Dacă te gândești că al tău copil te manipulează, profită de tine, te ignoră sau nu te respectă – te vei simți adesea supărat, iritat și furios.

Dacă te întrebi ce nevoie nu i-a fost implinită copilului tău, atunci când are un comportament iritant, este mai probabil să simți compasiune și conexiune. Totodată vei fi în măsură să iei măsuri care să contribuie la bunăstarea copilului tău, și a ta deopotrivă.

Te irită și pe tine comportamentul copilului tău?

Există zile când plânge fără motiv, sau simte nevoia să aibă doar el controlul sau este pur și simplu sfidător?

Iată ce poți face în aceste situații:

Toți avem nevoi,  fizice și emoționale. Uneori ne este foame, alte ori avem nevoie de afecțiune, de distracție, auto-exprimare, independență, de conectare cu ceilalți.

Copiii se nasc complet neputincioși, depinzând de ajutorul nostru să le fie împlinite nevoile. Pe măsură ce se cresc, ei încearcă să-și dea seama cum să-și satisfacă nevoile și nu o fac întotdeauna în modurile cele mai plăcute sau mai potrivite.

Dacă vrei să oprești comportamentul iritant, trebuie mai întâi să descoperi ce se află în spatele său. Dacă reușești să faci acest lucru și să satisfaci nevoia, comportamentul iritant dispare.

Atunci când al tău copil are acest tip de comportament, adu-ți aminte că el are nevoie de tine pentru a-și satisface nevoile sale legitime.

Stabilește limite cu cât mai multă compasiune

Apoi, ia în considerare nevoia mai profundă pe care copilul tău încearcă să și-o satisfacă.

Copiii care plâng de obicei se simt neputincioși și nu pot face față anumitor situații; de multe ori au nevoie doar să plângă, să se descarce.
Copiii care simt nevoia să deține tot timpul controlul sunt îngrijorați că nevoile lor nu vor fi satisfăcute.
Copiii care își tachinează frații sau concurează cu frații lor au adesea nevoia să se simtă mai apreciați pentru cine sunt și sunt mai atașați de părinți.
Copiii care „nu ascultă”, de multe ori nu simt că dorințele lor sunt recunoscute.
Copiii care se răzvrătesc de obicei, au nevoie de șansa de a se simți mai puternici și mai competenți.
Copiii care nu-și respectă părinții vor să arate de fapt că nu se simt suficient de conectați cu aceștia.

Ce putem face pentru a împlini acea nevoie profundă din spatele comportamentului iritant al copiilor?

Indiferent cât de iritant este comportamentul copilului tău, soluția este întotdeauna construirea încrederii și a conexiunii cu el.

Cum poți face asta?

1.Compasiune

Arată compasiune atunci când al tău copil se comportă în moduri nedorite sau greu de gestionat. Recunoaște-i perspectiva cu empatie chiar și atunci când stabilești limite.

2. Timp special cu copilul

Prioritizează timpul special pentru a te conecta cu fiecare dintre copiii tăi individual, în fiecare zi.  Acest lucru îi ajută pe copii să-și exprime emoțiile pe care le au și nu le pot gestiona, astfel încât să se poată elibera de ele.

3. Învață să-ți gestionezi propriile emoții

Educația și disciplinarea copilului reprezintă un proces complex și de lungă durată. Faptul că ști să-ți gestionezi emoțiile te va ajuta să ai mai puține conflicte cu al tău copil.

Îți dorești să dezvolți inteligența emoțională a familiei tale?

Dă click aici!

Odată ce copiii sunt convinși că nevoile lor contează pentru părinților lor – de care depind pentru a le fi împlinite aceste nevoi, ei pot să se relaxeze și să coopereze mai ușor cu aceștia.

Cu alte cuvinte, ei nu trebuie să lupte cu noi pentru a încerca să-și satisfacă nevoile. Ei simt ce simțim cu toții când nevoile noastre sunt satisfăcute: sunt calmi, liniștiți, fericiți, deschiși, mulțumiți. Gata să coopereze.

Ei sunt totodată pregătiți să învețe cum să-și satisfacă nevoile într-un mod mai plăcut fără să aibă comportamente iritante.

În fiecare etapă a copilăriei copiii au nevoie ca adulții din viața lor să îi ajută să devină respectuoși și responsabili în comunitatea în care trăiesc. Acest lucru se întâmplă atunci când îi ajutăm să-și dezvolte inteligența emoțională, care îi va ajuta să-și gestioneze emoțiile, să se cunoască mai bine pe ei înșiși și să facă față provocărilor care vor apărea în viețile lor.

 

 

This Post Has 2 Comments

 1. Dumitru

  Multumesc ptr sfaturi. Eu am o reala problema, cand sunt stresata sau pur si simplu iritata incep sa ridic vocea chiar sa tip la copilul meu. De aici cred ca au pornit niste comportamente mai ciudate ale ei, tremurat la nervi, agitatie, daca nu ridic vocea parca nu ma aude. Un sfat va rog. Stiu ca intai trebuie sa ma temperez eu, dar cum?

  1. alina_preda2002

   Nu sunt expert in niciun caz. Eu cred ca in orice situatie tensionata daca incercam sa tragem aer in piept de cateva ori ne ajuta. Asta poti face pe moment. Pe termen lung pentru o stare de spirit fara iesiri iritante eu cred ca o idee buna e meditatia.
   Sanatate,
   Alina

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes