Timp nestructurat

„Copiii au nevoie de libertate și de timp pentru a se juca. Jocul nu este un lux, jocul este o necesitate.” Kay Redfield Jamison

Copiii au nevoie de timp în viața lor, care să fie nestructurat, să nu existe „nimic de făcut”.

În vacanță toți copiii vor să aibă libertate, iar pentru marea lor majoritate, libertatea înseamnă să nu aibă:

 • un program
 • temele
 • lecții plictisitoare
 • teste
 • agresiuni din partea colegilor de clasă
 • probleme cu profesorii

Pe parcursul anilor în care copiii se dezvoltă, există un proces numit „individualizare”, care se dorește a se desfășura atunci când apar din ce în ce mai mult interesele, ideile, opiniile, prioritățile, abilitățile, obiectivele și aspirațiile acestuia.

Ei descoperă în cele din urmă cine sunt și ce cred ei. Ei se mișcă încet în direcția devenirii lor. Atunci când copilul ajunge la adolescență, propriile sale interese și activitățile semnificative iau o potențială formă.

Vacanța de vară, o perioadă în care presiunea din școală este redusă, este un moment pentru părinți să primească și să susțină individualizarea și procesul de dezvoltare, să-și ajute copilul să-și recapete puterea naturală de a învăța și de a explora.

Poate că acest lucru poate oferi vacanței de vară un context mai semnificativ: o oportunitate de a îndeplini un rol important în dezvoltarea copilului tău. Acesta fiind un scop demn, dar nu unul ușor de susținut.

Odihna

Unul dintre cele mai importante lucruri este sprijinirea dezvoltării sănătoase, și anume, a ajuta creierul copilului să se odihnească.

Atunci când cerințele scolare pun presiune pe un copil să ajungă la anumite performanțe și să se comporte în anumite moduri, toată energia sa este îndepărtată de efortul creativ de a-și asigura atașamentele.

El trebuie să îndeplinească și să se conformeze standardelor adulților responsabili de el pentru a-și păstra acel sentiment de conexiune cu ei.

Menținerea acestui sentiment de conexiune și apropiere este cea mai importantă nevoie a copilului – să simtă căldură și siguranță, să aparțină, să conteze și să găsească aprobarea în ochii celor pe care îi iubește.

Copiii sunt în căutarea constantă de a se simți în siguranță atunci când se simt judecați, comparați și clasificați, așa cum sunt în școală.

Un aspect și mai negativ este atunci când copiii noștri încep să se îngrijească mai mult de a face pe plac colegilor lor decât de adulții din viața lor – aceasta dă naștere unei dorințe insațiabile de a se angaja din ce în ce mai mult unul cu celălalt într-o căutare inutilă de a-și satisface nevoia de apropiere.

Copiii au nevoie să se odihnească și să se detașeze de aceste activități, astfel încât ei să poată crește, și este responsabilitatea noastră să le oferim acea odihnă, fără ca ei să o ceară insistent.

Atunci când creierul copilului nu este suficient de odihnit, copilul devine din ce în ce mai puțin interesat de învățare, iar pe măsură ce anii trec, își pot pierde simțul responsabilității și pot deveni mai ușor plictisiți.

Vacanța de vară

Este o oportunitate de a se odihni pentru copilul tău, dar și de a se conecta cu tine într-un mod mai profund.

El trebuie să experimenteze în permanență sentimentul că este iubit, este îngijit, și să fie sigur că tu vei avea grijă ca relația dintre voi să mereu una de conectare.

Atunci când copilul tău știe cât de mult contează el pentru tine, el poate să se detașeze – mintea lui este liberă să creeze, să exploreze, să descopere interese noi și să-și exprime propriul său sine.

Un alt lucru foarte important pentru susținerea dezvoltării sănătoase este să îi dai spațiu copilului tău să își exprime propriile gânduri, idei, gusturi, opinii și sentimente.

Părinții pot asigura timp nestructurat și pot furniza instrumentele necesare care să îi încurajeze pe copii să-și exploreze lumea interioară.

Lucrul manual, pictura, țesăturile pentru a face diferite costume, instrumente muzicale, materiale de construcție sau de scris, precum și alte echipamente pentru joacă și exprimare liberă oferă copiilor oportunități de a se dezvolta în mod armonios.

În timp ce copilul își explorează lumea interioară, vei avea ocazia să-l cunoști mai bine și să creați împreună cu el o conexiune mai profundă.

Încearcă și jocul EQ Game, realizat de colegul nostru Florin, pentru a dezvolta inteligența emoțională.

Ce presupune să le acordăm copiilor libertate în vacanță? 1

Iată câteva întrebări pe care ți le poți pune ca părinte pentru a găsi soluțiile cele mai potrivite în dezvoltarea copilului tău:

 • Cum pot împlini nevoia primară a copilului meu pentru a mă conecta cu el profund și sigur?
 • Cum pot oferi copilului meu un spațiu și un timp liniștit?
 • Cum pot afla mai multe despre ceea ce îl interesează pe copilul meu?
 • Ce materiale și instrumente pot oferi pentru a încuraja exprimarea de sine a copilului meu?
 • Cum pot să protejez individualitatea înfloritoare a copilului meu de presiunea exterioară?

Există multe răspunsuri la aceste întrebări, iar aceste răspunsuri diferă de la o familie la alta, de la o experiență la alta.

Să fii tu răspunsul la aceste întrebări pentru copilul tău este o modalitate de a transforma vacanța de vară într-o experiență îmbogățită pentru tine cât și pentru copilul tău.

Vă dorim zile pline de inspirație și joacă, drag părinte!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes