Copilul care învață să se concentreze va deveni mult mai puternic. Iar dacă reușește să combine concentrarea cu consecvența, drumul spre succes este unul sigur. Concentrarea presupune o stare interioară a minții, în care ceea ce contează este doar ceea ce faci tu. Problemele, grijile dispar cu totul. Iar această senzație de implicare totală, care te face să excluzi orice alt factor extern, se numește starea de flux.
Ce face fluxul pentru noi? Această stare ne oferă mult mai mult decât o simplă emoție. Ne face să ne simțim împliniți, iar aceasta este o stare pe termen lung.
Cu siguranță orice copil reușește să se concentreze pe termen scurt, însă este aproape imposibil ca anumiți factori externi să nu-i acapareze atenția la un moment dat. Un copil care rămâne focusat până la definitivarea unei sarcini anume, este un copil care, pe termen lung, va realiza foarte mult.
Cum se concentrează bebelușii
Știai că bebelușii învață, concentrându-se? Orice dificultate pe care aceștia o întâmpină reprezintă o reală provocare, iar ei se vor concentra intens pentru a găsi soluții.
Astfel, dă-i voie copilului să descopere ce ai în sertare, dă-i voie să se joace în siguranță cu anumite obiecte care i se par interesante. Nu te-ai fi gândit, cu siguranță, că o simplă tigaie pe care cel mic o lovește de podea, îi oferă acestuia o reală experiență de concentrare.
Iată ce fel de întrebări se nasc în capul său atunci când descoperă lucruri noi, spre nemulțumirea ta, uneori: „Oare ce se întâmplă dacă trântesc acest obiect? Voi putea să-l ridic, răsucindu-l? Va avea loc să intre acolo…?”
Copiii de fapt nu caută să afle modul exact în care trebuie folosit un anumit obiect. Prin tot ceea ce fac, ei caută răspunsuri la întrebări legate de zgomot, de greutate, de propria forță. Ce se întâmplă dacă întrerupi un copil atunci când se concentrează? Fie se va înfuria, fie nu-ți va acorda atenție.
Concentrarea este în strânsă relație cu buna dspoziție. Astfel, un copil căruia i se oferă ocazia să-și pună gândirea la contribuție, se va adapta mult mai ușor la grădiniță, va fi mai receptiv și va lega mult mai ușor relații de prietenie.
Află interesele copilului tău și inventează jocuri care să prezinte provocări pentru el, adaptate nivelului său de înțelegere.
Concentrarea diferă în funcție de sexul copilului
În cea ce-i privește pe băieți, simțurile (auz, miros) nu sunt la fel de bine dezvoltate ca în cazul fetelor. Doar văzul este la fel de bine dezvoltat. Cât privește creierul, unii băieți se concentrează mai puțin decât fetele și există și un motiv pentru acest lucru. Capacitatea de concentrare este în legătură cu cromozomii sexuali M și Y.
Fetele au doi cromozomi X, prin urmare se află în avantaj din acest punct de vedere. Băieții, în schimb, au un cromozom X și unul Y, acesta din urmă fiind încărcat cu informații despre masculinitate. Prin urmare, aceasta este o explicație conform căreia, în unele cazuri băieții se pot concentra mai greu decât fetele.
6 pași prin care îți poți ajuta copilul să se concentreze mai bine
Abilitatea de a te focusa pe ce trebuie, blocând restul informațiilor din afară reprezintă soluția pentru a obține rezultatele dorite. Cu toții putem ignora anumite zgomote de fond, chiar și bebelușii, însă există factori mult mai puternici care ne pot distrage atenția.
Iată câteva idei care îți vor ajuta copilul să se concentreze mai bine:
- Joc de testare a controlului mental: vei avea nevoie de creioane colorate și hârtie. Cere-i copilului să scrie numele mai multor culori, folosind creioane diferite. Astfel, roagă-l să scrie roșu, folosind un creion albastru. Fiecare cuvânt trebuie scris pe o hârtie separată. Este nevoie de cel puțin 10 bucăți de hârtie diferite. Arată-i apoi copilului fiecare cuvânt scris. Ce are el de făcut? Trebuie să-ți spună cât mai repede culoarea cu care este scris cuvântul respectiv.
- Joacă-te desenând ori decupând imagini cu animale și lipind capetele de trunchiuri diferite. Capul este lipit în mod intenționat greșit pentru a distrage atenția copilului. Arată-i apoi desenele celui mic și cere-i să numească animalul, în funcție de trupul pe care-l vede pe hârtie. Cu cât copilul numește mai repede animalul corect, cu atât atenția sa va fi mai greu de distras.
- Oferă-i copilului perioade de intimitate– perioade în care să se joace în voie, în camera sa. În astfel de perioade ei se implică profund într-o anumită activitate, exersând astfel concentrarea. Mai mult, rezultatele obținute îl determină pe cel mic să vrea să facă tot mai multe activități care să îi pună mintea în funcțiune.
- Nu forța copilul să facă o activitate care nu-l atrage– o astfel de atitudine din partea părinților este chiar contraproductivă. Bucură-te de timpul petrecut cu copilul tău, arătându-i lucruri care-i atrag atenția, care-i mențin interesul viu cât mai mult timp. El va învăța astfel despre mediul înconjurător, distrându-se în același timp.
- Provoacă-ți copilul, oferindu-i cât mai puțin ajutor– cere-i copilului să îndeplinească anumite sarcini, fără a te implica prea mult în rezolvarea lor. Dacă îi propui acestuia o activitate care să-i ia mai mult timp, asigură-te că îi oferi pauze pentru a se hrăni sau, pur și simplu, pentru a se relaxa puțin. În același timp, ajută-l să-și păstreze vii obiectivele în minte, iar astfel copilul va reveni cu și mai mult interes la activitatea abandonată pentru o scurtă pauză.
- Copiii mai mari se concentrează uneori mai greu decât cei mici– motiv pentru care au nevoie de mai multă stimulare pentru a duce la bun sfârșit o anumită activitate. O soluție ar fi să le oferi acestora ocazia de a învăța puțin și des. Planifică, împreună cu copilul, fiecare pas și nu uita să evidențiezi fiecare reușită. Atunci când copilul este familiarizat cu succesul, își va concentra toată atenția asupra activității sale.
Ce ar mai trebui să știi
Dieta poate fi în strânsă legătură cu puterea de concentrare. Ai auzit cu siguranță despre puterea uleiurilor de pește, omega 3, 6 sau 9. Ce fac de fapt aceste uleiuri? Construiesc un sistem nervos sănătos, mărind viteza de transmisie a informațiilor în cortex.
Dieta echilibrată, bogată în suplimente nutritive naturale, împreună cu activitatea fizică ajută copiii să se concentreze mai bine, să înmagazineze mai eficient informații noi.
Concluzia
Uneori diferența dintre un copil inteligent și un geniu constă într-o putere mai mare de concentrare.
Dacă ai 30 de minute pe zi, poţi creşte un copil genial, îl poţi ajuta să se simtă apreciat, să aibă încredere în forțele proprii. Îţi recomand cartea Copilul tău este un geniu, materialul ce te va ajuta să răspunzi tuturor întrebărilor legate de parenting care îţi dau bătăi de cap şi să îţi ajuţi copilul să devină conştient de ceea ce este.