Nu este niciun secret faptul că școala îi tratează pe toți copiii la fel și nu are ca scop descoperirea talentelor copiilor noștri, ci mai curând uniformizarea abilitatilor lor. Însă ca părinți putem descoperi singuri și este necesar să incurajăm talente celor mici.
Însă cum putem face asta?
Avem pentru voi mici îndrumări în acest scop.
SUNTEM ATENȚI LA INTERESELE LOR
Copiii nu știu să își recunoască talentele, dar le folosesc instinctiv. Dacă, de exemplu, copilul arată un interes deosebit față de tuburile cu vopseluri, acest lucru poarte insemna că este un artist in devenire.
Deși la început mânuiește stângaci pensula și face multă mizerie, în timp, răbdarea ne poate fi răsplătită pe masură ce talentul lui se maturizează.
CREĂM OPORTUNITĂȚI
Talentul are nevoie de un cadru optim de dezvoltare. Dacă nu apar ocazii în care acesta să se dezvolte, acesta rămâne suprimat în anii de formare ai copilului. După poate fi prea târziu să îl dezvolte la potențialul maxim. Ideal ar fi să-I oferim copilului oportunități, astfel încât orice talent ascuns să poată să apara și să înflorească.
Putem face acest lucru prezentandu-i diferite subiecte, jocuri, abilități și activități și ajutându-l să le utilizeze.
ÎNCURAJĂM TALENTELE DESCOPERITE
Laudele și încurajările vor contribui mult la dezvoltarea talentelor recunoscute ale copilului. Este importat să-i spunem că suntem mândri de abilitățile lui și sa ne aratăm interesul pentru pasiunea sa, indiferent dacă o împărtășim sau nu.
Pentru o dezvoltare serioasă, este posibil să fie nevoie o investiție în studii private, cursuri, competiții sau echipamente.
OFERIM ÎMBOGĂȚIREA SUBIECTULUI
Când dorim să le susținem talentul copiilor, putem profita de orice ocazie pentru a le lărgi și îmbogăți înțelegerea subiectului. Acest lucru îi va ghida și îi va inspira mai departe. De exemplu, daca este pasionat de chitară, să profităm de orice ocazie pentru a-l duce la concerte; daca este pasionat de patinaj, putem merge la spectacole pe gheata și putem urmari împreună competitiile internationale la televizor.
Un talent merită incurajat doar dacă este facut cu bucurie. A fi un jucător de șah campion, de exemplu, nu ar fi un bonus pentru viața unui copil dacă ar găsi concursurile insuportabil de plictisitoare sau concurența stresantă. Dar dacă bucuria copilului depășește orice aspect negativ, să-l încurajam să meargă înainte!
Voi cum ați descoperit talentele copiilor voștri și cum ați procedat mai departe? Ați investit în dezvoltarea talentului lor sau a rămas doar o pasiune?