mai recente studii îți oferă șansa de a descoperi adevărul care a stat în fața ta în tot acest timp și de a întrerupe ciclul experiențelor adverse din viața ta și a familiei tale.
Citește cartea „Binele suprem” și contribuie la o lume conștientă în care copiii, familiile și adulții să trăiască o viață mai sănătoasă și mai fericită.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares