Disputele, certurile, discuțiile în contradictoriu sau oricum am vrea să le denumim, fac parte din viața noastră. În orice tip de relație pe care o avem cu cineva, vom avea la un moment dat opinii diferite. A fi capabili să avem propriile opinii este un lucru nemaipomenit.
Cum ar fi dacă toți am avea aceleași credințe, am ajunge la aceleași concluzii și am visa la aceleași lucruri? Cam plictisitor, nu??
Cum îi învățăm însă pe copiii noștri să-și exprime opiniile într-un mod sănătos?
Pentru orice fel de dispută este nevoie măcar de doi.
Ați avut vreodată o ceartă serioasă cu cineva în fața copiilor?Sau poate ați avut zeci de mici neînțelegeri cu copii? Orice dispută are nevoie de cel puțin doi participanți. A ne asuma responsabilitatea pentru propria contribuție la o ceartă este ceea ce copiii noștri își vor aminti.
Să ne amintim ultima dispută:
Despre ce a fost vorba?
Cu ce am contribuit noi?
Ne-am pierdut cu firea?
Am rostit cuvinte urâte?
Am fost înțelegători?
Răspunsurile noastre conduc la un exemplu pozitiv pentru copiii noștri?
Au fost ele exprimate într-o modalitate bazate pe o mentalitate de creștere?
A rămas loc pentru mai bine?
Par a fi multe întrebări, dar cunoscând răspunsurile vom ști ce îi învățăm pe copii despre astfel de situații. A fi atenți la modul în care noi înșine purtăm o dispută, este foarte important dacă ne dorim ca ei să învețe să se certe într-un mod sănătos. Noi suntem adulții al căror comportament va deveni modelul lor de comportament în viitor.
Poate ai fost morocănos și ai spus cuvinte mai puțin drăguțe.
Poate ai fost agresiv și ai rănit sentimentele cuiva prin cuvintele tale.
Poate ai dat vina pe cineva sau l-ai etichetat într-un fel…
Identificarea felului în care ne simțim, asumarea responsabilității pentru partea noastră din dispută și dorința de a schimba ceva pentru a preveni în viitor aceste situații, aceștia sunt pașii ce trebuie urmați pentru a-i învăța pe copii că există mereu loc de mai bine în felul în care ne comportăm.
A înțelege faptul că este normal ca oamenii să aibă opinii diferite este un semn de maturitate, de înțelepciune și acceptare a exprimării individuale a fiecăruia.
Nu toată lumea va fi de acord cu tot ceea ce spui tot timpul…și asta este în regulă!
A ști să porți o discuție în contradictoriu într-o manieră sănătoasă este o caracteristică de supererou!
E vina lui! El m-a făcut să zic/fac asta!
L-ați auzit vreodată pe copilul vostru spunând Nu e vina mea! sau El m-a făcut să zic asta!
Cred că răspunsul este da.
Aici poți găsi și un articol legat de cearta între frați.
Este timpul să-i învățăm să își asume responsabilitatea. Este adevărat, nouă oamenilor ne vine greu să acceptăm că nu avem dreptate tot timpul.
Dar cu cât învățăm mai devreme să ne asumăm responsabilitatea faptelor și a vorbelor cu atât vom cunoaște mai repede beneficiile acestui obicei.
A permite învinovățirea celuilalt îi va priva pe copii de o importantă lecție a vieții – cea a cauzei și efectului.
Fiind capabili să-și asume propriile reacții și propriile greșeli îi va ajuta să dezvolte relații sănătoase întreaga viață
Modalitatea de a dezvolta acest stil de a gândi la copiii noștri este aceea de a-i învăța să identifice cum au contribuit ei înșiși la apariția unei probleme. Să-i întrebăm ce cred că au făcut/spus într-un mod inadecvat, dar care poate fi îmbunătățit pentru ca în viitor să îi ajute în momentul în care vor avea o dispută inevitabilă.
Comunicarea corectă este cheia.
Permiteți-le copiilor să-și exprime sentimentele și gândurile rămânând calmi.
Învățați-i să iși asume rasponsabilitatea vorbelor, a faptelor și să evite învinovățirea celuilalt
Discutați împreună despre astfel de situații și cum pot fi ele evitate sau tratate într-un mod adecvat
Fiți voi înșivă un exemplu.
Din acest motiv a fost creat și programul online Design Comportamental. Din nevoia noastră, a părinților de a deveni un exemplu demn de urmat pentru copiii noștri, din punct de vedere comportamental.
Programul „Design comportamental” ajută orice părinte să nu transmită mai departe copilului tipare și obișnuițe neconstructive, pe care le-a preluat la rândul său de la generațiile trecute.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares